Pantomimteatern

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Teater Påfågeln, S:t Eriksgatan 84

Pantomimteatern startades 1977 av den första avgångsklassen från Statens Dansskolas mimlinje ledd av Stanislaw Brosowski, däribland mimaren och skådespelaren Bo W Lindström. Den har Teater Påfågeln, som har sina lokaler i före detta Biograf Påfågel (Sankt Eriksgatan 84) i Stockholm, som sin fasta scen. Teatern är en ideell förening, som med sin verksamhet i första hand vänder sig till barn, men med ett varierat utbud vill de även engagera en vuxen publik.

Föreställningarna spelas på den fasta scenen, Påfågeln i Stockholm, samt på turné i hela landet under stor del av året. De gör även projekt i skolor, skapande skola, där de i samband med föreställningar undervisar i mim och kroppsspråk.

Gruppen skapade under ett antal framgångsrika år mimföreställningar på berömda förlagor, däribland Franz Kafkas Processen och Felinis La Strada. Man skapade även banbrytande barnföreställningar efter egna idéer – Sigge och Den Lille Samurajen. Det är ett arbetssätt som under dessa 40 år blivit ett av teaterns signum - de egna berättelserna.

Under perioden 1987-1992 drev man Plaza på Odengatan 87 tillsammans med bl a Mimensemblen och Bouffonteatern och skapade därmed Stockholms Mimscen.

Från och med 1992 driver Pantomimteatern (tillsammans med Mittiprickteatern) Teater Påfågeln på S:t Eriksgatan 84. Sedan början av 1990-talet ligger tonvikten på barn- och ungdomsproduktioner med skol- och familjeföreställningar.

I samband med dess 25-årsjubileum 2002 belönades Pantomimteatern med Svenska Teaterkritikers förenings pris till årets barn- och ungdomsteater. Priset delades ut i samband med Teaterbiennalen i Uppsala 2003, där Pantomimteatern även medverkade med sin föreställning ”Ilja och Racko – två bröder”.

2017 firade Pantomimteatern 40 år.

2018 tilldelades Pantomimteatern "Special WMO (World Mime Organization) award for promotion and development of the art of mime for 40 years of great work. Priset delades ut i Serbien - Belgrad 22 mars 2018.

Mimen talar inte till örat – den talar till känslan[redigera | redigera wikitext]

Pantomimteaterns föreställningar utgår från kroppens eget språk och kännetecknas av värme, humor och respekt för sin publik. I samverkan med ljus, ljud, mask, scenografi och inte minst musik gestaltas en berättelse med många bottnar, ofta med utgångspunkt i kända teman. Den visuella formen passar såväl barn som vuxna samt de som saknar ett utvecklat verbalt språk.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Pantomimteatern är en ideell förening. Den är medlem i Teatercentrum, Svenska Assitej och Svensk Teaterunion och uppbär verksamhetsstöd från Statens kulturråd, Stockhollms läns landsting och Stockholms kommun samt ett distributionsstöd från Stockholms läns landsting.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]