Robert Robinson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sir Robert Robinson.

Robert Robinson, född i Rufford (nära Chesterfield), Derbyshire den 13 september 1886, död i Great Missenden, Buckinghamshire den 8 februari 1975, var en brittisk kemist.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Robinson utsågs som första professor i teoretisk och tillämpad organisk kemi i fakulteten för kemi vid University of Sydney år 1912. Han var senare Waynflete Professor of Chemistry vid universitetet i Oxford från 1930 och forskare vid Magdalen College.

År 1947 erhöll han Nobelpriset i kemi för sin forskning rörande alkaloiderna och andra insatser inom såväl teoretisk som praktisk kemi.[1]

Robinson invaldes som ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien 1934.

Forskning[redigera | redigera wikitext]

Robinsons syntes av tropinon, en föregångare till kokain, 1917, var inte bara ett stort steg inom alkaloidkemin utan visade också att tandemreaktioner i ett enkärlssyntes kan bilda bicykliska molekyler.

Han uppfann också symbolen för bensen med en cirkel i mitten när han arbetade vid St Andrews University 1923. Han är känd för att ha uppfunnit användningen av lockig pil för att representera elektronrörelse, och han är också känd för att ha upptäckt den molekylära strukturer av morfin och penicillin.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ Bra Böckers lexikon, 1979.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]