Död mans fåfänga

Från Wikipedia
För filmatiseringen av romanen från 1986, se Död mans fåfänga (film, 1986).
Död mans fåfänga
Roman
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelDead Man's Folly
OriginalspråkEngelska
LandStorbritannien Storbritannien
GenreDeckare
Utgivningsår1956
Först utgiven på
svenska
1957
Ingår i seriecanon of Hercule Poirot

Död mans fåfänga (engelska: Dead Man's Folly) är en detektivroman av den brittiska författaren Agatha Christie. Den kom ut på engelska 1956 och på svenska 1957.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ariadne Oliver bjuder in Hercule Poirot till Nasse House i Devon, hon planerar att iscensätta en mördarjakt som en del av en sommarfest följande dag. När Poirot anländer förklarar Ariadne att hennes planer för leken har ändrats av några av deltagarna, till den grad att ett verkligt mord inte skulle förvåna henne.

Den förmögna Sir George Stubbs, ägaren av Nasse House, har en mycket yngre fru, den vackra Hattie, Lady Stubbs. Hattie älskar lyx och smycken men hennes makes sekreterare, fröken Brewis, ser igenom Hattie. Kanske för att hon brottas med sina egna känslor för sin arbetsgivare, Sir George.

Hattie och George sammanfördes av Amy Folliat, den sista medlemmen i familjen som ägde herrgården i århundraden. Fru Folliat är änka, hon förlorade sina båda söner under kriget och tog sig sedan an den föräldralösa Hattie. Med den höga arvsskatten var hon tvungen att sälja egendomen för att kunna bevara den intakt. Fru Folliat hyr sedan dess en stuga belägen på egendomen.

På plats finns även arkitekten Michael Weyman, han är där för att utforma en tennisbana, han är dock kritisk till placeringen av den nybyggda fåfängan.

På dagen för festen får Hattie ett brev från sin kusin, Etienne de Sousa, som meddelar att han kommer på besök samma dag, hon blir mycket upprörd av hans plötsliga visit.

Marlene Tucker, en flickscout, väntar i båthuset då hon ska agera mordoffret i leken, när en spelare finner nyckeln dit. Den första besökaren är fröken Brewis som kommer med en bricka förfriskningar, på Hatties begäran. Ariadne och Poirot finner sedan Marlene död i båthuset och Hattie går inte att finna. Ariadne kommer på ett uppsjö av teorier för att förklara mordet och försvinnandet, medan polisen och Poirot arbetar med att begränsa de misstänkta och inkluderar endast de som var bekanta med mördarjakten.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Romanen ligger till grund för TV-filmen Död mans fåfänga från 1986 med Peter Ustinov och Jean Stapleton i huvudrollerna och för en TV-film från 2013 med David Suchet som Poirot och Zoë Wanamaker som Ariadne Oliver.