Alpkråka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alpkråka
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Alpenkrähe-Pyrrhocorax.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Kråkfåglar
Corvidae
Släkte Pyrrhocorax
Art Alpkråka
P. pyrrhocorax
Vetenskapligt namn
§ Pyrrhocorax pyrrhocorax
Auktor Linné, 1758
Alpkråkans världsutbredning
Alpkråkans världsutbredning
Hitta fler artiklar om fåglar med

Alpkråkan (Pyrrhocorax pyrrhocorax) är en fågel i familjen kråkfåglar.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Fågeln förekommer i Asien, i Europa bland annat i Irland, Spanien, och i Alperna strax under snögränsen, samt i Etiopien i Afrika.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Alpkråkans fjäderskrud är i alla dräkter svart, glansig hos vuxna fåglar, mattare hos yngre. Näbben, som är ganska lång och nedåtkrökt är brungul hos unga fåglar men röd hos äldre individer. Både unga och gamla fåglar har röda ben. Kroppslängden är som mest 40 centimeter, varav stjärt cirka 15 och vingspannet ligger på mellan 68 och 80 centimeter. Kroppsvikten kan uppgå till 250 gram.

Förväxlingsrisk föreligger framför allt med alpkaja som ofta uppträder i samma miljöer. Alpkajan har emellertid jämförelsevis kortare vingar och längre stjärt, kortare ben och kortare näbb som i alla åldrar är gul.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Honan lägger mellan april och juni 3 till 6 ägg som är brun- eller gråfläckiga på gulvit bottenfärg. Boet, som vanligen är omfångsrikt, byggs av ljung, törne eller andra plantor, och läggs vanligen på ett klippigt berg i ett hål eller en grotta. Boet fodras med ull eller hår.

Beteende[redigera | redigera wikitext]

Fågelns föda består av maskar, spindlar, snäckor, insekter och deras larver. Alpkråkan blir lätt tam och fortplantar sig även i bur. Den är en utmärkt segelflygare. Alpkråkan är sällskaplig och förekommer ofta i stora flockar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Alpkråkan, 1904–1926.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2004. Pyrrhocorax pyrrhocorax. Från: IUCN 2006. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. Läst 20061106.