Familjen Dursley

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Vernon Dursley)
Hoppa till: navigering, sök

Familjen Dursley är en fiktiv familj i böckerna om Harry Potter. De är Harry Potters sista levande släktingar. För att sörja för hans säkerhet, lät Albus Dumbledore familjen ta hand om Harry då han var en baby. Familjen Dursley bor på Privet Drive 4, Little Whinging i Surrey i England.

Släkten Dursley[redigera | redigera wikitext]

 
 
 
Mr och Mrs Dursley
 
 
 
 
 
Mr och Mrs Evans
 
 
 
Mr och Mrs Potter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marjorie Dursley
 
Vernon Dursley
 
Petunia Evans
 
Lily Evans
 
James Potter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dudley Dursley
 
 
 
 
 
Harry Potter
 
Ginevra Weasley
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
James Sirius Potter
 
Albus Severus Potter
 
Lily Luna Potter
 

Vernon Dursley[redigera | redigera wikitext]

Vernon Dursley
Harry Potter-rollfigur
Första framträdande Harry Potter och de vises sten
Skådespelare Richard Griffiths
Svensk dubbning Lars Amble
Information
Kön man
Hårfärg blont (grått i filmerna)
Blod mugglare
Familj Familjen Dursley

Vernon Dursley är den första rollfiguren som introduceras i Harry Potter-böckerna (och direkt efter honom hans fru Petunia). Han är Harry Potters morbror (genom giftermål): han är gift med Petunia Dursley (född Evans), Lily Potters syster. Vernon och Petunia har en son som heter Dudley.

Vernon beskrivs som en stor, biffig man med nästan ingen hals alls, men en stor mustasch. Han bestämmer mycket i sin familj. Det är han som skapar de flesta reglerna åt Harry och gör de flesta hoten, medan hans fru Petunia slår dövörat till. Han är direktör för företaget Grunnings som tillverkar borrar, och han verkar ha en lyckad karriär. Han är mugglare, och föraktar alla magiska handlingar, föremål och personer, speciellt sin svägerskas systerson, Harry. Harry fick aldrig reda på sanningen om varifrån han egentligen kom, och inte heller någonting om sina föräldrar eller den magiska världen över huvud taget. Petunia verkar ha en liten känsla för familjelojalitet till Harry, medan Vernon inte verkar gilla sin svägerskas son överhuvudtaget. Det ser vi speciellt i Harry Potter och Fenixorden, där han vill kasta ut Harry, trots att han vet vilken fara det skulle sätta honom i.

Petunia Dursley[redigera | redigera wikitext]

Petunia Dursley
Harry Potter-rollfigur
Första framträdande Harry Potter och de vises sten
Skådespelare Fiona Shaw
Svensk dubbning Irene Lindh
Information
Kön kvinna
Hårfärg blond (svart i filmerna)
Ögonfärg grå (stora, bleka)
Blod mugglare
Familj Familjen Dursley, Familjen Evans

Petunia Dursley (född Evans) är Harry Potters moster, och beskrivs som en blond kvinna med beniga händer, ett hästliknande ansikte och en mycket lång hals, vilken hon använder då hon spionerar på sina grannar. Hon följer intresserat nyheterna om skilda filmstjärnor i alla möjliga veckotidningar, medan hon påstår ”som om vi kulle vara intresserade av deras tarvliga affärer!”. Hela hennes släkt är mugglare, utom hennes syster Lily som är en mugglarfödd häxa. Mr och Mrs Evans var, enligt Petunia, mycket nöjda över att ha en häxa i familjen, men Petunia tyckte att hennes syster var ett missfoster.

Någon gång mötte hon Vernon Dursley och gifte sig med honom. Den 22 juni 1980 fick de sin son Dudley. Petunia hade då inte träffat sin syster på flera år, och uppträdde som om hon inte hade någon. En dag upptäckte hon sin systerson Harry Potter på dörrtrappan då hon skulle hämta mjölkflaskorna.

Med bebisen Harry fanns det en lapp där Albus Dumbledore förklarade att Lily och James Potter hade blivit dödade av Voldemort, och hur Lily hade gett sitt liv åt Harry Potter. Dumbledore ville att familjen Dursley skulle ta hand om Harry, eftersom det skulle ge honom ett starkt skydd mot Voldemort.

Mr och Mrs Evans[redigera | redigera wikitext]

Evans
Harry Potter-rollfigur
Första framträdande Harry Potter och de vises sten (i Erised-spegeln)
Information
Kön man/kvinna
Hårfärg mörkrött (blont?)
Ögonfärg gröna(?)
Blod mugglare
Familj Familjen Evans

Harrys morföräldrar: båda var mugglare, liksom deras dotter Petunia; Lily föddes dock som häxa. Föräldrarna sägs ha varit stolta över att ha fått en häxa i familjen, men Petunia ansåg att Lilys förmågor var onaturliga och motbjudande. Petunia är, under den period som böckerna utspelar sig, vuxen och gift med Vernon Dursley. Lily dog 31 oktober 1981. Mr. och Mrs. Evans har aldrig förekommit direkt i böckerna, utan bara omtalats. De sågs dock i Erisedspegeln i Harry Potter och de vises sten. Harry såg ögon (i plural) som sina egna, och de har troligtvis likadana ögon som Harry.

Dudley Dursley[redigera | redigera wikitext]

Dudley Dursley
Harry Potter-rollfigur
Första framträdande Harry Potter och de vises sten
Skådespelare Harry Melling
Svensk dubbning Tin Carlsson, i Harry Potter och Fenixordern Gabriel Odenhammar
Information
Kön man
Hårfärg blont (brunt i filmerna)
Ögonfärg blå
Blod mugglare
Familj Familjen Dursley

Dudley Dursley föddes den 22 juni 1980. Han är Vernon och Petunias enda barn, brorson till Marjorie Dursley och systerson till Lily Potter (född Evans) och Harrys ende kusin.

Ända sedan Dudley föddes har han blivit bortskämd. Han beskrivs som stor och blond, och får berg med födelsedagspresenter och julklappar, hade två sovrum (Harry inget), och trots att han bara använde ett, skrek han när Harry fick det ena. En upprörd Minerva McGonagall berättar redan då Dudley är ett år hur hon såg Dudley sparka sin mamma, samtidigt som han skrek efter godis.

Dudley är olik alla andra rollfigurer, för han är extremt ohyfsad, aggressiv och egoistisk, men han vet precis hur man är artig (när han vill göra ett gott intryck på någon, till exempel då Vernon får kunder på middagsbesök en kväll). Harry och Dudley gick på skola i Surrey ihop tills de var elva år, och Dudley och hans mobbargäng hade kontrollen över skolan. De andra eleverna undvek Harry eftersom de visste att Dudley avskydde honom. Varje nytt år fick Dudley fler och fler presenter och större tillfredsställelse på alla sätt av sina föräldrar, vilket gjorde honom väldigt fet och omotiverad i skolan. Genom hela deras gemensamma barndom, tog Dudley varje chans han hade att tortera och förödmjuka sin kusin Harry.

Marjorie Dursley[redigera | redigera wikitext]

Marjorie Dursley
Harry Potter-rollfigur
Första framträdande Harry Potter och fången från Azkaban
Skådespelare Pam Ferris
Svensk dubbning Eva Fritjofson
Information
Kön kvinna
Hårfärg råttfärgat
Blod mugglare
Familj Familjen Dursley

Majorie ”Marge” Dursley är Vernon Dursleys syster. Även om Harry Potter egentligen inte är släkt med henne tvingas han att kalla henne för ”faster Marge”. Marge bor på landet där hon föder upp bulldogghundar. Därför besöker hon Privet Drive mycket sällan, något som Harry uppskattar. De få gånger hon besöker är dock inte trevliga för Harry. Faster Marge tar alltid med sig sin hund Ripper till Privet Drive – han längtar intensivt efter henne då hon är borta – och hon behandlar honom bättre än vad hon gör med de flesta människorna. Exempelvis blev Harry uppjagad i ett träd av Marges favorithund Ripper vid nio års ålder. Marge kallade inte tillbaka hunden förrän efter midnatt.

Hennes mest betydelsefulla och kända besök sker i Harry Potter och fången från Azkaban, då en förargad Harry råkar blåsa upp henne av misstag, vilket ledde till att hon såg ut som en ballong. Eftersom hon senare fått minnet av händelsen modifierat minns hon ingenting av den episoden, det gör däremot resten av familjen Dursley.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Den ursprungliga texten, eller delar av texten, till denna artikel kommer från artikeln [1]