Bertram N. Brockhouse

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bertram Brockhouse

Bertram N. Brockhouse. Född i Lethbridge, Alberta, Kanada 15 juli 1918, död 13 oktober 2003. Kanadensisk nobelpristagare i fysik 1994. Han fick priset med motiveringarna "för pionjärinsatser vid utvecklingen av neutronspridningsmetoder för studier av kondenserad materia" och "för utvecklingen av neutronspektroskopi". Han delade priset med amerikanen Clifford G. Shull.

Han tog doktorsexamen i fysik 1950 vid universitetet i Toronto. Arbetet som gav honom Nobelpriset utfördes mellan 1950 och 1962 då han arbetade vid Chalk River Nuclear Laboratory, en anläggning som drivs av Atomic Energy of Canada. Han var professor vid McMaster University i Ontario, Kanada 1962-1984.

Neutrondiffraktionstekniken innebär att man bestrålar ett preparat, som man vill studera, med en stråle av neutroner som alla har samma våglängd. När neutronerna träffar atomkärnorna i preparatet, sprids de åt alla håll i ett mönster som kan fotograferas och tolkas. Mönstret ger information om atomkärnorns relativa positioner och kan därför användas för att studera atomstrukturen hos olika material.

Brockhouse utvecklade en variant av tekniken där man mäter den relativa energin hos de utspridda neutronerna för att på så sätt få ytterligare information.

Brockhouse invaldes 1984 som utländsk ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]