Wikipedia:Wikiträffar

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:Wiki-träff)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kontakta Wikipedia
Frågor

Bildfrågor · Faktafrågor · Fikarummet · Persondatafrågor · Vanliga frågor · Wikidatafrågor · Wikipediafrågor · Översättningsfrågor

Kontakt

Anmäl ett fel · Bybrunnen · Faddrar · IRC-chatt · Kontakt · Pressfrågor · Wikipedia i media · Wikiträffar

Bluegradient1.svg
Wikiträffar
Cup-o-coffee-simple.svg

wikiträffar kan personer som sysslar med Wikipedia, dess systerprojekt och andra intresserade mötas i det verkliga livet. Wikiträffar ger tillfälle att lära sig mer om personerna bakom användarnamnen och att diskutera fritt runt ett bord. På en wikiträff finns andra möjligheter att lära sig, ställa frågor, kommentera och redigera i grupp, än när man gör det över Internet.

De vanligaste wikiträffarna i Sverige är små och informella träffar på kaféer eller pubar. En del deltagare presenterar sig med både riktigt namn och användarnamnet på wikin, andra antingen med användarnamn eller eget namn (bra om man är mån om sin anonymitet). Mer organiserade träffar inkluderar skrivstugor och fotosafarier.

Den största träffen för wikipedianer är den årliga internationella Wikimania-konferensen, vanligen i juli/augusti. Bland återkommande träffar finns wikifikor och skrivstugor i Göteborg och Stockholm. Se även föreningen Wikimedia Sveriges möteskalender och anslagstavlan {{Wikiträffar2}}. Träffar världen över (och onlineträffar) kan hittas i kalendern på meta.

Träffar världen över (och onlineträffar) kan hittas i kalendern på meta. Eller prova språklänkarna i vänstermarginalen för att hitta lokala wikiträffar i andra språkområden. Se även navigationsrutan längst ned på denna sida.

Gamla träffar ligger i arkivet.

Mötesruta
… för att hålla koll på nya träffar. Mallen nedan kan exempelvis placeras på din egen användarsida.

Klicka på +/– för att redigera mallens innehåll.
Kom ihåg detta när du arrangerar nya träffar!

{{Wikiträff2}}
Cup-o-coffee-simple.svgWikiträffar +/-

Veckovisa träffar:

Månatliga träffar:

Alternativt utseende på mötesrutan:
{{Wikiträff}}

Corona[redigera | redigera wikitext]

På grund av epidemihotet kan träffar ställas in med kort varsel och det är knappast att rekommendera att man reser till en träff. För träffar som ordnas eller finansieras av en organisation kan skilda regler gälla: många har ställt in all sådan verksamhet. Därtill kommer officiella dekret, som kan komma att förbjuda vissa sammankomster, se Folkhälsomyndighetens hemsida för Covid-19 eller finska Institutets för hälsa och välfärd Aktuellt om coronaviruset.

Det kan vara värt att överväga möjligheter att träffas virtuellt (se Nyligen timade träffar för exempel på sådana träffar).

Finland[redigera | redigera wikitext]

I Finland har offentliga sammankomster begränsats, personer över 70 år rekommenderas att undvika kontakt med andra människor och alla att i mån av möjlighet hålla avstånd till andra, tvätta händerna och hosta i armvecket eller engångsnäsduk.

Direktiv och rekommendationer från Wikimedia Sverige[redigera | redigera wikitext]

Styrelsen för Wikimedia Sverige har genom per capsulam-beslut i december 2020 (protokollförs i januari 2021), med anledning av den pågående covid-19/coronapandemin, förlängt det direktiv som gällde under perioden 14 mars–31 december 2020 beträffande skrivstugor och andra arrangemang finansierade av föreningen och rekommendationer gällande skrivstugor och andra arrangemang arrangerade av gemenskapen utan finansiering från föreningen. Beslutet gäller tillsvidare från och med den 1 januari 2021, dock längst till och med den 31 mars 2021. Det omprövas så snart som möjligt i förhållande till utvecklingen och Wikimedia Foundations instruktioner och rekommendationer.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Över världen sveper för närvarande en pandemi, som ställer världens länder inför stora utmaningar för att begränsa spridningen av covid-19/coronaviruset. Wikimedia Foundation, som finansierar stora delar av Wikimedia Sveriges verksamhet, har den 12 mars 2020 beslutat och givit direktiv om att alla fysiska publika arrangemang finansierade med Wikimedia Foundations bidrag måste ställas in eller flyttas fram tills vidare ("All offline (in-person) public events funded by Wikimedia Foundation grants must be cancelled or postponed until further notice.") Om direktivet inte följs, kan det påverka framtida finansiering från Wikimedia Foundation. Vi bör alla beakta vår egen och andras hälsa och hjälpa till att förhindra spridningen av viruset.

Direktiv[redigera | redigera wikitext]

Alla skrivstugor och andra arrangemang med fysiska träffar och finansierade med medel från Wikimedia Sverige skall arrangeras som onlineträffar över videolänk. Om skrivstugorna ingår i en serie arrangemang, för vilka finansiering givits för hela serien, exempelvis årsvis, kan inte enskilda träffar undantas från finansieringen, för att därigenom undgå detta direktiv. Direktivet gäller alla arrangemang under Wikimedias varumärken. Vid brott mot detta direktiv kommer framtida finansiering av arrangemanget inte att beviljas. Direktivet gäller tillsvidare.

Rekommendationer[redigera | redigera wikitext]

För skrivstugor och andra arrangemang arrangerade av gemenskapen utan finansiering med medel från Wikimedia Sverige, rekommenderar styrelsen arrangörerna att genomföra träffarna som onlineträffar över videolänk, istället för som fysiska möten. Rekommendationen gäller tillsvidare.

Pågående träffar[redigera | redigera wikitext]

Kommande träffar[redigera | redigera wikitext]

Kvinnliga huvudpersoner, Internet, tisdag 26 januari[redigera | redigera wikitext]

Skrivstuga på distans, men i Göteborgs litteraturhus tecken.
Plats Online! https://gather.town/app/Bk2ZY7yXWT0KyR9l/WikiKv Klicka och följ instruktionerna! (eventuellt kan ett lösenord behövas, men det ska förhoppningsvis vara borttaget, skrev en rad nedan i så fall!)
Tid tisdag 26 januari, 13:00–18:00
Facebook Facebookgrupp
Kommer Paracel63
Kommentar Nu är det december, och Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia fortsätter oförtrutet. I vanliga fall har vi skrivstuga på Göteborgs litteraturhus, i coronatider på Internet (se länken ovan). Från kl. 13 till kl. 18 (koppla upp dig när det passar). Alla wikipedianer och vetgiriga är välkomna att lära sig mer om hur Wikipedia funkar – och att ge oss tips i skrivandet. Vi svarar på frågor och hjälps åt, i första hand att skriva och förbättra artiklar inom våra fokusområden kvinnor och litteratur. Alla är välkomna! //--Paracel63 (diskussion) 28 augusti 2020 kl. 23.40 (CEST)

Biblioteksträff #1lib1ref, Online, onsdag 27 januari[redigera | redigera wikitext]

Öron, men hur många muskler?
Plats Online! Digitalt i Teams, direktlänk till träffen bit.ly/3pc3bVX
Tid onsdag 27 januari, 15:00–16:00
Facebook Facebookpost
Kommer MallaK79 Riktigaviklor
Kommentar I artikeln katt behövs en källa på uppgiften om antal muskler i öronen. Denna och andra artiklar kan bli bättre om du deltar i kampanjen #1Lib1Ref. Och det blir roligare om vi är fler! Därför bjuder vi in dig på digitalt #1Lib1ref-häng - oavsett om du vill ha sällskap, inspiration eller stöd. Alla som arbetar på bibliotek, eller som är Wikipedianer, är välkomna!

I #1Lib1Ref sätter biblioteksarbetare runtom i världen källor på artiklar så att Wikipedia blir ännu bättre. Ditt deltagande gör skillnad!

Wikidatasnack, online, söndag 31 januari[redigera | redigera wikitext]

Plats Online https://meet.jit.si/Wikidata-SV anteckningslänk
Tid söndag 31 januari, 14:00–16:00
Kommer Ainali
Kommentar

Wikifika, Internet, måndag 1 februari[redigera | redigera wikitext]

Just nu träffas vi… på Internet.
Plats Online! Länk till videomötet: https://hangouts.google.com/call/vZM0g0te2kQu5aFlaQMAACEI (OBS! Ny länk). Klicka och följ instruktionerna!
Tid Första måndagen i månaden, kl. 18:00–21:30
Kommer Historiker
Kommer kanske
Kommentar Vi träffas igen för wikifika i februari. Hoppas att många kommer och deltar i trevliga diskussioner och utbyter erfarenheter. Liksom vi gjort sedan april förra året träffas vi online via länken ovan. Väl mött!--Historiker (diskussion) 4 januari 2021 kl. 22.46 (CET)

Wikimedia X om Gävleborg (på distans), lördag 6 februari[redigera | redigera wikitext]

Plats Normalt ses vi i Hälsingerummet på Bollnäs bibliotek, men just nu träffas vi på distans i stället. Mejla till wikimediaxlan@gmail.com om du vill delta!
Tid lördag 6 februari, 10:00-13:00
Kommentar Wikipediaträff för Wikimedia X. Välkomna! Språka (diskussion) 2 januari 2021 kl. 12.13 (CET) (CET)

Wikidatasnack, online, söndag 7 februari[redigera | redigera wikitext]

Plats Online https://meet.jit.si/Wikidata-SV anteckningslänk
Tid söndag 7 februari, 14:00–16:00
Kommer Ainali
Kommentar

Skrivstuga HBTQI, online, torsdag den 11 februari[redigera | redigera wikitext]

Skrivstuga med tema HBTQI

Plats Online via länken: https://meet.google.com/kwe-wphf-shr
Tid Torsdag 11 februari klockan 18:00–20:00
Kommer Axel Pettersson (WMSE)
Kommentar Se wikipedia:Projekt HBTQI för förslag på nya artiklar som kan utökas och redigeras.

Wikidatasnack, online, söndag 14 februari[redigera | redigera wikitext]

Plats Online https://meet.jit.si/Wikidata-SV anteckningslänk
Tid söndag 14 februari, 14:00–16:00
Kommer Ainali
Kommentar

Nyligen timade träffar[redigera | redigera wikitext]

Wikidatasnack, online, söndag 24 januari[redigera | redigera wikitext]

Plats Online
Tid söndag 24 januari, 14:00–16:00
Närvarande Ainali, Maundwiki, Belteshassar
Kommentar Anteckningar.

Kvinnliga huvudpersoner, Internet, tisdag 19 januari[redigera | redigera wikitext]

Skrivstuga på distans, men i Göteborgs litteraturhus tecken.
Plats Online! https://gather.town/app/Bk2ZY7yXWT0KyR9l/WikiKv Klicka och följ instruktionerna! (eventuellt kan ett lösenord behövas, men det ska förhoppningsvis vara borttaget, skriv en rad nedan i så fall!)
Tid tisdag 19 januari, 13:00–18:00
Facebook Facebookgrupp
Närvarande Paracel63, Vätte, Andersreilund, Blommor85, BodilKristina, Per W
Kommentar Nu är det december, och Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia fortsätter oförtrutet. I vanliga fall har vi skrivstuga på Göteborgs litteraturhus, i coronatider på Internet (se länken ovan). Från kl. 13 till kl. 18 (koppla upp dig när det passar). Alla wikipedianer och vetgiriga är välkomna att lära sig mer om hur Wikipedia funkar – och att ge oss tips i skrivandet. Vi svarar på frågor och hjälps åt, i första hand att skriva och förbättra artiklar inom våra fokusområden kvinnor och litteratur. Alla är välkomna! //--Paracel63 (diskussion) 28 augusti 2020 kl. 23.40 (CEST)

Wikidatasnack, online, söndag 17 januari[redigera | redigera wikitext]

Plats Online
Tid söndag 17 januari, 14:00–16:00
Kommer Ainali, Maundwiki, Belteshassar
Kommentar Anteckningar.

Wikipedia:20 år, 15 januari[redigera | redigera wikitext]

Tårta!
  • Wikipedia fyller 20 år. Se denna länk för mer information.
  • Gemensamt firande via Zoom klockan 19.00.

Kvinnliga huvudpersoner, Internet, tisdag 12 januari[redigera | redigera wikitext]

Skrivstuga på distans, men i Göteborgs litteraturhus tecken.
Plats Online! https://gather.town/app/Bk2ZY7yXWT0KyR9l/WikiKv Klicka och följ instruktionerna! (eventuellt kan ett lösenord behövas, men det ska förhoppningsvis vara borttaget, skrev en rad nedan i så fall!)
Tid tisdag 12 januari, 13:00–18:00
Facebook Facebookgrupp
Närvarande Paracel63, Andersreilund, Zquid, BodilKristina, Vätte, Blommor85, Per W
Kommentar Nu är det december, och Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia fortsätter oförtrutet. I vanliga fall har vi skrivstuga på Göteborgs litteraturhus, i coronatider på Internet (se länken ovan). Från kl. 13 till kl. 18 (koppla upp dig när det passar). Alla wikipedianer och vetgiriga är välkomna att lära sig mer om hur Wikipedia funkar – och att ge oss tips i skrivandet. Vi svarar på frågor och hjälps åt, i första hand att skriva och förbättra artiklar inom våra fokusområden kvinnor och litteratur. Alla är välkomna! //--Paracel63 (diskussion) 28 augusti 2020 kl. 23.40 (CEST)

Wikidatasnack, online, söndag 10 januari[redigera | redigera wikitext]

Plats Online
Tid söndag 10 januari, 14:00–16:00
Närvarande Ainali, maundwiki titta på Wilhelm Brandt (Q67197759), Belteshassar
Kommentar Anteckningar.

Kvinnliga huvudpersoner, Internet, tisdag 5 januari[redigera | redigera wikitext]

Skrivstuga på distans, men i Göteborgs litteraturhus tecken.
Plats Online! https://gather.town/app/Bk2ZY7yXWT0KyR9l/WikiKv Klicka och följ instruktionerna! (eventuellt kan ett lösenord behövas, men det ska förhoppningsvis vara borttaget, skrev en rad nedan i så fall!)
Tid tisdag 5 januari, 13:00–18:00
Facebook Facebookgrupp
Närvarande Paracel63, Andersreilund, Zquid, BodilKristina, StenS, Vätte, Blommor85, Per W
Kommentar Nu är det december, och Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia fortsätter oförtrutet. I vanliga fall har vi skrivstuga på Göteborgs litteraturhus, i coronatider på Internet (se länken ovan). Från kl. 13 till kl. 18 (koppla upp dig när det passar). Alla wikipedianer och vetgiriga är välkomna att lära sig mer om hur Wikipedia funkar – och att ge oss tips i skrivandet. Vi svarar på frågor och hjälps åt, i första hand att skriva och förbättra artiklar inom våra fokusområden kvinnor och litteratur. Alla är välkomna! //--Paracel63 (diskussion) 28 augusti 2020 kl. 23.40 (CEST)

Wikifika, Internet, måndag 4 januari[redigera | redigera wikitext]

Just nu träffas vi… på Internet.
Plats Online! Länk till videomötet: https://hangouts.google.com/call/vZM0g0te2kQu5aFlaQMAACEI (OBS! Ny länk). Klicka och följ instruktionerna!
Tid Första måndagen i månaden, kl. 18:00–21:30
Närvarande Historiker, Anhn, StenS, EstrellaSuecia, Paracel63
Kommer
Kommer kanske
Kommentar Vi träffas igen för wikifika i januari. Hoppas att många kommer och deltar i trevliga diskussioner och utbyter erfarenheter. Liksom i april, maj, juni, juli, augusti, september, oktober, november och december träffas vi online via länken ovan. Väl mött!--Historiker (diskussion) 7 december 2020 kl. 22.32 (CET)
God fortsättning på det nya året! Då är vi igång med årets första wikifika.--Historiker (diskussion) 4 januari 2021 kl. 18.02 (CET)

Hej - har klickat länk, men känner mig ensam. Är det rätt länk? / Anhn (diskussion) 4 januari 2021 kl. 18.03 (CET)

Och jag känner mig också ensam. Jag gör ett nytt försök.--Historiker (diskussion) 4 januari 2021 kl. 18.04 (CET)
Samma här. EstrellaSueciadiskussion, 4 januari 2021 kl. 18.06 (CET)
Det funkar för mig och Anhn.--Historiker (diskussion) 4 januari 2021 kl. 18.07 (CET)
Nu har även StenS anslutit.--Historiker (diskussion) 4 januari 2021 kl. 18.11 (CET)
Även EstrellaSuecia är med.--Historiker (diskussion) 4 januari 2021 kl. 18.20 (CET)
Nu är vi fem deltagare.--Historiker (diskussion) 4 januari 2021 kl. 18.28 (CET)
Vi blev totalt fem deltagare, som hade en trevlig kväll, där vi bland annat diskuterade hur navigationsrutor visas i Chrome och Edge, vilket avviker från Firefox. Sling blev en ny artikel och vi diskuterade om Limhamn och sniffning. Vi ses igen om en månad!--Historiker (diskussion) 4 januari 2021 kl. 22.41 (CET)

Wikidatasnack, online, söndag 3 januari[redigera | redigera wikitext]

Plats Online
Tid söndag 3 januari, 14:00–16:00
Kommer Ainali, moonhouse, Maundwiki
Kommentar Anteckningar.

Wikimedia X om Gävleborg (på distans), lördag 2 januari[redigera | redigera wikitext]

Plats Normalt ses vi i Hälsingerummet på Bollnäs bibliotek, men just nu träffas vi på distans i stället. Mejla till wikimediaxlan@gmail.com om du vill delta!
Tid lördag 2 januari, 10:00-13:00
Kommentar Wikipediaträff för Wikimedia X. Välkomna! Språka (diskussion) 13 december 2020 kl. 21.37 (CET)

Kvinnliga huvudpersoner, Internet, tisdag 29 december[redigera | redigera wikitext]

Skrivstuga på distans, men i Göteborgs litteraturhus tecken.
Plats Online! OBS! Ny länk till videomötet: https://gather.town/app/Bk2ZY7yXWT0KyR9l/WikiKv Klicka och följ instruktionerna! (eventuellt kan ett lösenord behövas, men det ska förhoppningsvis vara borttaget, skrev en rad nedan i så fall!)
Tid tisdag 29 december, 13:00–18:00
Facebook Facebookgrupp
Närvarande Paracel63, Vätte, Andersreilund (fd. Ladanalinhyllan), Bjorn.ea.nilsson, StenS, BodilKristina, Zquid, Per W
Kommentar Nu är det december, och Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia fortsätter oförtrutet. I vanliga fall har vi skrivstuga på Göteborgs litteraturhus, i coronatider på Internet (se länken ovan). Från kl. 13 till kl. 18 (koppla upp dig när det passar). Alla wikipedianer och vetgiriga är välkomna att lära sig mer om hur Wikipedia funkar – och att ge oss tips i skrivandet. Vi svarar på frågor och hjälps åt, i första hand att skriva och förbättra artiklar inom våra fokusområden kvinnor och litteratur. Alla är välkomna! //--Paracel63 (diskussion) 28 augusti 2020 kl. 23.40 (CEST)
Hade tyvärr inte tid att delta idag. Funkade tekniken bättre idag? EstrellaSueciadiskussion, 29 december 2020 kl. 18.27 (CET)

Kvinnliga huvudpersoner, Internet, tisdag 22 december[redigera | redigera wikitext]

Skrivstuga på distans, men i Göteborgs litteraturhus tecken.
Plats Online! OBS! Ny länk till videomötet: https://gather.town/app/Bk2ZY7yXWT0KyR9l/WikiKv Klicka och följ instruktionerna! (eventuellt kan ett lösenord behövas, men det ska förhoppningsvis vara borttaget, skrev en rad nedan i så fall!)
Tid tisdag 22 december, 13:00–18:00
Facebook Facebookgrupp
Närvarande Vätte, StenS, BodilKristina, Paracel63, Ladanalinhyllan, Blommor85, Lgmka
Kommentar Nu är det december, och Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia fortsätter oförtrutet. I vanliga fall har vi skrivstuga på Göteborgs litteraturhus, i coronatider på Internet (se länken ovan). Från kl. 13 till kl. 18 (koppla upp dig när det passar). Alla wikipedianer och vetgiriga är välkomna att lära sig mer om hur Wikipedia funkar – och att ge oss tips i skrivandet. Vi svarar på frågor och hjälps åt, i första hand att skriva och förbättra artiklar inom våra fokusområden kvinnor och litteratur. Alla är välkomna! //--Paracel63 (diskussion) 28 augusti 2020 kl. 23.40 (CEST)
Även idag hade vi problem med Jitsi/Meet, så vi testar ett nytt gränssnitt – "Gather.town". Det verkar vara ett spelinfluerat gränsssnitt, med många möjligheter till att byta rum och dela dokument. Än så länge verkar det vara stabilt. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 22 december 2020 kl. 15.42 (CET)

Kvinnliga huvudpersoner, Internet, tisdag 15 december[redigera | redigera wikitext]

Skrivstuga på distans, men i Göteborgs litteraturhus tecken.
Plats Online! Länk till videomötet: https://meet.wmcloud.org/KVH. Klicka och följ instruktionerna!
Tid tisdag 15 december, 13:00–18:00
Facebook Facebookgrupp
Kommer Paracel63, Vätte, Ladanalinhyllan, StenS, Blommor85, Zquid, BodilKristina, Per W, EstrellaSuecia
Kommer
Kommentar Nu är det december, och Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia fortsätter oförtrutet. I vanliga fall har vi skrivstuga på Göteborgs litteraturhus, i coronatider på Internet (se länken ovan). Från kl. 13 till kl. 18 (koppla upp dig när det passar). Alla wikipedianer och vetgiriga är välkomna att lära sig mer om hur Wikipedia funkar – och att ge oss tips i skrivandet. Vi svarar på frågor och hjälps åt, i första hand att skriva och förbättra artiklar inom våra fokusområden kvinnor och litteratur. Alla är välkomna! //--Paracel63 (diskussion) 28 augusti 2020 kl. 23.40 (CEST)
Vi var nio personer idag. Dock hade vi stora problem med Jitsi/Meet-systemet, med återkommande nedkopplingar, tappad video och/eller audio. Ibland funkade det faktiskt, vilket alltid är något. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 15 december 2020 kl. 18.02 (CET)

Wikidatasnack, online, söndag 13 december[redigera | redigera wikitext]

Plats Online
Tid söndag 13 december, 14:00–16:00
Närvarande Ainali, Zquid, Maundwiki, moonhouse, Salgo60
Kommentar Anteckningar. Lite strul med uppkoppling till plattformen idag också..

Kvinnliga huvudpersoner, Internet, tisdag 8 december[redigera | redigera wikitext]

Skrivstuga på distans, men i Göteborgs litteraturhus tecken.
Plats Online! Länk till videomötet: https://meet.wmcloud.org/KVH. Klicka och följ instruktionerna!
Tid tisdag 8 december, 13:00–18:00
Facebook Facebookgrupp
Närvarande Paracel63, Vätte, Ladanalinhyllan, BodilKristina, FDellby, Per W
Kommentar Nu är det december, och Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia fortsätter oförtrutet. I vanliga fall har vi skrivstuga på Göteborgs litteraturhus, i coronatider på Internet (se länken ovan). Från kl. 13 till kl. 18 (koppla upp dig när det passar). Alla wikipedianer och vetgiriga är välkomna att lära sig mer om hur Wikipedia funkar – och att ge oss tips i skrivandet. Vi svarar på frågor och hjälps åt, i första hand att skriva och förbättra artiklar inom våra fokusområden kvinnor och litteratur. Alla är välkomna! //--Paracel63 (diskussion) 28 augusti 2020 kl. 23.40 (CEST)

Wikifika, Internet, måndag 7 december[redigera | redigera wikitext]

Just nu träffas vi… på Internet.
Plats Online! Länk till videomötet: https://hangouts.google.com/call/vZM0g0te2kQu5aFlaQMAACEI (OBS! Ny länk). Klicka och följ instruktionerna!
Tid Första måndagen i månaden, kl. 18:00–21:30
Närvarande Historiker, Anhn, Paracel63, Maundwiki, Salgo60, Ainali
Kommer kanske
Kommentar Vi träffas igen för wikifika i december. Hoppas att många kommer och deltar i trevliga diskussioner och utbyter erfarenheter. Liksom i april, maj, juni, juli, augusti, september, oktober och november träffas vi online via länken ovan. Väl mött!--Historiker (diskussion) 2 november 2020 kl. 22.24 (CET)
Då har jag kopplat upp mig.--Historiker (diskussion) 7 december 2020 kl. 18.00 (CET)
Två till är här.--Historiker (diskussion) 7 december 2020 kl. 18.03 (CET)
Ytterligare en deltagare. Vi diskuterar elöverföring.--Historiker (diskussion) 7 december 2020 kl. 18.06 (CET)
Ytterligare en deltagare.--Historiker (diskussion) 7 december 2020 kl. 18.19 (CET)
Samtalsämnen är SKBL och referenser i Wikidata.--Historiker (diskussion) 7 december 2020 kl. 18.27 (CET)
Även gator enligt namngivning efter kön, raderade artiklar, mest kända svenskor och källhänvisningar har varit på tapeten.--Paracel63 (diskussion) 7 december 2020 kl. 19.55 (CET)
Årets sista wikifika blev, som vanligt, trevlig, med många intressanta diskussioner. Nästa gång vi ses är det nytt år.--Historiker (diskussion) 7 december 2020 kl. 22.29 (CET)

Wikidatasnack, online, söndag 6 december[redigera | redigera wikitext]

Plats Online https://meet.wmcloud.org/Wikidata-SV (om du inte kommer in, kontakta Ainali för inloggningsuppgifter, men det ska inte behövas), anteckningslänk
Tid söndag 6 december, 14:00–16:00
Närvarande Ainali, moonhouse, Maundwiki
Kommentar Anteckningar. Lite strul med uppkoppling till plattformen idag..

Wikimedia X om Gävleborg (på distans), lördag 5 december[redigera | redigera wikitext]

Plats Normalt ses vi i Hälsingerummet på Bollnäs bibliotek, men den här gången träffas vi på distans i stället. Mejla till wikimediaxlan@gmail.com om du vill delta!
Tid lördag 5 december, 10:00-13:00
Kommentar Wikipediaträff för Wikimedia X. Välkomna! Språka (diskussion) 5 december 2020 kl. 10.06 (CET)

Kvinnliga huvudpersoner, Internet, tisdag 1 december[redigera | redigera wikitext]

Skrivstuga på distans, men i Göteborgs litteraturhus tecken.
Plats Online! Länk till videomötet: https://meet.wmcloud.org/KVH. Klicka och följ instruktionerna!
Tid tisdag 1 december, 13:00–18:00
Facebook Facebookgrupp
Närvarande Vätte, Paracel63, Ladanalinhyllan, StenS, Zquid, BodilKristina, Blommor85, FDellby
Kommentar Nu är det december, och Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia fortsätter oförtrutet. I vanliga fall har vi skrivstuga på Göteborgs litteraturhus, i coronatider på Internet (se länken ovan). Från kl. 13 till kl. 18 (koppla upp dig när det passar). Alla wikipedianer och vetgiriga är välkomna att lära sig mer om hur Wikipedia funkar – och att ge oss tips i skrivandet. Vi svarar på frågor och hjälps åt, i första hand att skriva och förbättra artiklar inom våra fokusområden kvinnor och litteratur. Alla är välkomna! //--Paracel63 (diskussion) 28 augusti 2020 kl. 23.40 (CEST)

Wikidatasnack, online, söndag 29 november[redigera | redigera wikitext]

Plats Online https://meet.wmcloud.org/Wikidata-SV (om du inte kommer in, kontakta Ainali för inloggningsuppgifter, men det ska inte behövas), anteckningslänk
Tid söndag 29 november, 14:00–16:00
Närvarande Ainali, Maundwiki, Zquid, Salgo60
Kommentar Anteckningar.

Workshop med Musikverket, fredag den 27 november[redigera | redigera wikitext]

En workshop med fokus på de filer som är tillgängliga och uppladdade av Musikverket på Wikimedia Commons.

Plats Online via inbjudan. Kontakta Tore_Danielsson_(WMSE) för mer information och länk till videomöte.
Tid Fredag 27 november mellan klockan 10:00–16:00
Kommer Tore_Danielsson_(WMSE)
Kommentar


Skrivstuga HBTQI, online, onsdag den 25 november[redigera | redigera wikitext]

Skrivstuga med tema HBTQI

Plats Online via länken: https://meet.google.com/puu-ymeb-hch
Tid Onsdag 25 november klockan 18:00–20:00
Kommer Captainbrannigan (diskussion) 13 november 2020 kl. 16.19 (CET)
Kommentar Se wikipedia:Projekt HBTQI för förslag på nya artiklar som kan utökas och redigeras.

Kvinnliga huvudpersoner, Internet, tisdag 24 november[redigera | redigera wikitext]

Skrivstuga på distans, men i Göteborgs litteraturhus tecken.
Plats Online! Länk till videomötet: https://meet.wmcloud.org/KVH. Klicka och följ instruktionerna!
Tid tisdag 24 november, 13:00–18:00
Facebook Facebookgrupp
Närvarande Paracel63, Vätte, Ladanalinhyllan, BodilKristina, StenS, Blommor85, Lgmka, EstrellaSuecia
Kommentar Nu är det november, och Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia fortsätter oförtrutet. I vanliga fall har vi skrivstuga på Göteborgs litteraturhus, i coronatider på Internet (se länken ovan). Från kl. 13 till kl. 18 (koppla upp dig när det passar). Alla wikipedianer och vetgiriga är välkomna att lära sig mer om hur Wikipedia funkar – och att ge oss tips i skrivandet. Vi svarar på frågor och hjälps åt, i första hand att skriva och förbättra artiklar inom våra fokusområden kvinnor och litteratur. Alla är välkomna! //--Paracel63 (diskussion) 28 augusti 2020 kl. 23.40 (CEST)

Wikidatasnack, online, söndag 22 november[redigera | redigera wikitext]

Plats Online
Tid söndag 22 november, 14:00–16:00
Närvarande Ainali, Zquid, Maundwiki, moonhouse
Kommentar Anteckningar.

Wikipedia-dagen 2020, lördag 21 november[redigera | redigera wikitext]

FindingGLAMs map of new and existing GLAMs, March 2020.png
Plats Online https://www.youtube.com/watch?v=qvsnrsewV44
Tid lördag 21 november, 09.90-14.30
Kommer Eric Luth (WMSE)
Kommer kanske
Kommentar Årets upplaga av Wikipedia-dagen 2020! Temat kommer att vara hur Wikidata kan bidra till hållbar utveckling, med flera framträdande experter på området. Brit Stakston kommer att moderera samtalen, som kommer att livesändas via Youtube och Facebook. De kommer också i efterhand att laddas upp på Wikimedia Commons. Mer information i Facebook-eventet: https://www.facebook.com/events/337137494378546 Eric Luth (WMSE) (diskussion) 19 november 2020 kl. 10.19 (CET)

Kopplingssprint, online, fredag 20 november[redigera | redigera wikitext]

Kopplingssprint-se.svg
Plats Online https://meet.wmcloud.org/Kopplingssprint (om du inte kommer in, kontakta Ainali för inloggningsuppgifter, men det ska inte behövas)
Tid fredag 20 november, 12:00–19:00
Närvarande Ainali, Abbe98, Vesihiisi, Haxpett, Tulipasylvestris, Arkland, Belteshassar, Per W, PierreMesure, Pernillan, Moonhouse
Kommer kanske Sabelöga
Kommentar Detta är en Wikidata-skrivstuga, men eftersom man inte skriver så mycket kallar jag det för ett kopplingsprint. Drop-in under hela tiden, du är med när och hur mycket/litet du vill. Mycket lämpligt för nybörjare av Wikidata eftersom att det som behövs är grundläggande manuella redigeringar och vi hjälper varandra under tiden om det finns frågor. Temat är de dokument från riksdagen som har importerats under sommaren och hösten. Läs mer på Wikidata. Ainali diskussionbidrag 31 oktober 2020 kl. 20.09 (CET)
Lite av resultaten kan ses på denna dashboard. Utförligare rapport kommer senare. Ainali diskussionbidrag 21 november 2020 kl. 10.13 (CET)

Kvinnliga huvudpersoner, Internet, tisdag 17 november[redigera | redigera wikitext]

Skrivstuga på distans, men i Göteborgs litteraturhus tecken.
Plats Online! Länk till videomötet: https://meet.wmcloud.org/KVH. Klicka och följ instruktionerna!
Tid tisdag 17 november, 13:00–18:00
Facebook Facebookgrupp
Närvarande Paracel63, Vätte, StenS, KnivstaSune, BodilKristina, Ladanalinhyllan, Zquid
Kommentar Nu är det november, och Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia fortsätter oförtrutet. I vanliga fall har vi skrivstuga på Göteborgs litteraturhus, i coronatider på Internet (se länken ovan). Från kl. 13 till kl. 18 (koppla upp dig när det passar). Alla wikipedianer och vetgiriga är välkomna att lära sig mer om hur Wikipedia funkar – och att ge oss tips i skrivandet. Vi svarar på frågor och hjälps åt, i första hand att skriva och förbättra artiklar inom våra fokusområden kvinnor och litteratur. Alla är välkomna! //--Paracel63 (diskussion) 28 augusti 2020 kl. 23.40 (CEST)

Wikidatasnack, online, söndag 15 november[redigera | redigera wikitext]

Plats Online
Tid söndag 15 november, 14:00–16:00
Närvarande Ainali, moonhouse, Maundwiki, StenS
Kommentar Anteckningar

Kvinnliga huvudpersoner, Internet, tisdag 10 november[redigera | redigera wikitext]

Skrivstuga på distans, men i Göteborgs litteraturhus tecken.
Plats Online! Länk till videomötet: https://meet.wmcloud.org/KVH. Klicka och följ instruktionerna!
Tid tisdag 10 november, 13:00–18:00
Facebook Facebookgrupp
Närvarande Paracel63, BodilKristina, StenS, Zquid, Vätte, Ladanalinhyllan, Knivstasune, Blommor85
Kommentar Nu är det november, och Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia fortsätter oförtrutet. I vanliga fall har vi skrivstuga på Göteborgs litteraturhus, i coronatider på Internet (se länken ovan). Från kl. 13 till kl. 18 (koppla upp dig när det passar). Alla wikipedianer och vetgiriga är välkomna att lära sig mer om hur Wikipedia funkar – och att ge oss tips i skrivandet. Vi svarar på frågor och hjälps åt, i första hand att skriva och förbättra artiklar inom våra fokusområden kvinnor och litteratur. Alla är välkomna! //--Paracel63 (diskussion) 28 augusti 2020 kl. 23.40 (CEST)

Wikidatasnack, online, söndag 8 november[redigera | redigera wikitext]

Plats Online
Tid söndag 8 november, 14:00–16:00
Kommer Ainali, Zquid, StenS, Salgo60, moonhouse, Maundwiki
Kommentar Anteckningar

Arbetsträff – Fredmans epistlar , torsdag den 5 november, online[redigera | redigera wikitext]

Fredmans epistlar – titelsida 1790

Med utgångspunkt i Fredmans epistlar diskuterar vi hur en avgränsad samling kan ta sin form på Wikimedias plattformar. Det går bra att delta även om man är helt ny på Wikipedia men intresserad av musik – vi börjar med en kort genomgång av Carl Michael Bellman som exempel på artikel! Träffen genomförs som en del av projektet Fri musik på Wikipedia.

Plats Videokonferens på länken: https://meet.google.com/vue-tvkw-wrb
Tid Torsdag 5 november klockan 10:00–12:00
Kommer Tore Danielsson (WMSE) Sune Bohlin
Kommentar Läs mer i artikeln om Fredmans epistlar och sidan för att skriva om musik.

Kvinnliga huvudpersoner, Internet, tisdag 3 november[redigera | redigera wikitext]

Skrivstuga på distans, men i Göteborgs litteraturhus tecken.
Plats Online! Länk till videomötet: https://meet.wmcloud.org/KVH. Klicka och följ instruktionerna!: https://hangouts.google.com/call/VgW7QuCdBXVsxN8vJWYVACEI
Tid tisdag 3 november, 13:00–18:00
Facebook Facebookgrupp
Närvarande Paracel63, BodilKristina, Blommor85, Zquid, Lgmka, Vätte, Ainali
Kommentar Nu är det november, och Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia fortsätter oförtrutet. I vanliga fall har vi skrivstuga på Göteborgs litteraturhus, i coronatider på Internet (se länken ovan). Från kl. 13 till kl. 18 (koppla upp dig när det passar). Alla wikipedianer och vetgiriga är välkomna att lära sig mer om hur Wikipedia funkar – och att ge oss tips i skrivandet. Vi svarar på frågor och hjälps åt, i första hand att skriva och förbättra artiklar inom våra fokusområden kvinnor och litteratur. Alla är välkomna! //--Paracel63 (diskussion) 28 augusti 2020 kl. 23.40 (CEST)
Ordinarie mötesserver lade av vid 15-tiden. Vi använder alternativ länk.--Paracel63 (diskussion) 3 november 2020 kl. 15.37 (CET)
Nu funkar Jitsy/Meet igen.--Paracel63 (diskussion) 3 november 2020 kl. 16.20 (CET)


Wikifika, Internet, måndag 2 november[redigera | redigera wikitext]

Just nu träffas vi… på Internet.
Plats Online! Länk till videomötet: https://hangouts.google.com/call/vZM0g0te2kQu5aFlaQMAACEI (OBS! Ny länk). Klicka och följ instruktionerna!
Tid Första måndagen i månaden, kl. 18:00–21:30
Närvarande Historiker, Zquid, Maundwiki, StenS, Paracel63, Ainali, Anhn
Kommer kanske
Kommentar Vi träffas igen för wikifika i november. Hoppas att många kommer och deltar i trevliga diskussioner och utbyter erfarenheter. Liksom i april, maj, juni, juli, augusti, september och oktober träffas vi online via länken ovan. Väl mött!--Historiker (diskussion) 5 oktober 2020 kl. 22.28 (CEST)
Då är vi fyra närvarande.--Historiker (diskussion) 2 november 2020 kl. 18.08 (CET)
Vi talar om Folkmusik från Dalarna, Uppsala kommuns användning och tillförsel av energi, Sankey-diagram och Diderot.--Historiker (diskussion) 2 november 2020 kl. 18.28 (CET)
Nu är vi fem deltagare och vi har diskuterat uppslagsverk, så som Nordisk Familjebok, Svensk Uppslagsbok och Nationalencyklopedin.--Historiker (diskussion) 2 november 2020 kl. 18.50 (CET)
Ytterligare deltagare har anslutit.--Historiker (diskussion) 2 november 2020 kl. 19.30 (CET)
Vi diskuterar Wikidata och sökmöjlighet genom Scholia. Vi har tidigare talat om upphovsrätt för Svensk Uppslagsbok (1947–1955).--Historiker (diskussion) 2 november 2020 kl. 20.16 (CET)
Som vanligt blev det en trevlig wikifika, och liksom de senaste månaderna över Internet. Vi ses och hörs igen om en månad!--Historiker (diskussion) 2 november 2020 kl. 22.21 (CET)
Vi tittade även på Svenska låtar och Smörgåstårta. Ainali diskussionbidrag 2 november 2020 kl. 22.35 (CET)

Wikidatasnack, online, söndag 1 november[redigera | redigera wikitext]

Plats Online https://meet.wmcloud.org/Wikidata-SV (om du inte kommer in, kontakta Ainali för inloggningsuppgifter, men det ska inte behövas), anteckningslänk
Tid söndag 1 november, 14:00–16:00
Närvarande Ainali, moonhouse, Maundwiki, Salgo60, Belteshassar, Zquid
Kommentar Anteckningar

Tidigare wikiträffar[redigera | redigera wikitext]

Hur man arrangerar en wikiträff[redigera | redigera wikitext]

De flesta svenska wikiträffar utlyses av Wikipedia-deltagare i form av wikifikan eller wikipubar för att locka andra deltagare att umgås och prata både wiki och annat. De är informella och kräver varken anmälan eller något slags prestation. De kan vara mer eller mindre spontana och utlysas i samband med att någon befinner sig på främmande ort och vill träffa nya ansikten. Wikipedianer på besök i Stockholm uppmanas att gärna dra ihop spontanträffar!

Somliga wikiträffar utlyses av Wikimedia Foundation, såsom Wikimania. Dessa är formella, kräver normalt anmälan och är förstås, till skillnad från de informella träffarna, sanktionerade av stiftelsen. Wikimania är avsett att hållas varje år. Första gången, 2005, arrangerades det i Tyskland och 2006 i Cambridge utanför Boston.

Wikiträffen utlyses genom att uppdatera den här sidan. Den som vill ha välbesökta träffar kan utannonsera dem på bybrunnen, mejllistan och/eller med Mall:Wikiträff/Mall:Wikiträff2 som kan placeras på användarsidor, på Bybrunnen och lite varstans. Observera att anmälan till träffarna nedan inte är bindande, men ange gärna sannolikheten för att du kommer.

Nya träffar kan läggas in med hjälp av en mall om man vill. Syntax för att använda den finns nedan. Notera dock att mallen måste substas, allra senast inför arkivering. Mallen ligger på en undersida, och fungerar därför inte i arkivet.

{{subst:/Mall|dag=
|tid=
|stad=
|typ=
|plats=
|väg=
|vilka=
|text=
}}

Vägbeskrivningar[redigera | redigera wikitext]

Vägbeskrivningar kan gärna läggas som undersidor – då är de enkla att återanvända.

Göteborg

Sidan Wikiträffar/Göteborg samlar generell info och historik om alla sorters wikiträffar i Göteborg.

Karlstad
Linköping
Lund
Stockholm

Sidan Wikiträffar/Stockholm samlar generell info och historik om alla sorters wikiträffar i Stockholm.

Sundbyberg
Uppsala
  • Stadsbiblioteket, Svartbäcksgatan 17
  • Stadsarkivet (Fyriskällan), S:t Olofsgatan 15, samma byggnad men en trappa ned från biblioteket, egen ingång finns runt hörnet

Referenser[redigera | redigera wikitext]