Spagetti

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Spaghetti)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Spagetti som kokas.
Spagetti efter tillagning.

Spagetti, även stavat spaghetti (som är pluralformen av italienskans spaghetto, "litet snöre", diminutiv av spago, "snöre"), är pasta av mjöl, vatten och ibland även ägg. Den är formad som avlånga trådar/strängar. Spagetti finns i såväl torkad som färsk form och tillagas genom kokning. När spagettin inte är helt genomkokt och har lite större tuggmotstånd kallas det att den är al dente (italienska för "på tanden"). Spagetti kommer från början från Neapel, men är vanlig mat i hela västvärlden.

Historia och matkultur[redigera | redigera wikitext]

Spagettin lanserades i Neapel och fick sitt namn av Antonio Viviani 1842. Ursprungligen var standardspagettin 50 centimeter lång, men storleken skapade förvaringsproblem och därför kortades den ned till 25 centimeter.[1] I Italien äts spagetti genom att den surras upp på gaffeln. Vuxna italienare äter inte spagetti med kniv; det anses ohyfsat. Att ta hjälp av en sked kan accepteras i Italien, men många italienare anser att det inte är helt korrekt.[2] Enligt etikettråd hålls gaffeln i höger hand när man äter spagetti,[2] till skillnad från när man äter med gaffel och kniv.

Varianter och användning[redigera | redigera wikitext]

Bandspagetti är en variant av spagetti som är platt. Bandspagetti är även känt under sina italienska namn tagliatelle och fettuccine. Den smalare varianten kallas för linguine.

Det finns även färgad spagetti som har fått sin färg av grönsaker såsom spenat eller tomat.

Spagettin ingår som en viktig del av det italienska köket, med klassiska rätter som spaghetti bolognese (med köttfärssås) och spaghetti carbonara (med rökt sidfläsk, äggula, peppar och gul lök). Spagetti serveras även ofta tillsammans med tomatsås. I Sverige är det vanligt med ketchup till spagettin.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]