Sibylla Trelawney

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sibylla Patricia Trelawney
Harry Potter-rollfigur
Första framträdande Harry Potter och fången från Azkaban
Senaste framträdande Harry Potter och dödsrelikerna
Skådespelare Emma Thompson
Svensk dubbning My Holmsten
Anknytning
Lojalitet Hogwarts
Elevhem Ravenclaw
Information
Kön kvinna
Hårfärg brun
Ögonfärg okänt
Blod renblod eller halvblod

Professor Sibylla Patricia Trelawney (engelska Sybill Patricia Trelawney) är en figur i J.K. Rowlings romaner om Harry Potter. Trelawney är professor i spådomskonst. Hennes personligthet kan närmast beskrivas som virrig och mycket excentrisk.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Sibylla Trelawney är släkt med Cassandra Trelawney som var en mycket mer välkänd sierska. Trelawney vill själv gärna tro att hon har ärvt hela sin mormors mormors kraft, detta är dock inte fallet. Hon har endast vid två tillfällen uttalat äkta profetior, den första alldeles innan Harry föddes och den andra under Harrys tredje skolår. Hon blir sparkad av Dolores Umbridge men kommer tillbaka efter ett halvår.

Hon började som lärare i spådomskonst vid Hogwarts 1979, efter en anställningsintervju med Dumbledore som var föga övertygande om hennes kraft som sierska. Dumbledore, som helst ville ta bort ämnet helt, var inte helt överraskad av hennes totala brist av kraft. Han skulle precis lämna henne då hon föll i trans och uttalade profetian vilken hela bokserien kretsar kring:

Den som har makten att besegra Mörkrets Herre är på väg … Född av dem som tre gånger trotsat honom, född när sjunde månaden dör … Och Mörkrets Herre skall märka ut honom som sin like, men han skall besitta en kraft som Mörkrets Herre ej känner till … Och den ene av dem måste dö för den andres hand för ingen av dem kan leva om den andre överlever … Den med makten att besegra Mörkrets Herre skall födas när den sjunde månaden dör …
– Sibylla Trelawney, Harry Potter och Fenixorden, kapitel 37

Efter detta fick hon anställning mest i hopp om ytterligare profetior. Men det skulle dröja 14 år innan hon uttalade nästa profetia:

Mörkrets Herre ligger ensam och utan vänner, övergiven av sina anhängare. Hans trofastaste tjänare har varit fjättrad i tolv år. I kväll, före midnatt, kommer hans tjänare att göra sig fri och ge sig av för att sluta sig till sin herre och mästare. Mörkrets Herre kommer åter att resa sig med sin tjänares hjälp, mäktigare och mer fruktansvärd än någonsin förr. I kväll … före midnatt … kommer tjänaren att … ge sig av … för att sluta sig … till sin herre …
– Sibylla Trelawney, Harry Potter och fången från Azkaban, kapitel 16

Under Harrys sjätte år på Hogwarts förutspådde hon att en blixt skulle slå ner i ett torn, vilket kan knytas till händelserna kring Dumbledores död.


Företrädare:
Okänt
Lärare i spådomskonst på Hogwarts
19791996 (våren)
Efterträdare:
Firenze
Företrädare:
Firenze (delar på lektionerna)
Lärare i spådomskonst på Hogwarts
1996 (hösten)
Efterträdare:
Okänt