Alyssa Milano

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alyssa Milano
Alyssa Milano i september 2015.
Alyssa Milano i september 2015.
FöddAlyssa Jayne Milano
19 december 1972 (45 år)
Brooklyn, New York, USA
Aktiva år1984–
MakeCinjun Tate
(1999–2000)
David Bugliari
(2009– )
Barn2
Webbplatsalyssa.com
Betydande roller
Phoebe Halliwell i TV-serien Förhäxad
IMDb SFDb

Alyssa Milano, född 19 december 1972 i Brooklyn i New York, är en amerikansk skådespelare och UNICEF-ambassadör. Hon har bland annat medverkat i TV-serien Förhäxad där hon spelade Phoebe Halliwell.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Skådespelarkarriär[redigera | redigera wikitext]

Milano fick vid sju års ålder en roll i musikalen AnnieBroadway. Under åtta år, 1984–1992, spelade hon Samantha Micelli i serien Vem är chefen? som Tony Danzas dotter. Serien var hennes stora TV-debut. Samtidigt fick hon en liten roll i filmen Commando som Arnold Schwarzeneggers dotter 1985. För att hon skulle få behålla rollen i Vem är chefen?, fick familjen flytta till Hollywood.

Efter detta medverkade Milano i TV-filmen Casualties of Love: The Long Island Lolita Story (1993), baserad på verklighet om Amy Fisher och Joey Buttafuoco. Milano började 1996 spela i To Brave Alaska, en TV-film om ett par som kämpade hårt för sina liv i Alaska. 1997 fick hon rollen som Jennifer Mancini i Aaron Spellings Melrose Place.

1998 utvaldes hon för att spela en roll som den yngsta av de tre häxorna i Förhäxad som sedan blev mellansyster efter att äldsta syster Prue dör och en yngre halvsyster kommer och de får "kraften hos tre" igen.

Alyssa Milano har även medverkat i TV-serien My Name Is Earl. 2013 spelade hon Savi i Mistresses, som i Sverige visas på TV 3.

Musikkarriär[redigera | redigera wikitext]

Milano släppte fem album i Japan, med titlar som "Alyssa", "Look In My Heart" (båda 1989), "Best In The World" (1990), "Locked In a Dream" (1991) och "Do You See Me?" (1992). Nästan alla har sålt platina i Japan. Hon gör också TV-reklam för bland annat 1-800-Collection och Candies parfym.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Alyssa Milano var förlovad med Ensamma hemma-stjärnan Scott Wolf 1993, men paret bröt förlovningen 1994 och gick skilda vägar. Den 1 januari 1999 gifte hon sig med Cinjun Augustus Tate, som är sångare i rockgruppen "Remy Zero". De skilde sig dock i början av 2000.

I augusti 2009 gifte sig Milano med David Bugliari. Paret har två barn.

Hon är vegetarian och aktiv djurrättsförespråkare via organisationen PETA.[1]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

En bild av henne användes för att skapa Disneys numera klassiska figur Ariel (Den lilla sjöjungfrun).

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ PETA, Alyssa Milano vegetarian/infokampanj

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]