Sibylla Trelawney

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sibylla Patricia Trelawney
Harry Potter-rollfigur
Första framträdandeHarry Potter och fången från Azkaban
Senaste framträdandeHarry Potter och dödsrelikerna
SkådespelareEmma Thompson
Svensk dubbningMy Holmsten
Anknytning
LojalitetHogwarts
ElevhemRavenclaw
Information
Könkvinna
Hårfärgbrun
Ögonfärgokänt
Blodrenblod eller halvblod

Professor Sibylla Patricia Trelawney (engelska Sybill Patricia Trelawney) är en figur i J.K. Rowlings romaner om Harry Potter. Trelawney är professor i spådomskonst. Hennes personligthet kan närmast beskrivas som virrig och mycket excentrisk.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Sibylla Trelawney är släkt med Cassandra Trelawney som var en mycket mer välkänd sierska. Trelawney vill själv gärna tro att hon har ärvt hela sin mormors mormors kraft, detta är dock inte fallet. Hon har endast vid två tillfällen uttalat äkta profetior, den första alldeles innan Harry föddes och den andra under Harrys tredje skolår. Hon blir sparkad av Dolores Umbridge men kommer tillbaka efter ett halvår.

Hon började som lärare i spådomskonst vid Hogwarts 1979, efter en anställningsintervju med Dumbledore som var föga övertygande om hennes kraft som sierska. Dumbledore, som helst ville ta bort ämnet helt, var inte helt överraskad av hennes totala brist av kraft. Han skulle precis lämna henne då hon föll i trans och uttalade profetian vilken hela bokserien kretsar kring. Under Harrys sjätte år på Hogwarts förutspådde hon att en blixt skulle slå ner i ett torn, vilket kan knytas till händelserna kring Dumbledores död.

Företrädare:
Okänt
Lärare i spådomskonst på Hogwarts
19791996 (våren)
Efterträdare:
Firenze
Företrädare:
Firenze (delar på lektionerna)
Lärare i spådomskonst på Hogwarts
1996 (hösten)
Efterträdare:
Okänt