Henri Rousseau

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Henri Rousseau, självporträtt.
Malakoff - 1898
Sovande zigenerska - 1897
Henri Rousseau 1902
Drömmen - 1910

Henri Rousseau, le douanier, född 21 maj 1844 i Laval, Mayenne, död 2 september 1910 i Paris, var en fransk målare och tulltjänsteman.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Rousseau kategoriseras ibland som särlingskonstnär eftersom han var självlärd och inte deltog i det etablerade konstlivet. Trots att Rousseau aldrig reste utomlands, så är hans favoritmotiv djungeln. Han använder sig av ett stort antal gröna nyanser, mer än 50, för att avbilda denna djungel.

Rousseau är en av de mest välkända naiva målarna. Han blev dock erkänd först efter sin död. Bland annat fick han mycket uppmärksamhet av de franska surrealisterna, vilket förmodligen ledde till att konstvärlden i stort fick upp ögonen för hans konst. Han kallas ofta för le douanier (tulltjänstemannen), eftersom han försörjde sig som sådan.

Rousseau började inte måla förrän han var i 40-årsåldern. Han använde sig av relativt billiga färgpigment, troligen av ekonomiska hänsyn. Rousseau använde sig av en målningsteknik där lager lades på lager. Först målade han himlen, och byggde sedan på med ytterligare lager, för att vanligen avsluta med en människa eller ett djur i förgrunden.

Rousseau var son till järnvaruhandlaren Julien Rousseau och dennes hustru Eleonore i staden Laval i norra Frankrike. 1869 gifte han sig med den då 18-åriga Clémence Boitard, (död 1888) tillsammans fick de nio barn. Endast dottern Julia överlevde fadern. Efter hustruns död förtidspensionerade Rousseau sig, och ägnade sig i allt större utsträckning åt konsten. Rousseau är representerad vid bland annat Göteborgs konstmuseum[1].

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Göteborgs konstmuseum

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]