Alyssa Milano

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alyssa Milano
Alyssa Milano september 2015.
Alyssa Milano september 2015.
Född Alyssa Jayne Milano
19 december 1972 (43 år)
Brooklyn, New York, USA
Make Cinjun Tate (1999)
David Bugliari (2009- )
Barn 2
Webbplats alyssa.com
Betydande roller
Phoebe Halliwell i TV-serien Förhäxad
IMDb

Alyssa Milano, född 19 december 1972 i Brooklyn i New York, är en amerikansk skådespelerska och UNICEF-ambassadör. Hon har bland annat medverkat i TV-serien Förhäxad där hon spelade rollen som Phoebe Halliwell.

Skådespelarkarriär[redigera | redigera wikitext]

Milano fick vid sju års ålder en roll i musikalen AnnieBroadway. Under åtta år, 1984-1992, spelade hon Samantha Micelli i serien Vem är chefen? som Tony Danzas dotter. Serien var hennes stora TV-debut. Samtidigt fick hon en liten roll i filmen Commando som Arnold Schwarzeneggers dotter 1985. För att hon skulle få behålla rollen i Vem är chefen?, fick familjen flytta till Hollywood.

Efter detta medverkade Milano i TV-filmen Casualties of Love: The Long Island Lolita Story (1993), baserad på verklighet om Amy Fisher och Joey Buttafuoco. Alyssa började 1996 spela i To Brave Alaska, en TV-film om ett par som kämpade hårt för sina liv i Alaska. 1997 fick hon rollen som Jennifer Mancini i Aaron Spellings Melrose Place.

1998 utvaldes hon för att spela en roll som den yngsta av de tre häxorna i Förhäxad som sedan blev mellansyster efter att äldsta syster Prue dör och en yngre halvsyster kommer och de får "kraften hos tre" igen.

Alyssa Milano har även medverkat i TV-serien My Name Is Earl. 2013 spelade hon Savi i Mistresses, som i Sverige visas på TV 3.

Musikkarriär[redigera | redigera wikitext]

Alyssa släppte fem album i Japan, med titlar som "Alyssa", "Look In My Heart" (båda 1989), "Best In The World" (1990), "Locked In a Dream" (1991) och "Do You See Me?" (1992). Nästan alla har sålt platina i Japan. Hon gör också TV-reklam för bland annat 1-800-Collection och Candies parfym.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Alyssa var förlovad med Ensamma hemma-stjärnan Scott Wolf 1993, men paret bröt förlovningen 1994 och gick skilda vägar. Den 1 januari 1999 gifte hon sig med Cinjun Augustus Tate, som är sångare i en rockgrupp kallad "Remy Zero". De skilde sig dock samma år i november. Alyssa har en förkärlek att dejta sina motspelare och bara i Förhäxad har hon dejtat Brian Krause (Leo), Eric Dane (Jason) och Greg Vaughan (Dan).

Hon är vegetarian och aktiv djurrättsförespråkare via organisationen PETA.[1]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

En bild av henne användes för att skapa Disneys numera klassiska figur Ariel (den lilla sjöjungfrun).

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Alyssa Milano.
  1. ^ PETA, Alyssa Milano vegetarian/infokampanj