Henrik VIII (pjäs)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Henrik VIII ur "First Folio"
Henrik VIII

Henrik VIII (Henry VIII) från 1613 var en av den engelska dramatikern William Shakespeares sista pjäser. Stilen tyder på att den är skriven i samarbete med efterträdaren John Fletcher.

Handlingen[redigera | redigera wikitext]

Handlingen följer den ganska välkända historien om Henrik VIII:s skilsmässa från Katarina och giftermål med Anne Boleyn. Kardinal Wolsey, som i början av pjäsen är kungens favorit, fängslar hertigen av Buckingham och anklagar honom för högförräderi. Processen slutar med att Buckingham avrättas. Wolsey föranstaltar också en process mot Katarina för att underbygga skilsmässan. Men brev till påven som fångas upp av kungens män avslöjar att Wolsey spelar dubbelt. Wolsey avskedar sin följeslagare Cromwell så att han inte skall dras med i fallet. Cromwell upphöjs snart till kungens nye favorit. När skilsmässan är ett faktum lyckönskar Katarina Anne Boleyn som ny drottning. Pjäsen slutar med att Elisabet, den nya tronföljaren, föds.

Uppsättningar[redigera | redigera wikitext]

Under en av de första föreställningarna, [29 juni 1613, satte en av specialeffekterna, ett kanonskott eld på taket till Globe Theatre i London, och originalbyggnaden brann ned.

Både David Garrick och Charles Kean har spelat pjäsen. 1892 spelade skådespelaren Gordon Craig (inte regissören Edward Gordon Craig) Cromwell på Lyceum Theatre i London.

I början av 1930-talet regisserade Terence Gray en serie shakspeareföreställningar på Camebridge Festival Theatre som blev uppmärksammade för sitt uppseendeväckande och oväntade scenspråk. När han 1931 satte upp Henrik VIII var ensemblen kostymerad som spelkortsfigurer.

Charles Laughton spelade Henrik 1933 på Sadler's Wells Theatre i London. 1959 spelade John Gielgud Wolsey på Shakespeare Memorial Theatre i Stratford-upon-Avon.

Under 1800-talet var pjäsen ett av Shakespeares populärare teaterstycken, men numera är uppsättningar av den betydligt ovanligare. Säsongen 2010 ingick dock pjäsen i repertoaren på Shakespeare's Globe. [1]

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.shakespeares-globe.org/theatre/annualtheatreseason/

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Henry VIII (play)datum=21 juni 2015

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]