Teater Brunnsgatan Fyra

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den diskreta ingången till teatern på Brunnsgatan 4. Den högra dörren tillhör teatern.

Teater Brunnsgatan Fyra är en liten teater i Stockholm. Teatern startades av Allan Edwall och efter hans bortgång 1997 drevs teatern vidare av Kristina Lugn. Sedan 2011 är det Lugns dotter Martina Montelius som driver teatern.[1]

Teatern grundades 1986. Allan Edwall ville ha en teater som fokuserade på klassiska texter, dessa bearbetade han sedan själv för att de skulle passa på scenen. Oftast framfördes dessa som monologer. Bland de föreställningar som Edwall satte upp fanns bland annat: Kung Oidipus av Sofokles, Doktor Glas av Hjalmar Söderberg, Kafkas Bättre utan hund och Den milda av Fjodor Dostojevskij.

1997, vid Edwalls bortgång, tillträdde Kristina Lugn som konstnärlig ledare, och teatern omvandlades till en ideell förening. Kristina Lugn har sedan dess satt upp flera av sina egna pjäser där bland annat: Nattorienterarna, Titta en älg, Eskil Johanssons flyttfirma, Begåvningsreserven, Två solstrålar på nya äventyr, Var är Holger, Harald och Herrman, Gråt inte mer, Cecilia. Och inte du heller Ursula, Katarina den Stora, Jag har ett flygfotografi av kärleken, Hoppas jag hinner hem och nu senast Karlsson.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Montelius tar över Brunnsgatan 4 Göteborgs-posten 2011-01-08

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]