Bertram N. Brockhouse

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bertram N. Brockhouse Nobelpristagare i fysik 1994
Bertram N. Brockhouse
FöddBertram Neville Brockhouse
15 juli 1918
Lethbridge, Alberta
Död13 oktober 2003 (85 år)
Hamilton, Ontario
NationalitetKanada Kanadensisk
ForskningsområdeFysik
InstitutionerMcMaster University
Alma materUniversity of British Columbia
University of Toronto
Känd förForsking inom neutroner
Nämnvärda priserFellow of the Royal Society (1973)
Nobel prize medal.svg Nobelpriset i fysik (1994)

Bertram Neville Brockhouse, född 15 juli 1918 i Lethbridge, död 13 oktober 2003 i Hamilton, var en kanadensisk fysiker. Han fick Nobelpriset i fysik 1994, med motiveringarna "för pionjärinsatser vid utvecklingen av neutronspridningsmetoder för studier av kondenserad materia" och "för utvecklingen av neutronspektroskopi". Han delade priset med amerikanen Clifford G. Shull.

Forskning[redigera | redigera wikitext]

Brockhouse tog doktorsexamen i fysik vid universitetet i Toronto 1950. Han var professor vid McMaster University i Ontario mellan 1962 och 1984.

Brockhouse är känd för att ha utvecklat en variant av neutrondiffraktionstekniken. Neutrondiffraktionstekniken innebär att ett preparat blir bestrålat med en stråle av neutroner som alla har samma våglängd. När neutronerna träffar atomkärnorna i preparatet sprids de åt alla håll i ett mönster som kan fotograferas och tolkas. Mönstret ger information om atomkärnors relativa positioner och kan därför användas för att studera atomstrukturen hos olika material. I Brockhouses variant mäts den relativa energin hos de utspridda neutronerna för att på så sätt få ytterligare information.

Brockhouse invaldes som utländsk ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien 1984.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]