Walter Kohn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Walter Kohn.

Walter Kohn, född 9 mars 1923 i Wien, är en amerikansk fysiker och nobelpristagare i kemi år 1998. Han tilldelades priset för sin "utveckling av täthetsfunktionalteorin". Han delade priset med engelsmannen John Pople.

Kohn var professor vid Carnegie Institute of Technology i Pittsburgh 1950-60 och vid University of California i San Diego 1960-79 samt direktör för Institutet för teoretisk fysik i Santa Barbara 1979-84, där han fortfarande verkar.

Kemisterna har sedan länge sökt efter metoder för att kunna förstå hur bindningen mellan atomerna i molekyler fungerar. Kvantmekanikens framväxt inom fysiken, öppnade nya möjligheter, men tillämpningarna inom kemin var inte lika framgångsrika, därför att matematiken blev för komplicerad för så stora system som molekyler. När datorer började användas för beräkningarna på 60- och 70-talen tog utvecklingen av kvantkemin fart igen.

En konventionell beräkning av molekylers egenskaper bygger på en beskrivning av de enskilda elektronernas rörelse. Därför är dessa metoder matematiskt mycket komplicerade. Walter Kohn har visat att man inte behöver ta hänsyn till varje enskild elektrons rörelse, utan att det räcker att veta hur många elektroner som i genomsnitt befinner sig i varje punkt i rummet. Detta har lett fram till en beräkningsmässigt enklare metod, den så kallade täthetsfunktionalteorin. Enkelheten i metodiken gör det möjligt att studera mycket stora molekyler.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]