Och så var de bara en (miniserie)

Från Wikipedia
Och så var de bara en
OriginaltitelAnd Then There Were None
GenreDrama, thriller
RegissörCraig Viveiros
MedverkandeDouglas Booth
Charles Dance
Maeve Dermody
Burn Gorman
Anna Maxwell Martin
Sam Neill
Miranda Richardson
Toby Stephens
Noah Taylor
Aidan Turner
MusikStuart Earl
Antal avsnitt3
Längd (per avsnitt)ca 70 minuter
Antal säsonger1
LandStorbritannien
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagMammoth Screen
Agatha Christie Productions
Acorn Productions
A&E Networks
Sändning
OriginalkanalBBC One
Originalvisning26–28 december 2015
Officiell webbplats
IMDb

Och så var de bara en (engelska: And Then There Were None) är en brittisk-amerikansk miniserie från 2015, som hade premiär på BBC One den 26 december. Seriens manus, skrivet av Sarah Phelps, är baserat på Agatha Christies roman Och så var de bara en från 1939.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En varm dag i slutet av augusti 1939 åker åtta personer, alla främlingar för varandra, ut till en liten isolerad ö utanför Devon, dit de blivit inviterade av "Mr och Mrs Owen". Gästerna gör sig hemmastadda på en herrgård, skött av två nyanställda tjänare, Thomas och Ethel Rogers, värdparet är dock frånvarande. När gästerna sätter sig ner till bords för middag, märker de att det mitt på bordet står tio små porslinssoldater ordnade i en cirkel. Efter middagen sätter Thomas Rogers på en grammofonskiva varifrån en inspelad röst anklagar alla närvarande för mord. Strax efter detta, dör en av gästerna av förgiftning och sedan börjar allt fler av gästerna mördas, alla i metoder beskrivna i den ramsa ön är uppkallad efter. Efter varje mord tar mördaren bort en porslinsfigur från matbordet. De resterande gästerna väljer nu att samarbeta, de måste ta reda på vem mördaren är innan tiden runnit ut och ingen är kvar...

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

  • Douglas Booth - Anthony Marston: anklagas för att ha dödat två barn, John och Lucy Coombes, genom vårdslös körning, vilket han erkänner.
  • Charles Dance - Domare Lawrence Wargrave: anklagas för att ha mördat en oskyldig man genom att utdöma straffet hängning.
  • Maeve Dermody - Vera Claythorne: anklagas för att ha mördat Cyril Hamilton, ett barn i hennes vård, efter att ha uppmuntrat pojken att simma för långt ut, i hopp om att han skulle drunkna så hennes älskare, pojkens farbror, skulle bli arvtagare till familjens egendom.
  • Burn Gorman - Kriminalinspektör William Blore: Anklagas för att ha mördat en homosexuell person i en cell hos polisen.
  • Noah Taylor och Anna Maxwell Martin - Thomas och Ethel Rogers: anklagas för att ha mördat en tidigare arbetsgivare.
  • Sam Neill - General John MacArthur: anklagas för att ha mördat en officerskollega som haft en affär med hans fru.
  • Miranda Richardson - Emily Brent: anklagas för att vara ansvarig för sitt hembiträdes självmord sedan hon kört ut denna då hon blivit gravid.
  • Aidan Turner - Philip Lombard: anklagas för att ha dödat 21 män i östra Afrika över diamanter.
  • Toby Stephens - Doktor Edward Armstrong: anklagas för att ha dödat en patient under en operation då han varit berusad.

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Olika miljöer i Cornwall användes för exteriöra scener, däribland Holywell Bay, Kynance Cove och Mullion Cove. Harefield House i Hillingdon, fick ikläda sig rollen som öns herrgård. Boken antas utspela sig i Devon, i engelska kanalen, vilket ingår i ramsans tredje vers.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 29 mars 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]