Sankt Sigfrids kyrka, Stockholm

Sankt Sigfrids kyrka
Kyrka
Land Sverige Sverige
Län Stockholm
Ort Aspudden
Koordinater 59°18′36″N 18°0′24″Ö / 59.31000°N 18.00667°Ö / 59.31000; 18.00667
Invigd 1904
Bebyggelse‐
registret
21300000015950
Kapellet kort före flyttningen 1904
Kapellet kort före flyttningen 1904
Kapellet kort före flyttningen 1904

Sankt Sigfrids kyrka är en kyrkobyggnad på Sigfridsvägen/Alvastravägen 8 i Aspudden i Stockholms kommun. Kyrkan flyttades från Tulegatan/Frejgatan i Vasastaden 1904. Namnet på kyrkan var då Sankt Stefans kapell. Som flyttbar småkyrka i enkel snickeriteknik med rödmålade träväggar visar kyrkan likheter med tidens monteringsfärdiga snickerivillor.[1] Byggnaden förklarades som byggnadsminne i februari 1993.[2]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ursprungsritning

När industrialismen kulminerade vid sekelskiftet bildades "Sällskapet för Främjandet av Kyrklig Själavård" av några präster och lekmän, där bland andra Carl Alm, bror till Torsten Alm som då var direktör för Byggnads AB Manhem. Detta sällskap ägnade sig åt att lindra nöden bland inflyttade från landsorten och inplantera goda seder och bruk. Genom sitt fastighetsbolag "Hem på landet" byggde de billiga bostäder att hyra. Små kyrkor efter dansk modell hörde till utbudet. Stefanskapellet, som det hette efter Stefanus, byggdes 1900 i Vasastaden vid hörnet Tulegatan-Frejgatan och var den första kyrkan Sällskapet uppförde.

Kapellet som är en monteringsfärdig byggnad i trä, med oktogonalt (åttahörnigt) kyrkorum, ritades av arkitekt Erik Otto Ulrich. Det blev en stilenlig nygotisk skapelse med vackert torn och takryttare. Kapellet tjänstgjorde tillfälligt tills Stefanskyrkan av sten blev färdig och skulle därefter rivas för ett bostadsbygge i kvarteret. Men kretsen i Brännkyrka köpte kapellet för 37 000 kronor. Det behövdes nämligen en kyrka för det växande industriområdet i Liljeholmen.

Den nya platsen för det lilla kapellet var vackert belägen i Aspudden, högt uppe på ett berg intill forna vintervägen med utsikt över Trekanten, Gröndal och innerstaden. En vy som senare beskars när Essingeleden drogs fram på 1960-talet.

Kapellet, som nu fick namnet S:t Sigfrids kyrka "för att hugfästa i åminnelsen en av de män som i svenska bygder först predikade evangelium" återinvigdes på nuvarande plats i september 1904. Kyrkan har en kyrkklocka.

Nutid[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan ägs och drivs av den ideella Föreningen S:t Sigfrids Kyrkas Vänner. Den används för gudstjänster, dop, vigslar med mera.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]