Oktoberteatern

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Musikteatergruppen Oktober)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Oktoberteatern invid Marenplan

Oktoberteatern (tidigare Musikteatergruppen Oktober) är en mindre institutionsteater i Södertälje, som också är länsteater för Stockholms län.[källa behövs]

Musikteatergruppen Oktober i Malmö[redigera | redigera wikitext]

Musikteatergruppen Oktober bildades 1973 i Malmö.[1] Dess genombrott blev pjäsen Sven Klangs kvintett, som filmatiserades 1976 (regissör Stellan Olsson) och vann en Guldbagge 1977. Samma år genomförde teatergruppen tillsammans med fyra andra fria grupper, däribland Nationalteatern, den nationellt uppmärksammade föreställningen Tältprojektet.

Oktoberteatern i Södertälje[redigera | redigera wikitext]

1978 tecknade Oktober avtal med Södertälje kommun om att bli stadens teatergrupp. Samtidigt kom den stora invandringen av assyrier/syrianer och teatern gjorde en rad pjäser tillsammans med finska och syrianska amatörskådespelare som på sina egna språk gestaltade det nya Södertälje.

Många av Oktoberteaterns pjäser har överförts till SVT Drama – till exempel Guds Djärvaste Ängel, Bouncers, Pepparrotslandet och Molières stol.

West Side Story i regi av Elisabeth Frick belönades 1993 med Prix d'Assitej, regeringens pris för bästa barn- och ungdomspjäs och Olof Palmes pris. En fika med Ibo 2 fick 2005 Parkteaterns Vänners pris för bästa sommarteater.

Sedan 2007 är Oktoberteatern en mindre institutionsteater.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]