Edging

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pleasuring herself.jpg

Edging, peaking, eller surfing[1] är en sexuell teknik där orgasmen kontrolleras. Den utövas ensam eller tillsammans med en partner och innebär upprätthållande av en hög nivå av sexuell upphetsning under en längre period utan att nå klimax.

Kontrollen av orgasmen är kallad "slow masturbation" i Alex Comfort 's New Joy of Sex (1993)[2] och "förlängd massiv orgasm" (extended massive orgasm) i Vera och Steve Bodanskys bok från 2000 med samma namn.[3] En liknande teknik används i boken The One Hour Orgasm (1988) av Leah och Bob Schwartz.

Orgasmkontroll innebär antingen att en sexpartner har kontroll över den andra partners orgasm, eller att en person fördröjer sin egen orgasm under sexuell aktivitet med en partner eller genom onani. Alla metoder för sexuell stimulering kan användas för att uppleva kontrollerad orgasm.

Under samlag[redigera | redigera wikitext]

Under samlag eller andra former av sexuell aktivitet med en annan partner stimulerar den ena partnern den andra och minskar stimuleringsnivån när man närmar sig en orgasm. Erotisk sexuell förnekelse uppstår när partnern som har kontroll över den andra partners orgasm förlänger orgasmen, för att möjliggöra en ökad nivå av sexuell spänning. När en partner så småningom ger tillräckligt med stimulans för att uppnå en orgasm, kan den vara starkare än vanligt på grund av ökad spänning och upphetsning som byggs upp under den förlängda stimuleringen.

Ett exempel på användningen av orgasmkontroll i partnersex kan ses i BDSM. Om partnern vars orgasm kontrolleras (ibland kallad den undergivna partnern), är bunden, kan den bättre kontrollera orgasmen. Denna aktivitet kallas ibland tie and tease och om orgasm nekas är det retat och förnekande.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Extended Massive Orgasm, Steve and Vera Bodansky, (2000), pp. 91, 92, 94–98, ISBN 0-89793-289-7.
  2. ^ The New Joy of Sex, Alex Comfort, (1993), ISBN 1-85732-097-2.
  3. ^ Extended Massive Orgasm, Steve and Vera Bodansky, (2000), pp. 91, 92, 94–98, ISBN 0-89793-289-7.