Peter Grünberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Peter Grünberg

Peter Grünberg, född 18 maj 1939 i Pilsen i Böhmen-Mähren (i nuvarande Tjeckien), är en tysk fysiker. Han mottog 2007 års Nobelpris i fysik tillsammans med Albert Fert för upptäckten av jättemagnetoresistans.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Grünberg föddes i Pilsen under den nazi-tyska ockupationen av Tjeckoslovakien. Familjen, liksom majoriteten av den tysktalande befolkningen i Pilsen, utvisades av den tjeckiska regeringen efter andra världskriget, och bosatte sig i Lauterbach i västtyska Hessen, där Grünberg fick sin gymnasieutbildning. Han studerade sedan först vid Johann Wolfgang Goethe-universitet i Frankfurt am Main och sedan vid Tekniska Universitetet i Darmstadt där han 1969 tog sin doktorsexamen.[1] Han tillbringade därefter tre år vid Carleton University i Ottawa, Kanada, och återvände sedan till Tyskland. 1972 började han vid institutet för fasta tillståndets fysik vid Forschungszentrum Jülich och var där en ledande forskare inom tunnskiktsteknologi och magnetism fram till sin pensionering 2004.

Grünberg tilldelades 2006/2007 Wolfpriset i fysik tillsammans med Fert.

Forskningsresultat[redigera | redigera wikitext]

1988 upptäckte Grünberg, parallellt med och oberoende av den franske forskaren Albert Fert, den s.k. jättemagnetoresistansen, ett kvantmekansikt fenomen i tunna skikt av magnetiska material. Fenomenet har bl.a. gjort det möjligt att konstruera de mycket små och kompakta hårddiskar som används i moderna PC.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Grünbergs CV vid Forschungszentrum Jülich Arkiverad 10 november 2007 hämtat från the Wayback Machine.