ABC-morden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
ABC-morden
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelThe A.B.C Murders
OriginalspråkEngelska
LandEngland England
GenreDetektivroman
Utgivningsår1936
Först utgiven på
svenska
1938
HuvudpersonerHercule Poirot
Ingår i serieHercule Poirot

ABC-morden är en brittisk deckarroman av Agatha Christie,[1] utgiven 1936[2] i Storbritannien med titeln The A.B.C Murders. Den första svenska upplagan gavs ut 1938.[3]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Detektiven Hercule Poirot får ett brev från en mystisk person som kallar sig ABC, och som ämnar utmana honom. Ett till synes perfekt mord begås i den lilla staden Andover, och Poirot förstår snart att brevskrivaren och mördaren är samma person. Vem ligger bakom morden och hur många gånger kommer han att mörda igen innan Poirot kan lista ut vem mördaren är?

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Boken filmades första gången 1965 med titeln The Alphabet Murders och skådespelaren Tony Randall i rollen som Poirot[4]. Filmen utspelades i modern miljö, och romanens mystiske man hade bytts ut mot en mystisk, ung blondin, spelad av den svenska skådespelaren Anita Ekberg. Dessutom gjorde Margaret Rutherford i rollen som miss Marple ett kort framträdande i filmen. I Sverige fick filmen titeln Den mystiska blondinen.

År 1992 kom en ny filmversion, denna gången tidstrogen, med David Suchet i huvudrollen och 2018 en miniserie med John Malkovich i rollen som Poirot.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]