Pjotr Kapitsa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pjotr Kapitsa 1964.
Pjotr Kapitsa (till vänster) och Nikolaj Semjonov. Målning av Boris Kustodijev 1921.

Pjotr Leonidovitj Kapitsa (ryska: Пётр Леонидович Капица), född 9 juli 1894 i Kronstadt, död 8 april 1984 i Moskva, var en sovjetisk fysiker och nobelpristagare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Kapitsa var son till en militär ingenjör, som byggde befästningar. Hans studier avbröts av första världskriget där han tjänstgjorde som ambulansförare under två år vid polska fronten. Han utexaminerades från Tekniska högskolan i Petrograd 1918 och studerade därefter i Storbritannien.

Kapitsa arbetade sedan i över tio år med Ernest Rutherford i Cavendish Laboratory vid universitetet i Cambridge, och grundade den inflytelserika Kapitzaklubben. Han blev en medlem av Royal Society 1929 och var den förste direktören (1930-1934) vid Mond Laboratory i Cambridge.

På 1920-talet påbörjade han utveckla teknik för att skapa ultrastarka magnetfält och 1928 upptäckte han det linjära beroendet av resistivitet hos magnetfältet för olika metaller i mycket starka magnetfält.

På 1930-talet började han forska om låga temperaturer, med en kritisk analys av de befintliga metoderna för att uppnå dessa. År 1934 utvecklade han en ny apparat (baserad på adiabatiska principen) för att kunna framställa flytande helium i större mängd.

Kapitsa återvände till Ryssland och började arbeta med en serie experiment för att studera flytande helium, som 1937 ledde till upptäckten av suprafluiditet (inte att förväxla med supraledning).

År 1939 utvecklade han en ny metod för kondensering av luft med en lågtryckscykel med hjälp av en speciell högeffektiv expansionsturbin. Till följd av detta utsågs han under andra världskriget till chef för avdelningen för Oxygen Industry knuten till Sovjetunionens ministerråd, där han utvecklade sin lågtrycksexpansionsteknik för industriella ändamål. Han uppfann högeffektmikrovågsgenerator (1950-1955).

Omedelbart efter kriget, övertygade en grupp framstående sovjetiska vetenskapsmän (inklusive Kapitsa) regeringen att skapa ett nytt tekniskt universitet, Moskvainstitutet för fysik och teknik. Kapitsa undervisade där i många år. Från 1957 var han också medlem av presidiet i Sovjetiska vetenskapsakademin och vid sin död 1984 var den enda presidiemedlemmen som inte var medlem i kommunistpartiet.

Kapitsa mottog Nobelpriset i fysik 1978 för sina "grundläggande uppfinningar och upptäckter inom lågtemperaturfysiken ". Han fick halva prissumman. Den andra halvan delades av Arno Penzias och Robert Woodrow Wilson.

Kapitsa invaldes 1966 som utländsk ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]