Orionteatern

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Modellteatern)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Orionteatern
Orionteatern
Orionteatern
AdressKatarina Bangata 77
OrtStockholm
Invigd2 december 1983
http://www.orionteatern.se

Orionteatern är en fri teaterKatarina Bangata 77 på Södermalm i Stockholm.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Orionteatern, som startades 1983, har sitt ursprung i den fria barnteatern Modellteatern i Eskilstuna, som 1969 startades av en grupp teatermänniskor som Thomas Roos och under många år etablerade sig som en av Sveriges främsta barnteatrar och med vissa produktioner överförda till Sveriges Television, såsom Med slöja och svärd (1981) med bland andra Johan Rabaeus och Storklas och Lillklas (1982). Trots dessa framgångar tvingades teatern lägga ner sin verksamhet i Eskilstuna och söka en ny lämplig plats för sin fortsatta verksamhet. På Södermalm i Stockholm hittade de lösningen i en stor, före detta mekanisk verkstad och i och med flytten ändrade de namnet till Orionteatern.

Lars Rudolfsson och Stina Oscarson var tillsammans konstnärliga ledare för teatern mellan 2004 och 2011. Stina Oscarson lämnade teatern för att bli chef för Radioteatern 2011 medan Lars Rudolfsson stannade kvar som ensam konstnärlig ledare. Orionteatern är även en utbildningsteater med ett utvecklat samarbete med Teaterhögskolan och Dramatiska Institutet i Stockholm. Dessutom har man intimt samarbete med andra teaterkulturer och ett utvecklat utbyte av föreställningar med bl.a. Theatre de Complicité i London, Le Cirque Invisble från Paris och The Suzuki Company från Japan.

Byggnaden användes tidigare av Axel G Jansson Smide & Mekanisk Verkstad som grundades 1908. Byggnaden på Katarina Bangata byggdes 1929 då området var ett industriområde.

Konstnärlig ledare[redigera | redigera wikitext]

Uppsättningar[redigera | redigera wikitext]

År Produktion Upphovsmän Regi Noter
1983 Skrattmänniskan
Victor Hugo Lars Rudolfsson Premiär 2 december 1983
Anders Andersson, Helena Cronholm, Sten Elfström, Magnus Eriksson, Håkan Fohlin, Nicke Lundblad, Inger Norryd, Thomas Roos, Lena Strömdahl, Ulla Trulsson
1989 Woyzeck
Georg Büchner Lars Rudolfsson Premiär 30 september 1989[1]
Anders Andersson, Lena Strömdahl, Thomas Roos, Torsten Föllinger, Nicke Lundblad, Gudrun Henricsson, Carlo Schmidt
Scenografi Helen Ersbacken, Kostym Kerstin Vitali
2017 Hålet
Mattias Fransson Mattias Fransson Premiär 13 oktober 2017
Mattias Fransson, Helena Lindegren, Jens Sjögren, Kristiina Viiala
Scenografi Markus Granqvist, Kostym Lena Lindgren

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ingegärd Waarenperä (1 oktober 1989). ”Stort upplagd spelöppning av Orionteatern: Patetiken nära i 'Woyzeck'”. Dagens Nyheter: s. 24. http://arkivet.dn.se/arkivet/tidning/1989-10-01/266/24. Läst 23 augusti 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]