Hemligheten på Chimneys

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hemligheten på Chimneys
Roman
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelThe Secret of Chimneys
OriginalspråkEngelska
LandStorbritannien Storbritannien
GenreDeckare
Utgivningsår1925
Först utgiven på
svenska
1948

Hemligheten på Chimneys (orig. The Secret of Chimneys) är en detektivroman av författaren Agatha Christie; den utkom i original 1925 och i svensk översättning 1948. I romanen introduceras kommissarie Battle, som skulle återkomma i flera av Christies böcker. Romanen blev väl mottagen vid sin publicering och beskrevs som mer än ett mordmysterium, eftersom det också är en skattjakt. Senare recensioner ansåg den vara en av författarens bästa tidiga thrillers. Den kom att få en slags fristående fortsättning i De sju urens mysterium; då det förvisso rör sig om helt olika historier, men delar av persongalleriet är detsamma, däribland Battle, lady Eileen "Bundle" Brent, Lord Caterham och George Lomax samt att bägge tilldrar sig på godset Chimneys.

Handling[redigera | redigera wikitext]

På begäran av George Lomax, accepterar Lord Caterham motvilligt att agera värd för en fest över veckoslutet på sitt herresäte, Chimneys. Ett mord inträffar i huset och så inleds en intensiv vecka, där polisen blandas med gästerna. Man letar inte bara efter en mördare, även Koh-i-noor-diamanten är försvunnen och sägs eventuellt finnas gömd på Chimneys. Kommissarie Battle från Scotland Yard har ett digert arbete framför sig, innan alla intriger slutligen kan få sin upplösning.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

2010 blev Hemligheten på Chimneys TV-film, med titeln The Secret of Chimneys, med Julia McKenzie som Miss Marple, som dock inte fanns med i boken. Det är en av många skillnader mellan filmatiseringen och dess förlaga.