Spegeln sprack från kant till kant

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Spegeln sprack från kant till kant
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelThe Mirror Crack'd from Side to Side
OriginalspråkEngelska
LandEngland England
GenreDetektivroman
Utgivningsår1962
Först utgiven på
svenska
1963
HuvudpersonerMiss Marple
Ingår i serieMiss Marple

Spegeln sprack från kant till kant (engelska originalets titel: The Mirror Crack'd from Side to Side, i USA endast The Mirror Crack'd) är en detektivroman av Agatha Christie med Jane Marple i huvudrollen. Boken utkom på engelska 1962 och på svenska 1963.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Miss Marples hemby, St. Mary Mead, har förändrats mycket; Mrs Bantry (se Liket i biblioteket) har, sedan hennes make avlidit, sålt herrgården Gossington Hall till den amerikanska filmstjärnan Marina Gregg och dennas make, filmproducenten Jason Rudd. Den största förändringen i byn är dock det nya bostadsområdet, som miss Marple och hennes väninnor betraktar med misstänksamhet.

Under en "upptäcktsfärd" i det nya området träffar miss Marple den beskäftiga Heather Badcock, som skryter om att hon för många år sedan fick hälsa på Marina Gregg. Heather påminner miss Marple om en kvinna som helt saknade förmåga att sätta sig in i hur andra upplevde olika situationer – och som nu är död.

Några dagar senare blir mrs Bantry, Heather Badcock, och några andra damer från byn inbjudna till ett cocktailparty på Gossington Hall. Plötsligt får Marina Gregg syn på något som tydligen gör henne mycket upprörd; mrs Bantry blir riktigt rädd för hennes ansiktsuttryck. Strax därpå blir Heather förgiftad; giftet låg i hennes drink, och Marina Gregg berättar för polisen att drinken var avsedd för henne...

Titel och bakgrundshistoria[redigera | redigera wikitext]

Bokens titel är ett citat från dikten "The Lady of Shalott" av Alfred Tennyson.

En del av historien tros vara inspirerad av händelser i filmstjärnan Gene Tierneys liv.[källa behövs]

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Romanen blev film 1980 med Angela Lansbury som en mycket vital miss Marple och Elizabeth Taylor som Marina Gregg. År 1992 kom en TV-film med Joan Hickson i huvudrollen. År 2010 gjordes en ny TV-film, denna gång med Julia McKenzie som miss Marple.