Schumandeklarationen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Robert Schuman 1949.

Schumandeklarationen, Schumanplanen, var ett förslag som Robert Schuman, dåvarande utrikesminister i Frankrike, presenterade den 9 maj 1950, senare kallat Europadagen.

Deklarationen handlade om hur kol- och stålindustrin i Frankrike kunde samarbeta med den i Västtyskland genom gemensam kontroll och gradvis öppna upp för ett federalt Europa. Eftersom kol- och stålindustrin är krigsindustrins bas skulle den gemensamma kontrollen av dessa industrier säkra den framtida freden i Europa. Organisationen skulle vara öppen för andra stater också. Hans förslag blev verklighet år 1951Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Västtyskland undertecknade fördraget om upprättandet av Europeiska kol- och stålgemenskapen.

Därmed upprättades världens första överstatliga organisation, Europeiska kol- och stålgemenskapen (EKSG). EKSG existerade i exakt 50 år, eftersom det i fördraget föreskrevs att det endast skulle gälla så länge.

Schumandeklarationen anses vara startskottet för EU, och uppmärksammas av EU-anhängare med firande av den så kallade Europadagen.

Citat[redigera | redigera wikitext]

World peace cannot be safeguarded without the making of creative efforts proportionate to the dangers which threaten it.
– Robert Schuman, 1950
Europeiska flaggan EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia.