Marxistisk feminism

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Marxistisk feminism utgår ifrån ett klasstänkande och innebär att manlig överordning är grundat i klassamhället. För att uppnå jämställdhet mellan könen måste en revolution ske, klasskampen blir central i kvinnans frigörelse. Så länge samhälle är kapitalistiskt kommer kvinnor att vara förtryckta. Med kapitalismens fall, i ett socialistiskt samhälle, kommer samhällsstrukturen förändras så pass att kvinnors situation drastiskt kommer att förbättras. Detta kommer alltså ske mer eller mindre automatiskt och gör därför särskild kvinnokamp överflödig.

Clara Zetkin, en av de ledande i Kommunistiska internationalen, tog upp Friedrich Engels idéer vid Internationella arbetarkongressen i [Paris] [1889] och slog här ett slag för kvinnans rätt till lönearbete:

Vi erkänner inte någon särskild kvinnofråga – ja, vi erkänner inte någon speciell arbeterskefråga! (…) Kvinnans liksom hela mänsklighetens emancipation kommer uteslutande att bero på arbetets frigörelse från kapitalet. Endast i det socialistiska samhället kommer kvinnorna liksom arbetarna i full besittning av sina rättigheter.[1]

[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]