Orgasm

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Orgasmer)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Orgasm

Orgasm är för vissa den sexuella njutningens höjdpunkt, klimax, och består av rytmiska muskelsammandragningar i bäckenbotten. Vid orgasm får mannen oftast ejakulation, sädesuttömning, men det behöver inte vara samtidigt och kvinnans underliv producerar mer slem, lubrikation, som ska underlätta för spermierna att möta äggcellen. En orgasm hos både män och kvinnor frigör bland annat oxytocin och endorfin, som kan leda till följdeffekter som exempelvis lyckokänslor och avslappning. Vissa personer kan få huvudvärk under orgasm, så kallad orgasmhuvudvärk.

Kvinnlig orgasm[redigera | redigera wikitext]

Hos kvinnor uppnås orgasm normalt genom stimulans av klitoris, och vissa kvinnor kan få orgasm genom penetrerande sex. Om det senare beror på att klitoris stimuleras inifrån, eller på att en ansamling av prostatavävnad i slidans framvägg stimuleras, är omdiskuterat. Klitorisstimulans är det vanligaste sättet för kvinnor att få orgasm. Kvinnor kan även få utlösning vid orgasm.

Kvinnan kan genom att träna sin bäckenbottenmuskulatur snabbare nå orgasm, då orgasm beror på att bäckenbottens autonoma muskler dras samman rytmiskt, vilket kallas peristaltiska rörelser.[1] Att stimulera klitoris är en sorts träning, den träningen brukar hjälpa majoriteten av kvinnorna till en orgasm. Fysiskt förändras slidväggarna vid sexuell upphetsning så att vid den ökade blodfyllnaden i blygdläpparna och slidan så slätas den veckade slemhinnan ut och slidan öppnar sig.

Manlig orgasm[redigera | redigera wikitext]

Hos mannen sker de peristaltiska rörelserna vid en orgasm i den glatta muskulaturen runt bitestiklarna, sädesledarna, prostatakörteln och urinröret. Detta pressar ut sperman i vad som kallas en ejakulation.[1]

Utlösningen är en reflex som oftast kommer med orgasmen men som även kan komma utan orgasm, vilket är fallet vid så kallad pollution. I takt med att pojken mognar lär han sig att kontrollera utlösningsreflexen. Det är utlösning som oftast sätter stopp för omedelbart fortsatt samlagsaktivitet, men när män kan kontrollera sin utlösning kan de också fortsätta längre och få fler orgasmer och utlösningar. Det finns även män som kan fortsätta samlaget trots att de fått utlösning. Även detta är en fråga om vana och självkontroll. Vissa medicinska ingrepp, exempelvis radikal kirurgi mot prostatacancer, kan påverka orgasmnjutningen negativt.

Multipla orgasmer[redigera | redigera wikitext]

Multipla orgasmer innebär att en person får orgasm flera gånger under en kortare tid. Ca 30 % av alla kvinnor säger att de har upplevt det. När det gäller män, säger 5 % att de har upplevt det. Det beror på att en man kan komma att behöva träna upp sin PC-muskel innan multipla orgasmer kan uppnås. För en kvinna krävs ingen speciell träning. För att mannen ska få multipla orgasmer krävs det att han vid orgasm spänner åt PC-muskeln, för att stoppa själva utlösningen. Detta gör att han inte blir lika utmattad och kan behålla stånd och uppnå klimax inom någon/några minuter igen.

Ett vanligt missförstånd är att förknippa utlösningen med orgasm. En man kan få orgasm utan utlösning, och vice versa. Utlösningen är en reflex som sätts igång när mannen får orgasm. När en man stoppar utlösningen vid orgasm får han en så kallad torrorgasm.

Anal orgasm[redigera | redigera wikitext]

En anal orgasm är en orgasm som har sin utgångspunkt i anus, och som män kan uppnå genom stimulering av prostatan genom tryck mot anus framvägg. Vissa män anser att penetrerande analsex är smärtsamt, eller känner helt enkelt inte någon njutning med denna metod. Stimulans av prostata i sig, utan sexuell upphetsning i övrigt, ger sällan någon nämnvärd njutning, däremot kan den framför allt kraftigt stärka orgasmkänslan, om den stimuleras under tiden en orgasm sker.

Prostatan kan upptäckas som en utbuktning på den "övre" delen av anus, det vill säga sidan mot penis, ungefär halva till större delen av ett långfinger (40-60 mm) in. Eftersom prostatakörteln är större vid sexuell upphetsning kan utbuktningen vara enklare att hitta då.

På grund av den mängd nervtrådar som finns i området kring anus, uppger vissa kvinnor också det som stimulerande att få massage i det området, eller till och med att bli penetrerade. De saknar däremot prostatan som starkt förknippas med mannens orgasm.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Martin, Rowland. ”Biology”. University of Bath. https://books.google.se/books?id=j9cEEouPBogC&pg=PA455&lpg=PA455&dq=female+orgasm+peristalsis&source=bl&ots=mmkDViUYYC&sig=qioQO3U_hbS_7f1Vpfwb9JeN1Fw&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwiCn5OS3anJAhWBGSwKHX52ACIQ6AEIQDAE#v=onepage&q=female%20orgasm%20peristalsis&f=false. Läst 24 november 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]