Jack Steinberger

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jack Steinberger Nobelpristagare i fysik 1988
Jack-Steinberger-2008.JPG
FöddHans Jakob Steinberger
25 maj 1921[1][2][3] (99 år)
Bad Kissingen
MedborgarskapTyskland och USA
Utbildad vidUniversity of Chicago, Illinois Institute of Technology och New Trier High School Blue pencil.svg
SysselsättningFysiker, universitetslärare
ArbetsgivareColumbia University (1950–1968)
CERN (1968–)
ReligionAteism
BarnNed Steinberger (f. 1948)
Julia K. Steinberger (f. 1974)
UtmärkelserNobelpriset i fysik (1988)[4][5]
National Medal of Science (1988)
Matteuccimedaljen (1990)
Guggenheim-stipendiet
Hedersdoktor vid Universitat Autònoma de Barcelona
Redigera Wikidata

Jack Steinberger, född 25 maj 1921 i Bad Kissingen, Bayern i Tyskland är en amerikansk nobelpristagare i fysik år 1988. Han tilldelades priset med motiveringen "för metoden med neutrinostrålar och påvisandet av leptonernas dubblettstruktur genom upptäckten av myonneutrinon". Prissumman delades av Leon M Lederman och Melvin Schwartz.

Steinberger emigrerade till USA 1934 och tog där doktorsexamen vid University of Chicago 1948. Han var professor vid Columbia University, New York, mellan 1950 och 1971. Från 1968 arbetade han vid CERN, i Genève.

I början på 1960-talet utförde Lederman, Schwartz och Steinberger experiment vid Brookhaven National Laboratory där de använde en partikelaccelerator för att generera en stråle av neutriner, partiklar som inte har någon märkbar massa eller elektrisk laddning. Det var känt att när neutriner träffar materia så genereras ibland elektroner, ibland elektronlika partiklar som kallas myoner. Det var däremot inte känt om detta berodde på att det fanns olika typer av neutriner. Lederman, Schwartz och Steinberger visade att så var fallet och kallade den tidigare oidentifierade typen av neutriner som genererade myoner för myonneutrino. Denna upptäckt ledde till insikten att leptonerna, den familj av partiklar som elektroner och neutriner tillhör, bildar familjer av partiklar. Detta är nu en del av den så kallade standardmodellen som beskriver uppbyggnaden och kategoriseringen av elementarpartiklarna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SNAC, SNAC Ark id: w6w78mzb, omnämnd som: Jack Steinberger, läst: 9 oktober 2017, (Källa från Wikidata)
  2. ^ Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica Online: biography/Jack-Steinbergertopic/Britannica-Online, omnämnd som: Jack Steinberger, läst: 9 oktober 2017, (Källa från Wikidata)
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Enzyklopädie online-ID: steinberger-jack, omnämnd som: Jack Steinberger, läst: 9 oktober 2017, (Källa från Wikidata)
  4. ^ läs online, (Källa från Wikidata)
  5. ^ läs online, (Källa från Wikidata)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]