Valdistrikt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ett valdistrikt är ett område med röstberättigade i ett val.

Valdistrikt i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Valdistrikten i Sverige brukar bestå av mellan 1 000 och 2 000 personer. Det finns ingen absolut övre eller undre gräns för storleken på ett valdistrikt, det minsta har bara ett par hundra röstberättigade och de största över 2 000.

Länsstyrelsen beslutar om indelningen i valdistrikt på förslag av kommunfullmäktige. Sådana beslut måste ha fattats senast den 1 december året innan valåret för att gälla vid nästa val.

Vid valet 2006 fanns det 5 783 valdistrikt, vid valet 2010 fanns det 5 668 valdistrikt och vid valet 2014 fanns 5 837 det valdistrikt i landet (exklusive s.k. "onsdagsdistrikt").

I varje valdistrikt finns en vallokal. Det är valnämnden i kommunen som bestämmer vilka lokaler som ska användas som vallokaler. Vallokalen är endast öppen på valdagen och det är endast de väljare som bor i valdistriktet som får rösta där.[1]

På valdagen räknas valsedlarna per valdistrikt varpå man lägger till förtidsrösterna och redovisas som valresultatet per distrikt på valmyndighetens hemsida[2].

De förtidsröster som inte hinner till sitt valdistrikt på valdagen samlas i ett särskilt 'onsdagsdistrikt' och räknas samman där. Ett onsdagsdistrikt motsvarar en kommunvalkrets eller kommun om kommunen inte är valkretsindelad. Detta för att valhemligheten inte ska röjas.

Detta medför också att det tillkommer ett visst antal distrikt i det slutliga resultatet om man jämför mot valnattsresultatet. Antalet distrikt som skiljer beror på hur många kommuner som vid aktuellt val är valkretsindelade. I valet 2010 tillkom 81 onsdagsdistrikt [3].

Teknik[redigera | redigera wikitext]

Lantmäteriverket har utvecklat en GIS-applikation som hjälper länsstyrelserna och kommunerna att på ett säkert sätt redigera gränserna för valdistrikten. Valdistrikten finns inritade på en digital karta som tillsammans med folkbokföringsuppgifter ger möjlighet att inför valen ta fram valdistrikt med optimal indelning. Valresultatet i enskilda valdistrikt kan enkelt följas med hjälp av klickbar webbkarta som till valet 2006 vidareutvecklades och blev helt automatiserad.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Valmyndigheten. ”Valgeografi”. Arkiverad från originalet den 18 augusti 2014. https://web.archive.org/web/20140818183239/http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/allmant_om_val/valgeografi/index.html. Läst 19 augusti 2011. 
  2. ^ Valmyndigheten. ”Valresultat”. http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/valresultat/index.html. Läst 19 augusti 2011. 
  3. ^ Valmyndigheten. ”Onsdagsräkning”. Arkiverad från originalet den 7 augusti 2011. https://web.archive.org/web/20110807052544/http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/valresultat/onsdag/index.html. Läst 19 augusti 2011.