Familjen Weasley

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Weasley)
Hoppa till: navigering, sök

Familjen Weasley är en fattig familj i J.K. Rowlings böcker om Harry Potter. Alla familjens nio medlemmar har rött hår och hörde till elevhemmet Gryffindor under sin tid på trollkarlsskolan Hogwarts. De har trollkarlssläkt många generationer bakåt, förutom en syssling till Molly som är revisor. Familjen Weasley bor i Kråkboet.

Kråkboet[redigera | redigera wikitext]

Kråkboet är familjen Weasleys hem, och ligger i byn som heter Ottery St Catchpole. I Harry Potter och den flammande bägaren nämns att även familjen Lovegood och familjen Fawcett samt familjen Diggory bor i huset.

Kråkboet är ett mycket högt hus med sju våningar. Huset hålls uppe enbart av magi, och ända sedan Harry såg huset första gången har det varit hans favoritbyggnad (efter Hogwarts). Huset visar att familjen Weasley är mycket fattig. Harry tycker att huset ser ut att en gång ha varit som en stor svinstia av sten, och det är väldigt snett och vint. Extrarum är tillbyggda lite varstans, och fyra eller fem skorstenar finns uppe på det röda taket. Huset brinner inte ner i sjätte boken.

Familjemedlemmar[redigera | redigera wikitext]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Familjen Black
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Septimus Weasley
 
Cedrella Black
 
Mrs. Prewett
 
Mr. Prewett
 
Ignatius Prewett
 
Lucrecia Black
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Apolline Delacour
 
Monsieur Delacour
 
Bilius Weasley
 
 
Arthur Weasley
 
Molly Prewett
 
Gideon Prewett
 
Fabian Prewett
 
Lily Evans
 
James Potter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gabrielle Delacour
 
 
Charlie Weasley
 
 
Fred Weasley
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
{{{ }}}
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fleur Delacour
 
William (Bill) Weasley
 
Percy Weasley
 
 
George Weasley
 
Angelina Johnson
 
Hermione Granger
 
Ronald Weasley
 
Ginevra Weasley (Potter)
 
Harry Potter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Victoire Weasley
 
Dominique Weasley
 
Louis Weasley
 
 
Fred Weasley
 
Roxanne Weasley
 
Rose Weasley
 
Hugo Weasley
 
James Sirius Potter
 
Albus Severus Potter
 
Lily Luna Potter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Molly Weasley
 
Lucy Weasley

Arthur Weasley[redigera | redigera wikitext]

Arthur Weasley
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare Mark Williams, Svensk röstJonas Bergström
Anknytning
Lojalitet Fenixorden, Trolldomsministeriet
Elevhem Gryffindor
Information
Kön Man
Hårfärg Röd
Ögonfärg Blå
Blod Renblodig
Familj Familjen Weasley

Arthur Weasley, född 6 februari c. 1950 [1], av Cedrella Black och Septimus Weasley. Pappan i familjen Weasley och gift med Molly. Han beskrivs som lång och smal – attribut som även återfinns hos hans söner Percy och Ron, även Bill är reslig men har en kraftigare kroppsbyggnad – tillbakagående hårlinje och glasögon. Han har två bröder.

Arthur är en varm och godhjärtad person. Han tar oftast inte på sig rollen som familjens överhuvud; Molly är istället den som övervakar vad sönerna gör och vad som försiggår i huset. Arthurs stora intresse, eller besatthet, är mugglare och allt som har med dem att göra, en mycket ovanligt intresse bland trollkarlar och häxor. Detta leder ofta till mycket misstänksamma blickar från personer som kommer i kontakt med honom.

Arthur Weasley är anställdTrolldomsministeriet, Kansliet för missbruk av mugglarprodukter. Han blir senare befordrad när Rufus Scrimgor blir trolldomsminister.

J. K. Rowling har sagt att han fick namnet Arthur som en referens till Kung Arthur, då han har en stor familj att leda, vilket liknar Kung Arthurs riddare vid runda bordet.

Arthur Weasley spelas av Mark Williams.

Molly Weasley[redigera | redigera wikitext]

Molly Weasley
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare Julie Walters, Svensk röstSusanne Barklund
Anknytning
Lojalitet Fenixorden, Albus Dumbledore, Hogwarts, familjen Weasley
Elevhem Gryffindor
Information
Kön Kvinna
Hårfärg Röd
Ögonfärg Brun
Blod Renblodig
Familj Familjen Weasley

Molly Weasley (född Prewett), mamman i familjen, är en lite överbeskyddande hemmafru, som även tagit Harry under sina vingars skugga. Mollys flicknamn är Prewett, och som nämns i den första och den femte boken har hon förlorat familjemedlemmar i strider med Lord Voldemort (sina två bröder Gideon och Fabian). Först var hon väldigt arg på Fred och George Weasley för att de inte använde tiden till att studera utan för att skapa nya skämtartiklar. Molly ändrade sig dock när hon insåg hur mycket tvillingarna tjänade på sina skämtartiklar när de hade öppnat sin affär Weasleys Vassa Varor. Varje år stickar hon en tröja till alla medlemmar i familjen Weasley och Harry Potter inför julen. Hon är född 30 oktober 1950. I Harry Potter och dödsrelikerna dödar hon Bellatrix Lestrange i en duell, som hämnd för sin son Fred, som dött under slutstriden på Hogwarts i Harry Potter och Dödsrelikerna.

Molly Weasly spelas av Julie Walters i Harry Potter-filmerna.

Bill Weasley[redigera | redigera wikitext]

Bill Weasley
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare Richard Fish (för ett kort foto) senare Domhnall Gleason
Anknytning
Lojalitet Fenixorden
Elevhem Gryffindor
Information
Kön Man
Hårfärg Röd
Ögonfärg Blå
Blod Renblodig
Familj Familjen Weasley

William Arthur Weasley, som är född 29 november 1970, är äldst av syskonen i familjen Weasley.

Bill började på Hogwarts, där han blev insorterad i Gryffindor, år 1982. Där studerade han till 1989, och hade då hunnit vara både prefekt samt förste ordningsman. Senare började han arbeta för trollkarlsbanken Gringotts i Egypten, där han jobbade med att bryta förbannelser.

I Harry Potter och Fenixorden återvänder Bill till Storbritannien för att kunna arbeta åt Fenixorden. Han ger också privatlektioner i engelska åt Fleur Delacour, och de inleder en romans. Bill och Fleur förlovar sig i den sjätte boken och gifter sig i den sjunde och sista boken. Bill blev biten av varulven Fenrir Grårygg under striden på Hogwarts i slutet på Harry Potter och Halvblodsprinsen, men blev trots detta inte förvandlad till varulv, eftersom han blev biten medan Fenrir var i mänsklig form. Han kommer eventuellt kunna få smak på extra blodiga biffar, men det är okänt exakt hur han kommer påverkas. I epilogen nitton år senare omnämns ett barn med Fleur, som heter Victoire och som ses stå och hångla med Teddy Lupin, hon är då runt sjutton år. Bill och Fleur får sammanlagt tre barn, två döttrar Victoire och Dominique och en son Louis.

Fleur Weasley (Delacour)[redigera | redigera wikitext]

Fleur Isabelle Weasley, född Delacour, gifter sig med Bill Weasley i sjunde boken. Fleur var en av de fyra vars namn kom upp ur den flammande bägaren.

Huvudartikel: Fleur Weasley

Charlie Weasley[redigera | redigera wikitext]

Charlie Weasley
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare Richard Crockford
Anknytning
Lojalitet Fenixorden
Elevhem Gryffindor
Information
Kön Man
Hårfärg Röd
Ögonfärg Blå
Blod Renblodig
Familj Familjen Weasley

Charlie Weasley, född 12 december 1972, är familjens näst äldste son och arbetar med drakar i Rumänien. I den fjärde boken beskrivs han ha ett brett, väderbitet ansikte med så många fräknar att det nästan ser solbränt ut. Han är kortare och kraftigare byggd än Ron och Percy, som båda är mycket långa och gängliga.

Mellan 1984 och 1991 läste Charlie på Hogwarts, och var där väldigt duktig på quidditch och var sökare och kapten i Gryffindors lag. Harry Potter blev ofta jämförd med Charlie under sitt första år, och Oliver Wood nämner där att Charlie skulle ha kunnat spela quidditch för England, om han inte istället hade åkt till Rumänien för att studera drakar.

Enligt Rubeus Hagrid var Charlie duktig i djurskötsel, och han tyckte om att vara utomhus, vilket kan ha påverkat hans yrkesval. Det var Charlie som fick ta över Hagrids (illegala) drake Norbert, som senare visar sig vara en Norberta, under Harrys första år, och hans team tog fyra sällsynta draksorter till Hogwarts under Harrys fjärde år, till den första utmaningen i den Magiska trekampen.

Charlie var tvungen att göra om sitt transferenstest, eftersom han vid första försöket råkade transferera sig själv till en mugglaraffär, där han skrämde vettet ur en gammal mugglardam.

Efter Lord Voldemorts återkomst har Charlie till uppgift att mobilisera stöd för Fenixorden utomlands.

På Bills och Fleurs bröllop var han sin brors best man.

Percy Weasley[redigera | redigera wikitext]

Percy Ignatius Weasley
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare Chris Rankin, Svensk röstOle Ornered
Anknytning
Lojalitet Trolldomsministeriet, Fenixorden
Elevhem Gryffindor
Information
Kön Man
Hårfärg Röd
Ögonfärg Blå
Blod Renblodig
Familj Familjen Weasley

Percy Ignatius Weasley, född 22 augusti 1975, gick sitt sista år på Hogwarts i den tredje boken och var då försteprefekt och hade höga betyg. I boken beskrivs han som mycket stöddig och överlägsen. Men det kunde mycket väl tolkas som att han bara var ovanligt stolt över sina bedrifter som prefekt och senare försteprefekt. I den sista boken precis innan Fred dör säger Fred: ”Jag har inte hört dig skämta sedan du blev…” Det är mycket troligt att det var prefekt Fred var på väg att säga, vilket då tyder på att han var upsluppnare innan dess. Han blev senare anställd på avdelningen för internationellt magisamarbete. Hans idol verkade vara Mr Crouch som också jobbade för ministeriet. Percys pappa jobbade på avdelningen för missbruk av mugglarprodukter. Efter ett bråk med föräldrarna slutade Percy att prata med sina föräldrar helt, vilket gjorde hans mor helt förkrossad, men de återförenas i den sjunde boken då han medger att han var ”en ministeriekramare, en familjesvikare och en maktgalen fåne”, som Fred kallade det. Där blir det även känt att han verkligen älskar Fred och George innerst inne. När Fred blir dödad börjar han skaka honom och ligga ”tvärs över Freds kropp och skyddade den från ytterligare skada”. Han börjar därefter jaga Freds mördare, dödsätaren Rookwood medan han ger upp ”ett rytande som en tjur”, och Hermione måste hindra Ron Weasley från att göra detsamma. Hans flickvän är/var Penelope Clearwater från elevhemmet Ravenclaw. Percy har en uggla som heter Hermes. I epilogen nitton år senare framgår det att Percy har barn eftersom Harry hör Percy stå och föreläsa om kvastregler för någon på perrong 9 3/4. Percy gifte sig med en kvinna vid namn Audrey och de fick två barn, Molly (döpt efter Percys mamma) och Lucy.

Fred och George Weasley[redigera | redigera wikitext]

Weasley-tvillingarna
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare James Phelps, Oliver Phelps, Svensk röstLeo Hallerstam
Anknytning
Lojalitet Dumbledores Armé, Fenixorden
Elevhem Gryffindor
Information
Kön Män
Hårfärg Röd
Ögonfärg Blå/Bruna
Blod Renblodiga
Familj Familjen Weasley

I Harry Potter och fången från Azkaban beskrivs tvillingarna som värdiga efterträdare åt James Potter och Sirius Black. De lyckas även reta vaktmästaren mr Filch till vansinne (marodörkartan kommer från hans kontor). Skogvaktaren Rubeus Hagrid har vid ett tillfälle talat om för Harry att han har ägnat halva sitt liv att jaga ut Weasley-tvillingarna ur Förbjudna Skogen. Fred och George Weasley, födda 1 april 1978, är tvillingar som gick sitt sista år på Hogwarts i den femte boken. De spelade som slagmän i Gryffindors quidditch-lag. I den tredje boken ger de Harry Potter marodörkartan. Det är delvis den som har gjort dem så bra på att hitta hemliga gångar. De hoppade dock av utbildningen på Hogwarts ett par månader innan examen i den femte boken och öppnade en affär i Diagongränden, Weasleys vassa varor, som säljer skämtartiklar. Deras bäste vän är Lee Jordan. De gillar att skoja med folk, är kvicka, avslutar gärna varandras meningar och roar sig med att skapa förvirring om vem som är vem. Inte ens Molly Weasley kan skilja på Fred och George som ser exakt likadana ut.

George får i den sjunde boken sitt öra avskuret med sectumsempra-förbannelsen. Det var Severus Snape som gjorde detta, och det visar sig senare ha varit oavsiktligt. Fred dödas av en explosion under slaget på Hogwarts i sjunde boken, när hans ”ögon stirrade utan att se, i ett ansikte där skuggan av hans sista skratt fortfarande var inristad”. Vissa har tolkat ett utrop från Percy Weasley som att det var Augustus Rookwood som orsakade explosionen. George har i epilogen 19 år senare gift sig med Angelina Johnson och fått två barn, Fred och Roxanne.

Ron Weasley[redigera | redigera wikitext]

Ronald Bilius Weasley
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare Rupert Grint, Svensk röstJesper Adefelt
Anknytning
Lojalitet Dumbledores Armé, Fenixorden
Elevhem Gryffindor
Information
Kön Man
Hårfärg Röd
Ögonfärg Blå
Blod Renblodig
Familj Familjen Weasley
Huvudartikel: Ron Weasley

Ronald "Ron" Bilius Weasley, född 1 mars 1980, är den av familjen Weasley som förekommer mest i böckerna om Harry Potter, då han är dennes bäste vän och går i samma årskurs som Harry på Hogwarts. Han är skicklig på trollkarlsschack och hade under de första tre böckerna en råtta vid namn Scabbers (även känd som Slingersvans), vilken i Harry Potter och fången från Azkaban visade sig vara Peter Pettigrew i animagusform (trollkarl som efter behag kan förvandla sig till djur). Han spelas i filmerna av Rupert Grint. Under femte året på Hogwarts blev han prefekt. Han får i slutet av bok tre en uggla av Sirius Black, och ugglan får namnet Piggelin ”Piggy”. Han hade också en romans med Lavender Brown under sjätte året på Hogwarts, men egentligen var han nog bara ihop med henne för att göra Hermione svartsjuk. De gjorde slut i slutet av "Harry Potter och Halvblodsprinsen" efter att Lavender hade sett Ron och Hermione tillsammans komma ut ur pojkarnas sovsal. Hon trodde att de hade varit där ensamma, men egentligen var det så att Harry hade osynlighetsmanteln på sig. Ron gifter sig med Hermione Granger som vuxen och får två barn med henne: Rose Weasley, 11 och Hugo Weasley, 9.

Ginny Weasley[redigera | redigera wikitext]

Ginevra Molly Potter (född Weasley)
Harry Potter-rollfigur
Skådespelare Bonnie Wright, Svensk röstAnnika Barklund
Anknytning
Lojalitet Dumbledores Armé, Fenixorden, Hogwarts
Elevhem Gryffindor
Information
Kön Kvinna
Hårfärg Röd
Ögonfärg Bruna
Blod Renblodig
Familj Familjen Weasley/senare familjen Potter

Ginevra Molly Potter (född Weasley), född 11 augusti 1981, är familjen Weasleys enda dotter och yngst i familjen. Ginny är den första födda flickan i släkten Weasley på flera generationer. Hon går en årskurs under Harry PotterHogwarts. Under Ginnys första år (och Harrys andra) på Hogwarts blev hon besatt av Tom Dolders dagbok, som visade sig vara en horrokrux, och blev hypnotiserad till att öppna Hemligheternas kammare. Under Harrys andra termin det sjätte året (och Ginnys femte år) var de två tillsammans, men Harry gjorde slut precis efter Dumbeldores begravning eftersom han inte ville utsätta Ginny för fara. Ginny har som alla andra Weasleys rött hår och fräknar. Hon är mycket populär bland killarna och har förutom Harry varit ihop med Michael Corner och Dean Thomas och gick på julbalen i fjärde boken tillsammans med Neville Longbottom. I de fyra första böckerna är hon mycket blyg för Harry, men i femte boken vågar hon vara öppnare. Ginny Weasley beskrivs också som en vacker person med mycket humor och intelligens.

Harry och Ginny gifter sig och får tre barn tillsammans; James Sirius Potter, Albus Severus Potter och Lily Luna Potter.

I filmerna spelas Ginny av Bonnie Wright.

Släktingar[redigera | redigera wikitext]

Släkten Weasley är en stor släkt. Draco Malfoy säger i första boken att ”alla Weasleys har rött hår, fräknar och fler barn än de har råd med”.

I en av böckerna nämner Ron att de har en avlägsen släkting som inte är av magiskt blod, som arbetar som revisor.

Status som blodsförrädare bland renblodiga[redigera | redigera wikitext]

Familjen Weasley är en av de äldsta blodförrädarfamiljerna i Trollkarlsvärlden. Många av de fördomar som finns i Trollkarlsvärlden finns inte i familjen Weasley, och familjen bryr sig heller inte speciellt mycket om sin blodsstatus. Till exempel skulle en renblodig familj, såsom familjen Malfoy aldrig umgås med en mugglarfödd som Hermione Granger, och ännu mindre låta henne bo hos dem på sommaren.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ Mugglenet Arkiverad 23 februari 2007 hämtat från the Wayback Machine.