Arbisteatern

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Arbis.
Arbisteatern

Arbisteatern, egentligen Norrköpings Arbetareförenings teater, ofta kallad Arbis.

Teatern ritades 1863, byggdes 1864, och invigde i januari 1865 och är därmed Sveriges äldsta amatörteaterscen.[1] Under 1900-talet hade man en blandad repertoar, oftast folklustspel och revyer, under direktion av Gideon Wahlberg, Sören Aspelin och Elis Utter och med en ensemble som bestod av både professionella och amatörer. Flera sedermera professionella skådespelare spelade, ofta redan som barn, på Arbis: Edvin Adolphson, Tor Isedal, Carl Reinholdz, John Harryson, Sven Holmberg, Tjadden Hällström. Operasångerskan Brita Hertzberg debuterade som 12-åring som Anna i Värmlänningarna. Zarah Leander uppträdde här tidigt i sin karriär.

Flera av Wahlbergs folklustspel, till exempel Söderkåkar, hade sin urpremiär på Tantolundens friluftsteater men spelades på Arbis senare på året. Flera sånger, bland annat den kända "Dansen den går uppå Svinnsta skär", skrev Wahlberg särskilt för Arbis.

Mellan 1964 och 2001 var Arbisteatern spelplats för Norrköpings Operettsällskap med repertoar av operetter och musikaler. Från 2001 till och med våren 2015 drevs verksamheten av Robin Karlsson och Arbisakademien, en ideell förening som fortsatt i samma anda som Norrköpings Operettsällskap. Fastigheten bytte återigen ägare i maj 2015 och drivs sedan dess i ny regi[2].


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Arbis.se - Arbis historia
  2. ^ ”Nu går ridån upp för en ny epok på Arbis”. http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/nu-gar-ridan-upp-for-en-ny-epok-pa-arbis-11047631.aspx. Läst 27 augusti 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]