Mycket väsen för ingenting

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mycket väsen för ingenting ur "First Folio"
Claudio, lurad av Don John, anklagar Hero. Målning av Marcus Stone.

Mycket väsen för ingenting (Much Ado About Nothing) är en teaterpjäs av William Shakespeare, först uppförd 1598 eller 1599. Pjäsen är en rapp komedi, vars kvalitet ligger i kvicka repliker snarare än i intellektuell substans.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Berättelsen utspelar sig kring de två unga älskade Hero och Claudio. De har fått tillåtelse att gifta sig med varandra. Claudios bästa vän Benedikt, är väldigt kär i den sköna, men giftiga, Beatrice, men vågar inte erkänna detta. Beatrice är i exakt samma situation. Claudio, Hero, Don Pedro av Aragonien med flera bestämmer sig dock för att gillra en liten "kärleksfälla" för de två. Allt detta händer medan den onde Don Juan, Don Pedros halvbror, konspirerar för att bryta upp de unga trolovade genom att anklaga den sköna Hero för otrohet. Till slut ordnar allt upp sig och det visar sig ha varit "mycket väsen för ingenting". Det hela avslutas med ett dubbelbröllop. Dock får åskådaren aldrig riktigt veta om Beatrice och Benedikt verkligen gör slag i saken.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Den senaste filmatiseringen av pjäsen är gjord 1993 i regi av Kenneth Branagh med skådespelare som Emma Thompson, Denzel Washington, Keanu Reeves och Michael Keaton i rollerna.

En ny filmatisering har gjorts 2011 av Joss Whedon med skådespelare som Nathan Fillion, Amy Acker och Alexis Denisof.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]