Mittsverige

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Mittsverige och Mittsverigeregionen är en informell region bestående av länen kring Sveriges geografiska mittpunkt, och har olika definition i olika sammanhang, vanligen inom Norrland. Begreppet skall inte sammanblandas med Mellansverige, som istället ligger kring Sveriges demografiska mittpunkt och ingår i Svealand.

Region Mitt är ett begrepp i en rad organisationers regionala indelning, och har ofta avsett liknande område som Mittsverige. Exempelvis använder Trafikverket Region Mitt som ett organisatoriskt begrepp för området som består av Dalarnas, Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län. (På senare har ett antal undantag gjorts från ovanstående, där region Mitt istället har kommit att avse Mellansverige, det vill säga Mälardalen och Bergslagen. Exempel är Polismyndighetens Polisregion Mitt, bestående av Uppsala, Gävleborg och Västmanlands län;[1] Kriminalvårdens Region mitt,[2] som avser Värmlands, Örebro, Västmanlands, Södermanlands och Uppsala län;[3] samt Arbetsmiljöverkets Region Mitt.)

Det relaterade begreppet Mellannorrland definieras exempelvis inom arkeologi ungefär som landskapen Hälsingland, Medelpad, Ångermanland och Jämtland.[4] Mittsverige innefattar vanligen det statistiska riksområdet Mellersta Norrland (dvs Västernorrland och Jämtlands län), och beroende på definition ibland även riksområdet Norra Mellansverige (Gävleborgs län, Dalarnas län och Värmlands län). Mittsverige är en delmängd i eller starkt överlappande med Södra Norrland, vilket av SMHI[5] definieras som synonymt med Nedre Norrland.

Region MittSverige - förslag till regionbildning[redigera | redigera wikitext]

Region MittSverige var ett förslag till regionbildning, som Jämtlands läns landsting samt Ånge kommun och Sundsvalls kommun år 2009 ansökte om att tillhöra, och Härnösands kommun en tid också ville tillhöra.[6] Emellertid ville övriga kommuner i Västernorrland istället tillhöra en stor Umeåcentrerad Norrlandsregion, med eller utan Jämtland.[7] Därmed drog sig 2012 flera partier även i Jämtland och Sundsvall ur förslaget, och majoritet gick inte att uppnå för förslaget i Västernorrlands läns landsting.[8][9] Bakgrunden är att den statliga ansvarskommittén år 2007 föreslog att det skulle bildas en stor Umeåcentrerad Norrlandsregion, där både Jämtlands län och Västernorrlands skulle ingå. Landstinget i Jämtlands län kallar sig Region Jämtland Härjedalen sedan 2015.

Historisk länsindelning[redigera | redigera wikitext]

Hudiksvalls län (blått) och Härnösands län (gult) bildades 1644, i samband med erövringen av landskapen Jämtland, Härjedalen och norra Dalarna från Norge. De båda länen sammanslogs 1654 till Västernorrlands län (både gult och blått), som 1762 delades i Gävleborgs län (blått) och Västernorrlands län (gult). Jämtland och Härjedalen förenades i ett eget län, Jämtlands län, 1810. Dagens länsgränser kan ses i rött.

För regionens historiska länsindelning, se illustrationen.

Se även[redigera | redigera wikitext]


Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Polisens regionbildning från 2015, accessdatum 2013-10-05
  2. ^ Polisregioner, sid 6.
  3. ^ Kriminalvårdens organisation 2012, accessdatum 2013-10-05
  4. ^ Per H. Ramqvist (2001), Utbytessystem under det första årtusendet e.Kr.: idéer utgående från tre mellannorrländska älvar
  5. ^ SMHI:s indelning av Sverige i 19 distrikt
  6. ^ Härnösand vill höra till region Mitt, Mittnytt 2011-05-30.
  7. ^ Fortsatt splittring i regionfrågan, SVT Mittnytt 2009-04-24
  8. ^ M hoppar av regionsamarbete Mittnytt 2012-01-23.
  9. ^ Nådastöden för Mittsverige, Mittnytt 2012-01-24.