Magiska varelser i Harry Potter

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Fawkes)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Lista över fiktiva djur och varelser som förekommer i J.K. Rowlings böcker om Harry Potter.

Individuella djur och varelser i Harry Potter-böckerna[redigera | redigera wikitext]

Aragog[redigera | redigera wikitext]

Aragog
Harry Potter-rollfigur
RöstJulian Glover (röst)
Anknytning
BostadDen förbjudna skogen
Information
ArtAkromantula
KönHane
HårfärgGrått
ÖgonfärgSvarta
ÄgareRubeus Hagrid
Magiska krafterKan tala, stor Spindel

Aragog, 1940-1997, är en talande jättespindel (inte acromantula) som bor i Den förbjudna skogen.

Aragog var en varelse av arten Acromantula - ett enormt, talande, spindelliknande djur som utstötte ett unikt, klickade ljud då han jagade efter byten. Namnet Aragog kommer från "aranea", som betyder spindel på latin och "Gog", som är en jätte från romersk mytologi.

Karaktären Rubeus Hagrid fick Aragog i ett ägg när han var en elev på Hogwarts och förvarade ägget i en låst träkista. Tom Dolder, den unge Voldemort, anklagade Hagrid för att ha släppt lös monstret från Hemligheternas kammare under deras skoltid. Trots att detta var falskt blev Hagrid relegerad från Hogwarts. Hagrid räddade Aragog undan en avlivning och tog honom till Den förbjudna skogen. Väl i skogen gifte sig Aragog med en annan acromantula, Mosag och de producerade tillsammans tusentals spindelägg. Det visade sig i Harry Potter och Hemligheternas kammare att det var Aragog som hindrade de andra spindlarna, som vanligen äter människokött, från att attackera Hagrid, vilket han hade svårt att tro. Detta tedde sig inte lika otroligt för Harry och Ron, då de nästan blev uppätna av Aragog och hans underlydande spindlar, även det i den andra boken i serien. Aragog dör i den sjätte boken, Harry Potter och Halvblodsprinsen. Harry går på begravningen tillsammans med Hagrid och Horace Snigelhorn. Den senare visar sig inte sörja Aragog, utan är bara ute efter dess mycket värdefulla gift.

Något år senare, i Harry Potter och dödsrelikerna, återvänder Aragogs avkommor till skolområdet. De har drivits ut ur Den Förbjudna Skogen och attackerar såväl Dödsätare som elever under Slaget om Hogwarts.


Fawkes[redigera | redigera wikitext]

Fawkes
Harry Potter-rollfigur
Information
ArtFågel Fenix
KönHane
ÄgareAlbus Dumbledore
Magiska krafterKan bära tunga bördor, tårarna har läkande effekt, hoppfull sång, kan återfödas genom att brinna upp, kan dyka upp och försvinna var som helst efter behov.

Fawkes är en Fågel Fenix som tillhör Albus Dumbledore. Fawkes är motsatsen till Voldemorts orm Nagini. Fawkes är röd och guldfärgad, de traditionella färgerna för Gryffindorelevhemmet. Det kan vara ett sammanträffande, och många rykten har funnits angående detta. Rowling har dock sagt att Fawkes bara har varit ägd av Dumbledore och aldrig av Godric Gryffindor.

Fawkes är en mäktig magisk varelse och har en mängd förmågor, men alla är inte kända. Men hans tårar har en läkande kraft (han räddar Harry från att dö av basiliskens gift i hemligheternas kammare). Fenixstjärtfjädrar inkluderas i vissa trollstavar, och Fawkes har endast givit fjädrar åt två trollstavar, Voldemorts och Harrys trollstavar. Tama fenixar är mycket sällsynta, och han är motståndskraftig som Albus Dumbledores förmågor och person. Fawkes är en växtätare. En Fenixfågel har också en mycket vacker och sällsam sång.

Varje gång Fawkes dör, vare sig det är av ålderdom eller våld, börjar han brinna och återföds ur askan som en babyfenix. Som vuxen är han stor som en svan och mycket vacker, men då han är liten ser han ut som en ful, naken, nyfödd kyckling och i sin ålderdom har Fawkes mörk, slapp fjäderdräkt.

Fawkes spelar en mycket speciell roll i Harry Potter och Hemligheternas kammare, då han hjälper Harry att bli av med Salazar Slytherins basilisk. Fawkes urholkar basiliskens ögon, vilket gör den blind och hindrar den från att döda genom sin blick. Harry bits sedan av basilisken och dör nästan av giftet. Fawkes låter sina tårar droppa ned i Harrys sår, vilket läker. Han hjälper även Harry, Ginny, Ron och Gyllenroy Lockman tillbaka till slottet.

I Harry Potter och den flammande bägaren visar det sig att Dumbledores Patronus har formen av en Fågel Fenix. I Harry Potter och Fenixorden varnar Fawkes Dumbledore när Dolores Umbridge lämnar sitt kontor, genom att låta en fjäder framträda på kontoret. Senare i boken rymmer Dumbledore från MinisteriearbetareHogwarts genom att använda Fawkes för att komma bort, trots att vanlig Spöktransferens är omöjlig inom Hogwarts område. Under duellen mellan Voldemort och Dumbledore på Trolldomsministeriet i slutet av boken, räddar Fawkes Dumbledores liv då han sväljer Avada Kedavra-förbannelsen från Voldemort. Fawkes börjar då brinna och återföds ur askan som en babyfenix.

Efter Dumbledores död i Harry Potter och Halvblodsprinsen, hörs Fawkes sjunga en klagosång till minne av honom. Då Fawkes slutar sjunga, vet Harry att Fawkes har lämnat Hogwarts för alltid.


Fluffy[redigera | redigera wikitext]

Fluffy
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
BostadTredje Våningen
Information
ArtHund/Kerberos
KönHane
HårfärgSvartbrun
ÖgonfärgSvarta
ÄgareRubeus Hagrid
Magiska krafterAllmän helveteshund

Fluffy är en enorm trehövdad hund, antagligen av typen kerberos, som införskaffades av Hagrid för att vakta ingången till tunneln som ledde till De vises sten. Det enda sättet att ta sig förbi den blodtörstande Fluffy var att vyssja honom till sömns genom att spela musik.

I boken Harry Potter och de vises sten, råkar Harry, Ron och Hermione av misstag träffa på Fluffy då de sprang ifrån vaktmästaren Argus Filch. Under allhelgonahelgen såg Harry och Ron Severus Snape gå in genom dörren till salen där Fluffy befann sig, vilket ledde till att han starkt misstänktes av Harry och Ron. Det visar sig dock senare att Snape följde efter Professor Quirell in i salen. Quirell tog sig förbi Fluffy genom att förhäxa en harpa att spela en lugn melodi. Harry, Ron och Hermione använde en flöjt som Harry fått av Hagrid för att få Fluffy att somna.

I boken får Hagrid Fluffy av en grek han mötte på en pub, men i filmen säger han att han fick den av en irländare. Steve Kloves, som skrev manuset, sade att han skrev att Fluffy kom från en grek, men att det ändrades någon gång under vägen.

Fluffys uppenbarelse baseras på Kerberos, den trehövdade hunden som inom grekisk mytologi vaktade porten till underjorden. Precis som Fluffy, var det enda sättet att ta sig förbi Kerberos genom att söva den med musik.

Hedwig[redigera | redigera wikitext]

Hedwig
Harry Potter-rollfigur
Information
ArtFjälluggla
KönHona
ÄgareHarry Potter
Magiska krafterInga, förutom att kunna hitta och leverera post till i princip vem som helst

Hedwig ?-1997 är Harry Potters uggla. I Harry Potter-filmerna spelas hon av en fjälluggla av hankön. Hedwig är en gåva till Harry Potter från Hagrid i första boken i serien, inhandlad i Diagongränden då de handlar alla saker Harry behöver till Hogwarts. Namnet Hedwig hittade Harry i sin skolbok Magins historia.

I serien använder häxor och trollkarlar ugglor för att skicka brev och andra saker till varandra. Att Harry Potter har Hedwig hemma under sommarloven skapar ännu mer utrymme för konflikter mellan Harry och hans mugglarsläktingar Dursley.

Harry verkar vara sammanbunden med Hedwig, som en vanlig husdjursägare skulle vara. I den femte boken i serien, känner Harry Potter sig ledsen när han varit arg på Hedwig, och är också med henne när han är ensam. I samma bok blir Hedwig skadad när hon flyger med ett meddelande mellan Harry och Sirius Black. Orsaken till det var aldrig helt förklarad, men Dolores Umbridge blev misstänkt senare i boken när hon började läsa utgående och inkommande post. I den sjunde boken dödas Hedwig av en dödsätare.


Krumben[redigera | redigera wikitext]

Krumben
Harry Potter-rollfigur
Information
Art50% katt, 50% knizzlare
KönHane
HårfärgRöd-gul
ÄgareHermione Granger

Krumben är en mycket krumbent katt, rödgul till färgen med tjock yvig svans och tillplattad nos. Han tillhör Hermione som köpte honom i en zooaffär i Diagongränden precis innan hon började sitt tredje år på Hogwarts. Krumben hade då varit länge i djuraffären eftersom ingen ville ha honom.

Krumben ser ut som en vanlig katt, men är i själva verket en korsning mellan katt och knizzlare. Han är därför betydligt intelligentare än en vanlig katt och har förmågan att upptäcka misstänkta saker och personer.


Mrs. Norris[redigera | redigera wikitext]

Mrs. Norris
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetArgus Filch
BostadHogwarts
Information
ArtKatt
KönHona
ÄgareArgus Filch

Mrs. Norris är vaktmästaren Argus Filchs katt. Han har en minst sagt speciell relation till Mrs. Norris, bland annat kallar han henne hela tiden för "min älskade".

Mrs. Norris "arbetar" som övervakare av korridorerna och spion för Filchs räkning när hon observerar studenter som håller på med tvivelaktiga aktiviteter eller är ur säng efter läggdags. Om detta händer, är Filch vid "brottsplatsen" på endast några sekunder. Mrs. Norris har en vana att följa efter Hagrid vart han än går, när han är inne i själva slottet; antagligen på Filchs order. Enligt J.K. Rowling finns det inte något särskilt magiskt med Mrs. Norris, förutom att hon är en intelligent och smått obehaglig katt. Det är många Hogwartselevers dröm att ge Mrs. Norris en spark i baken.

Piggy[redigera | redigera wikitext]

Piggelin
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
BostadUggletornet
Information
ArtUggla
KönHane
ÄgareRon Weasley

Piggelin, eller Piggy, (engelska: Pig eller Pigwidgeon), är Ron Weasleys uggla, som han fick i present av Sirius Black. Piggy är mycket liten och flyger ofta runt, runt och hoar gällt.


Trevor[redigera | redigera wikitext]

Trevor
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
BostadGryffindors elevhem
Information
ArtPadda
KönHane
ÄgareNeville Longbottom

Trevor är en padda som Neville Longbottom har som husdjur. Neville fick Trevor av sin morbror Algie då han skulle börja på Hogwarts. Neville tappar bort Trevor, eller så rymmer Trevor regelbundet; första gången Neville och Trevor nämns är i första boken, Harry Potter och de vises sten då Neville får hjälp av Hermione att leta efter Trevor på Hogwartsexpressen. Letandet är det första mötet mellan Harry Potter, Ron Weasley och Hermione Granger, som då hamnar i samma tågkupé. Trevor hittas senare av Rubeus Hagrid efter förstaårselevernas traditionella båttur över sjön till Hogwarts.

Neville tar antagligen med sig Trevor till lektionerna, eftersom paddan ofta medverkar i undervisningen på olika sätt. Professor Flitwick fick Trevor att flyga runt i klassrummet och Severus Snape använde honom för att testa Nevilles krympningsdryck.

Trevor har överlevt genom hela serien och fortsatt sina rymningsförsök. Bara i den sista boken, Harry Potter och dödsrelikerna, nämns Trevor inte över huvud taget.

Vingfåle[redigera | redigera wikitext]

Vingfåle/Vittervinge
Harry Potter-rollfigur
Anknytning
LojalitetRubeus Hagrid, Harry Potter
Information
ArtHippogriff
KönHane
ÄgareRubeus Hagrid senare Sirius Black efter Sirius död Harry Potter men bor hos Hagrid

Vingfåle, senare kallad Vittervinge, är en hippogriff, som kan liknas vid en korsning av en häst och en örn.

Vingfåle introduceras för första gången tillsammans med elva andra hippogriffer under en av Hagrids lektioner i Skötsel av Magiska Djur. Hagrid förklarar att hippogriffer är väldigt stolta och lugna djur, men att de samtidigt är kraftfulla och mycket känsliga. Hippogriffer kräver stor respekt av andra varelser, till exempel människor. Under lektionen närmar sig Harry Potter Vingfåle med framgång och blir till och med erbjuden att rida på honom runt i inhägnaden. Harry måste fortfarande buga djupt innan han gör någonting, men Vingfåle tyckts ha fattat tycke för Harry från början. Draco Malfoy vill försöka visa sig bättre än Harry och går arrogant fram till Vingfåle. Då Vingfåle snabbt blir mycket förargad över Dracos beteende, river han Dracos arm med sin klo. Draco låtsas vara mycket mer skadad än han egentligen är och lyckas övertyga sin far, Lucius Malfoy, att använda sin politiska makt till att döma Vingfåle till döden. Trots Hagrids idoga protester kommer bödeln Walden Macnair till Hogwarts för att avrätta Vingfåle.

Tack vare att Hermione Granger och Harry vänt tiden med hjälp av en tidvändare, lyckas de rädda Vingfåle och samtidigt rädda Sirius Black som satt fängslad i tornet, även han i väntan på avrättning. Sirius flyr till säkerhet på Vingfåles rygg. Under den större delen av Harrys fjärde år på Hogwarts gömmer sig Sirius och Vingfåle tillsammans i en grotta i bergen ovanför Hogsmeade. Efter detta flyttar de till Grimmaldiplan 12, där Vingfåle bor i Sirius mors gamla sovrum.

I Harry Potter och Halvblodsprinsen ärver Harry Vingfåle av Sirius, efter dennes död. Harry lämnar över ansvaret för Vingfåles skötsel till Hagrid och för att inte väcka misstankar döper de om honom till Vittervinge. Som det extremt lojala djur han är, jagar Vingfåle bort Snape från Harry genom att fälla ut sina klor. Även Vingfåle är med i Slaget om Hogwarts då han leder Hogwarts testraler mot Voldemorts jättar.

Övriga[redigera | redigera wikitext]

Arter av varelser förekommande i Harry Potter-böckerna[redigera | redigera wikitext]

Acromantula[redigera | redigera wikitext]

Acromantulan liknar en spindel och har åtta ögon. Benen kan bli upp till 5 meter långa och acromantular är ovanligt håriga, även för att vara spindlar. Acromantulan har stora kniptänder vid munnen och vid irritation eller ilska ger dessa ifrån sig ett klickande ljud. Acromantulan lever endast i Borneos djungler och kan tala. Undkommer man en acromantula har man haft en väldigt stor tur.

I Harry Potter och Hemligheternas kammare möter Harry Potter och Ron Weasley en acromantula i Den förbjudna skogen tillsammans med flera av dess barn som inte uppnått full storlek än. Denna acromantula är Aragog, som Hagrid tog hand om under den tid han gick på skolan, vilket ledde till hans relegering.

Basilisk[redigera | redigera wikitext]

Basilisken är en stor giftgrön orm med två gula ögon som har förmågan att döda den som tittar in i dem. Ifall offret inte tittar direkt in i basiliskens ögon utan istället ser dem genom exempelvis en spegel blir offret förstenat och kan återuppväckas med ett elixir från en fullvuxen mandragoraplanta. Det enda en Basilisk fruktar, är när en tupp galer för då vittrar den sönder. Harry Potter kämpar mot Salazar Slytherins basilisk i Harry Potter och Hemligheternas kammare.

Boggart[redigera | redigera wikitext]

En boggart förvandlar sig till det som en person är mest rädd för; därför vet ingen hur en boggart "egentligen" ser ut. För att "besegra" skräckeffekten hos en boggart kan man föreställa sig boggarten i en humoristisk situation och samtidigt som man uttalar trollformeln riddiculus. Det är bra att vara flera när man ska besegra en boggart, eftersom den då blir osäker vad den ska förvandla sig till, samt om man blir för rädd för att agera. Boggarten trivs i mörka och trånga utrymmen som skåp och garderober och det som boggartar avskyr allra mest är skratt.

Böjsvans[redigera | redigera wikitext]

Böjsvansen, även kallad bogkrypare, är en "trädväktare" och ser ut som en kvist. De vaktar träd som är lämpliga att användas till trollstavar. Böjsvansar är väldigt sköra men har starka nypor och vassa tänder. De är mycket misstänksamma mot allt man bjuder dem på utom gråsuggor. När man behöver trä till en trollstav, kan det vara lämpligt att muta eventuella böjsvansar med gråsuggor.

Harrys klass i Skötsel och vård av magiska djur får i uppgift av Professor Grubbly-Plank under femte året att sköta böjsvansar.

Dementor[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Dementor

Dementorerna är bland de grymmaste varelserna på jorden. Deras förmåga är att suga ut de finaste minnen offret har, tills offret bara har de värsta minnen kvar, och vill det sig riktigt illa kan en dementor utdela en "kyss" då den suger ut själen ur människan. Dementorerna är väktare på trollkarlsfängelset Azkaban.

I Harry Potter och fången från Azkaban så kommer det in dementorer på quiddichplanen, vilket gör så att han ramlar av sin Nimbus 2000 från ca. 15 meters höjd. Vilket gör att sökaren Cedric Diggory i Hufflepuffs lag fångar den gyllene kvicken och vinner matchen.

I Harry Potter och fången från Azkaban har Dumbledore mot sin vilja dementorerna som väktare på Hogwarts för att finna den ökände mördaren Sirius Black, som i slutet av boken/filmen, visar sig vara oskyldig. Dementorerna avskaffas då från skolans område. I Harry Potter och fenixordern anfaller två dementorer Harry och hans kusin Dudley.

Drake[redigera | redigera wikitext]

Drakar är väldigt sällsynta, och det finns inte särskilt många av dem kvar i Storbritannien (förutom de vanliga walesiska gröna och de svarta från Hebriderna).

Några av de mer kända utländska arterna är:

 • Ungersk Taggsvans
 • Walesisk Grön
 • Svensk Kortnosing
 • Kinesisk Eldsboll
 • Norsk ryggdrake

Se även drake

Enhörning[redigera | redigera wikitext]

Se även: Enhörning

Hela enhörningen är en mycket magisk varelse, i synnerhet dess blod, horn och hår. Enhörningen undviker oftast kontakt med människor, men fäster sig lättare vid häxor än trollkarlar. Enhörningen är mycket svår att fånga, tack vare sin vishet och snabbhet. Som föl är enhörningen guldfärgad och då kan även män/trollkarlar få kela med dem. När enhörningen blir två år får den sitt horn, och först när den är vuxen blir den silvervit. Om man dricker enhörningsblod så faller en dom över en. Så fort blodet rör vid ens läppar så får man ett halvt liv.

I Harry Potter och de vises sten dödas ett par enhörningar av Lord Voldemort som behöver blodet för att kunna hålla sig vid liv.

Gengångare[redigera | redigera wikitext]

En gengångare är trots sitt utseende ingen farlig varelse. Gengångaren liknar ett slemmigt troll utrustat med kanintänder. Gengångaren har inget naturligt habitat, utan finns som husdjur och på vindar och i lador, där den livnär sig på insekter; till favoriterna hör spindlar och malar.

Gengångare har aldrig attackerat någon människa, utan kastar bara saker omkring sig och morrar om man råkar trampa på den. Avdelningen för övervakning av magiska skapelser har en specialstyrka avsatt för att ta bort gengångare, särskilt i bostäder som nyligen blivit bebodda av mugglare. I trollkarlsfamiljer brukar djuret istället bli ett kärt husdjur.

I Harry Potter och dödsrelikerna använder Ron Weasley en gengångare som skulle låtsas vara han själv, då han hade anmält sig sjuk, fast han egentligen var ute på jakt efter horrokruxer.

Grindylogg[redigera | redigera wikitext]

Grindyloggen lever under vattnet. De ser ut som ett litet grönt troll med horn och skägg. De lever djupt nere på botten bland sjöväxterna, och när någon simmar förbi så griper de tag i en och drar ner de på botten. I boken Harry Potter och den flammande bägaren blir Fleur Delacour, en av deltagarna i den magiska trekampen, stoppad av en grindylogg under den andra uppgiften.

Grymm[redigera | redigera wikitext]

En grymm ser ut som en stor svart hund och bär med sig varsel om död, den som ser en grymm dör. Den går omkring på kyrkogårdar om natten. I Harry Potter och Fången från Azkaban tror Harry att han ser en grymm, i Magnoliagränden, när han rymt från familjen Dursley. I själva verket är hunden som Harry ser Sirius Blacks animagus.

Inferius[redigera | redigera wikitext]

En inferius, plural inferier, är en död kropp, ett lik, som väckts till nytt liv av en ond trollkarl. Den är inte levande, utan snarare som en marionett som lyder trollkarlen, enligt Severus Snape. Lord Voldemort hade under sin storhetstid en hel armé av dem. En inferius kan jämföras med en zombie. Till skillnad från spöken kan inte inferier tänka själva, och de har fått en speciell uppgift av en svartkonstnär. Inferier är svåra att skada med magi, men kan lätt skadas av eld och ljus. Då de besegrats blir de återigen passiva.

Skillnaderna mellan spöken och inferier är stora. Som Harry Potter sa, så är spöken genomskinliga (de är inte solida), vilket inte är fallet med en inferius. Ett spöke är vid medvetande men har ingen kropp, men en inferius har inget medvetande, men dock en kropp. En inferius är mer eller mindre som en zombie, men närmre zombierna i voodooreligionerna än vad som ofta visas i filmer.

Inferier vaktade Lord Voldemorts (falska) horrokrux i grottan, Slytherins medaljong. De var passiva tills de har möjlighet att agera, när Dumbledore var skadad och Harry var rädd och panikslagen. Uppgiften utfördes sedan, dock obetänksamt och tanklöst, eftersom de inte kan tänka. Harry testade flertalet förbannelser, som Lamslå, Sectumsempra, men ingen av dem fungerade. Dock lyckades Dumbledore få medvetandet tillbaka och skapade en ring av eld, som skrämde iväg inferierna.

Kentaur[redigera | redigera wikitext]

Kentaurer är hälften människa och hälften häst. Kentaurerna är mycket visa och är fjärrskådare som ofta brukar begrunda stjärnorna efter svar på vad som ska hända. Kentaur-horden som förekommer i Harry Potter-böckerna lever i den förbjudna skogen vid Hogwarts. De ogillar människor, främst då deras sätt att tycka de är överlägsna alla andra varelser.

Harry möter flera av dem i Harry Potter och de vises sten och har en kentaur, Firenze, som spådomskonstlärare i bok 5. I Fenixorden tar kentauren Firenze över lektionerna i spådomskonst på Hogwarts. Senare i boken använder Harry och Hermione kentaurerna för att bli kvitt Dolores Umbridge. I Dödsrelikerna är kentaurerna med i slaget om Hogwarts.

Narglar[redigera | redigera wikitext]

Narglar är ett av djuren som Luna Lovegood och hennes pappa i Harry Potter böckerna har hittat på. Vad djuret gör är helt och hållet okänt men det ska vara dåligt. Det ska förekommas i mistlar som Luna nämner i den femte Harry Potter boken: Harry Potter och Fenixorden.

Troll[redigera | redigera wikitext]

Se även: Troll

Ett troll är en, i viss mån, människoliknande varelse som brukar bli tre och en halv meter lång och väger tre ton. Troll härstammar från Skandinavien, men finns också i Storbritannien, på Irland och andra delar av norra Europa. Troll livnär sig på rått kött, men om det kommer från människor eller djur tycks inte spela någon större roll.

Troll är kända för sin dumhet och sin styrka; detta i kombination med att de är oberäkneliga och våldsamma gör att de klassas som mycket farliga. Troll kommunicerar med grymtningar; dock har en del troll lärt sig några människo-ord och lyckats yttra några meningar. Dessa intelligentare troll används som vakter.

Det finns tre typer av troll:

 • Bergtroll: Den sortens troll som Harry, Ron och Hermione träffade. Bergtroll är ofattbart korkade och mäter ungefär 2,5 meter, har gråaktigt skinn, klumpig kropp, platta fötter och en förskräcklig odör. Bergtrollens slem ser ut som grått och klumpigt lim.
 • Skogstroll: Den här sortens troll är gröna och har tunt och stripigt hår.
 • Vattentroll: Vattentrollen har grönt skinn och kan ibland bo under broar.

I Harry Potter och de vises sten, möter Harry Potter och Ron Weasley ett troll i ett av flickornas badrum, under en aktion där de skall undsätta Hermione Granger. Tillsammans besegrar de trollet vilket lägger grunden för trions framtida vänskap. Det visar sig senare att det var Professor Quirrell som släppte in trollet i skolan och att han tydligen är bra att handskas med troll.

Dumbledore hyrde två troll att agera som säkerhetsvakter vid Tjocka Damens porträtt sedan hon blivit attackerad. Trollen verkade vara mer intelligenta än bergtroll. Även Dolores Umbridge anlitade troll som säkerhetsvakter under sin tid på skolan. Hagrid nämnde att under hans resa tillsammans med Madame Maxime, mötte de några troll vid den polska gränsen. Enligt Tom Dolder brottades Hagrid med troll i Den Förbjudna Skogen för nöje under sin skoltid.

Testral[redigera | redigera wikitext]

En Testral ser ut som en stor, mager, svart, bevingad häst, och kan bara synas för den som har sett någon dö. I början av terminen på Hogwarts drar de vagnarna från Hogwartsexpressen som för eleverna till slottet. De dyker upp först i "Harry Potter och Fenixorden".

Varulv[redigera | redigera wikitext]

En varulv är en människa som är hälften varg och hälften människa. Då en trollkarl under fullmåne blir biten av en varulv, förvandlas även han till en varulv vid varje fullmåne, dvs. en gång i månaden.

Varulvar nämns i Harry Potter och de vises stenRon har hört att det lever varulvar i Den förbjudna skogen. Framträder fysiskt i Harry Potter och fången från AzkabanRemus Lupins verkliga identitet, som varulv, avslöjas. Lupin är dock annorlunda än de flesta andra varulvar då han försöker leva ett vanligt liv alla fördomar till trots. En icke namngiven varulv omnämns även när de besöker mr Weasley på sjukhuset efter att han blivit attackerad. Han verkar vara nedstämd och Lupin går iväg för att tala med honom, dels som en ursäkt för att inte vara i närheten när Molly börjar gräla på Artur. Även varulvarnas ledare, Fenrir Grårygg beskrivs flera gånger, både när han biter Bill Weasley och i maskopi med Lord Voldemort.

Etymologi: Ordet Var är ett latinskt ord som betyder man. Ulv är alltså varg, så det hela betyder ungefär Manvarg.

Vilie[redigera | redigera wikitext]

En vilie är ett slags förföriska naturandar som härstammar från centraleuropeiska legender. Vilierna är vackra unga kvinnor, eller åtminstone så ter de sig som sådana. I en del andra berättelser sägs de vara spöken efter odöpta kvinnor, vars själar inte kan lämna jorden. I Harry Potter-böckerna är de vackra kvinnor, men när de blir uppretade förvandlas de till hemska fåglar med vassa näbbar och mycket skarpa klor (som tur är förvandlas de tillbaka när de har lugnat ner sig). Deras skönhet är häpnadsväckande och kan få män att uppträda dåraktigt. De har långt hår som är så ljust att det ser vitt ut.

Vilier kan bli ganska svartsjuka för de minsta saker och när en vilie är svartsjuk blir hon ofta våldsam. Vilier är också skickliga inom läkekonstens område och besitter särskild kännedom om naturläkemedel. Inte sällan är vilier snälla mot människorna och de är kända för att gifta sig med vanliga dödliga män. Det som upprör dem mest är när de blir störda i sina ceremoniella danser. Om det sker kan de bli rasande. Som de vindandar de är kan de framkalla virvelvindar och våldsamma stormar.

Kända vilier

 • Fleur och Gabrielle Delacours mormor
 • Apolline Delacour (Fleurs mor) (halvvilie)
 • Gabrielle Delacour (fjärdedelsvilie)
 • Fleur Delacour (fjärdedelsvilie)
 • Victoire Weasley (åttondelsvilie, dotter till Fleur och Bill Weasley)
 • Dominique Weasley (åttondelsvilie)
 • Louis Weasley (åttondelsvilie)
 • De vilier som uppträdde på Världsmästerskapen i Quidditch

Sprängstjärtskrabbor[redigera | redigera wikitext]

Sprängstjärtskrabbor är ytterst otrevliga djur, som främst beskrivs i den fjärde Harry Potter-boken. Den ser ut som en sköldpadda fast den har en gadd i baken och det kan skjuta eld. Harry Potter mötte en sprängstjärtskrabba i den tredje uppgiften i turneringen i magisk trekamp.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.
 • Den ursprungliga texten, eller delar av texten, till denna artikel kommer från artikeln Crup
 • Den ursprungliga texten, eller delar av texten, till denna artikel kommer från artikeln Grindylogg
 • Den ursprungliga texten, eller delar av texten, till denna artikel kommer från artikeln Boggart
 • Den ursprungliga texten, eller delar av texten, till denna artikel kommer från artikeln Husdjur i Harry Potter
 • Den ursprungliga texten, eller delar av texten, till denna artikel kommer från artikeln Drakarter i Harry Potter
 • Den ursprungliga texten, eller delar av texten, till denna artikel kommer från artikeln Inferius
 • Den ursprungliga texten, eller delar av texten, till denna artikel kommer från artikeln Nargles

Noter[redigera | redigera wikitext]

Allmänna källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]