Euroskepticism

Från Wikipedia
(Omdirigerad från EU-skeptisk)
Hoppa till: navigering, sök
Protesttröja på flera språk, däribland svenska och danska, mot EU.

Euroskepticism eller EU-skepticism, efter engelskans euroscepticism, är skepsis gentemot Europeiska unionen som projekt. Euroskepticismen bygger ofta på en kritik mot vad man ser som EU:s överstatlighet och en önskan om att bevara nationellt självbestämmande.

I valet mellan tanken på "Europas förenta stater", tanken att EU ska i väsentliga avseenden fungera som ett enda land, eller tanken på endast frihandel, och ingen central politisk styrning, eller något mellanting vill euroskeptikerna ha så lite styrning som möjligt, kanske upplösa EU som projekt helt och hållet. En vanlig hållning inte minst i Sverige, är man intresserar sig för det egna landet, och tycker att EU kan göra som det vill, men det egna landet skall vara utanför.

Euroskepticismen är utbredd bland delar av folket i de flesta av EU:s länder, även bland grundarländerna som till exempel Frankrike, mer utbredd än bland politikerna. Detta har inneburit att förslag som politikerna tagit fram stött på motstånd; mest betydande tillfälle var 2005 när förslaget om Europeiska konstitutionen avslogs i folkomröstningar i Frankrike och Nederländerna.

Enligt opinionsundersökningar från 2009 finns det 7 länder där mindre än hälften av medborgarna anser att deras land har nytta av EU-medlemskapet. Dessa är Storbritannien (34%), Ungern (36%), Lettland (38%), Italien (47%), Österrike (47%), Sverige (47%) och Bulgarien (48%).

Störst stöd för det egna landets medlemskap finns i Slovakien (80%), Irland (79%), Estland (78%), Danmark (77%), Polen (74%) och Nederländerna (74%) (statistik från 2009)[1].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ EUROBAROMETER 71, se sid 93

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Europeiska unionens flagga EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia.