Glada Hudik-teatern

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Glada Hudik-teatern grundades 1996 av Pär Johansson i Hudiksvall.

Glada Hudik-teatern är en kommunal verksamhet enligt LSS (lagen om stöd och service) som består av en teatergrupp med utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare från Hudiksvall. Målet med verksamheten är att alla ska få göra det man är bra på och att skapa en utvecklande och meningsfull verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Bland skådespelarna kan nämnas Toralf Nilsson, Mats Melin, känd från Ica-reklamen, och Maja Carlsson.

Under 2014 turnerar teatern med nya musikalen Trollkarlen från Oz som är en modern tolkning med utgångspunkt i dagens samhälle. Utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare delar på rollerna som bland annat rockande fågelskrämmor, en hund med Hollywood-drömmar och en klimatsmart tjej med hundratals vänner, men bara på Facebook. Landet Oz är fyllt av fantasi, magi, dans, och musik. Där får alla vara på sitt sätt och ingen dömer fel från rätt. För den nyskrivna musiken står Salem Al Fakir och Pontus de Wolfe.

En dokumentärserie med Glada Hudik-teatern under namnet Elvis i glada Hudik sändes i SVT under hösten 2010. Glada Hudik-teatern medverkade 2009 i TV-programmet Allsång på Skansen. Ensemblen medverkade som pausunderhållning i Melodifestivalen 2010 där de framförde låten Sverige som även gavs ut på singel. Under vecka 8 år 2011 medverkade delar av ensemblen i ICA-reklamen. Sedan tidigare hade Mats Melin från teatern medverkat i reklamserien.

Succéföreställningen Elvis har spelats i bland annat Gävle, Sundsvall, Göteborg, Stockholm samt i New York. Under 2011 åkte ensemblen ut på den sista Elvis-turnén runt om i hela Sverige och då den avslutades hade den setts av över 170 000 personer.

Filmen Hur många lingon finns det i världen? (2011) bygger fritt på Glada Hudik-teaterns historia. Lena Koppel har regisserat den och Sverrir Gudnason och Vanna Rosenberg med flera medverkar.

Under hösten 2011 granskades teatern av Hudiksvalls tidning och SVT:s Uppdrag Granskning. I reportaget framkom att de utvecklingsstörda skådespelarna fick sämre betalt än de andra medverkande. Journalisterna bakom granskningen belönades i mars 2012 med Journalistförbundets Gävleborgsdistrikts journalistpris för granskningen.[1] Granskningen kritiserades dock från flera håll, bland annat från föräldrarna till de medverkande som menade att granskningen var ensidig.[2][3] I mars 2012 meddelades att skådespelarna ska få höjda ersättningar.[4]

Föreställningar[redigera | redigera wikitext]

 • Tomtar på rymmen (1996)
 • Sommar och soliga dagar (1997)
 • Robert Skoog, vem är det? (1998)
 • Indianer i Djungeln (1999)
 • Det stora bankrånet (2000)
 • Ha en underbar semester (2003)
 • Elvis (2005)
 • Trollkarlen från Oz (2014)

Singlar[redigera | redigera wikitext]

 • Sverige (2010)

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Granskning av Glada Hudik-teatern fick årets journalistpris”. Arbetarbladet. http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.4552431-granskning-av-glada-hudik-teatern-fick-arets-journalistpris. Läst 1 april 2012. 
 2. ^ ”Glada Hudik har gett våra barn människovärde”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/glada-hudik-har-gett-vara-barn-ett-egenvarde_6587634.svd. Läst 1 april 2012. 
 3. ^ ”Josefsson: Vi fokuserar på de negativa sidorna”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/uppdrag-granskning-vi-fokuserar-pa-de-negativa-sidorna_6591498.svd. Läst 1 april 2012. 
 4. ^ ”Pengarevansch för Glada Hudik-skådisarna”. Lag & Avtal. http://www.lag-avtal.se/nyheter/anstallning/loner/article3431636.ece. Läst 1 april 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]