Alyssa Milano

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alyssa Milano
Alyssa Milano 2011.
Alyssa Milano 2011.
Född Alyssa Jayne Milano
19 december 1972 (42 år)
Brooklyn, New York, USA
Make Cinjun Tate (1999)
David Bugliari (2009- )
Barn 2
Webbplats alyssa.com
Betydande roller
Phoebe Halliwell i TV-serien Förhäxad
IMDb

Alyssa Milano, född 19 december 1972 i Brooklyn i New York, är en amerikansk skådespelerska och UNICEF-ambassadör. Hon har bland annat medverkat i TV-serien Förhäxad där hon spelade rollen som Phoebe Halliwell.

Skådespelarkarriär[redigera | redigera wikitext]

Milano fick vid sju års ålder en roll i musikalen AnnieBroadway. Under åtta år, 1984-1992, spelade hon Samantha Micelli i serien Vem är chefen? som Tony Danzas dotter. Serien var hennes stora TV-debut. Samtidigt fick hon en liten roll i filmen Commando som Arnold Schwarzeneggers dotter 1985. För att hon skulle få behålla rollen i Vem är chefen?, fick familjen flytta till Hollywood.

Efter detta medverkade Milano i TV-filmen Casualties of Love: The Long Island Lolita Story (1993), baserad på verklighet om Amy Fisher och Joey Buttafuoco. Alyssa började 1996 spela i "To Brave Alaska", en TV-film om ett par som kämpade hårt för sina liv i Alaska. 1997 fick hon rollen som Jennifer Mancini i Aaron Spellings Melrose Place.

1998 utvaldes hon för att spela en roll som den yngsta av de tre häxorna i Förhäxad som sedan blev mellansyster efter att äldsta syster Prue dör och en yngre halvsyster kommer och de får "kraften hos tre" igen.

Alyssa Milano har även medverkat i TV-serien My Name Is Earl. 2013 spelade hon Savi i Mistresses, som i Sverige visas på TV 3

Musikkarriär[redigera | redigera wikitext]

Alyssa släppte fem album i Japan, med titlar som "Alyssa", "Look In My Heart" (båda 1989), "Best In The World" (1990), "Locked In a Dream" (1991) och "Do You See Me?" (1992). Nästan alla har sålt platina i Japan. Hon gör också TV-reklam för bland annat 1-800-Collection och Candies parfym.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Alyssa var förlovad med Ensamma hemma-stjärnan Scott Wolf 1993, men paret bröt förlovningen 1994 och gick skilda vägar. Den 1 januari 1999 gifte hon sig med Cinjun Augustus Tate, som är sångare i en rockgrupp kallad "Remy Zero". De skilde sig dock samma år i november. Alyssa har en förkärlek att dejta sina motspelare och bara i Förhäxad har hon dejtat Brian Krause (Leo), Eric Dane (Jason) och Greg Vaughan (Dan).

Hon är vegetarian och aktiv djurrättsförespråkare via organisationen PETA.[1]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

En bild av henne användes för att skapa Disneys numera klassiska figur Ariel (den lilla sjöjungfrun).

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Alyssa Milano.
  1. ^ PETA, Alyssa Milano vegetarian/infokampanj