Opera på Skäret

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Opera på Skäret

Opera på Skäret är en svensk scen för opera, vars verksamhet påbörjades 2004. Den ligger i det tidigare sågverkssamhället Skäret i Ljusnarsbergs kommun vid sjön Ljusnaren. Grundare och operachef är operasångaren Sten Niclasson.[1]

Om operaverksamheten[redigera | redigera wikitext]

Opera på Skärets operascen ligger i ett före detta virkesmagasin på det nedlagda sågverket. Övriga lokaler inrymmer Kammarscenen, Lilla scenen, kafé, konstgalleri och kontorslokaler. [2]

Sommaren 2010 gavs Giacomo Puccinis opera La Bohème med den colombianske tenoren César Augusto Gutiérrez, den svenske barytonen Peter Kajlinger och den ryska sopranen Yana Kleyn. Dirigent var Andreas Lönnqvist.

Sommaren 2011 spelades Carmen med två olika sångarlag där Stuart Neill och Kristian Benedikt delade på rollen som Don José, medan Matilda Paulsson och Sandra Lopez delade på rollen som Carmen. Man gav också en jubileumskonsert till Jussi Björlings minne i samarbete med Borlänge kommun. Stuart Neill och Kristian Benedikt sjöng tillsammans med Matilda Paulsson och Sandra Lopez kända arior och duetter från Jussi Björlings karriär.

Kammarscen och Operaakademi[redigera | redigera wikitext]

Under vintern 2011–2012 byggdes den nya kammarscenen för verksamhet året om. Denna mindre scen med plats för en publik på runt 200 personer fungerar som spelplats för konserter av olika slag samt som orkestersal under sommarens operafestival.

Spelade verk[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]