Hoppa till innehållet

ABC-morden

Från Wikipedia
ABC-morden
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelThe A.B.C Murders
OriginalspråkEngelska
LandEngland England
GenreDetektivroman
Utgivningsår1936
Först utgiven på
svenska
1938
HuvudpersonerHercule Poirot
Del i serie
Ingår i seriecanon of Hercule Poirot
Föregås avDen flygande döden
Efterföljs avMord i Mesopotamien

ABC-morden (Engelska: The A.B.C Murders) är en brittisk deckarroman av Agatha Christie,[1] med hennes karaktärer Hercule Poirot, Arthur Hastings och kommissarie Japp, när de kämpar mot en serie mord av en mystisk mördare känd endast som "ABC". Boken publicerades första gången i Storbritannien av Collins Crime Club den 6 januari 1936.[2][3] Den första svenska upplagan gavs ut 1938.[4]

Romanens form är ovanlig och kombinerar berättande i förstapersonsperspektiv och i tredje person. Detta tillvägagångssätt har tidigare använts av Agatha Christie i Mannen i brunt. I ABC-morden ska berättelsen i tredje person ha rekonstruerats av berättelsens jagberättare, Arthur Hastings.

Den ursprungliga premissen är att en seriemördare mördar människor med allitterativa namn. Morden följer en alfabetisk ordning, som börjar med ett offer vars initialer var AA, och verkar sakna motiv.

Romanen mottogs väl i Storbritannien och USA när den publicerades. En recensent sa att det var "en överraskning av första rang",[5] medan en annan anmärkte på Christies uppfinningsrikedom i handlingen.[6] En recensent 1990 sa att det var "en klassisk, fortfarande fräsch historia, vackert utarbetad".[7]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Framsidebild från 1936.

Efter att ha återvänt från Sydamerika träffar Arthur Hastings sin gamle vän Hercule Poirot i hans nya lägenhet i London. Poirot visar honom ett mystiskt brev som han har fått undertecknat "ABC", som beskriver ett brott som kommer att begås mycket snart, vilket han misstänker kommer att vara ett mord. Ytterligare två brev av samma slag anländer snart till hans lägenhet, vart och ett innan ett mord utförs av ABC, och begås i alfabetisk ordning: Alice Ascher, dödad i sin tobaksaffär i Andover; Elizabeth "Betty" Barnard, en flirtig servitris som dödades på stranden i Bexhill; och Sir Carmichael Clarke, en förmögen man, dödad i sitt hem i Churston. Vid varje mord lämnas en ABC Rail Guide bredvid offret.

Polisteamet för utredningen, som leds av kommissarie Japp, inkluderar kommissarie Crome, som tvivlar på Poirots detektivförmåga, och Dr. Thompson, som försöker profilera mördaren. Poirot bildar en "legion" av släktingar till den avlidne för att avslöja ny information: Franklin Clarke, Sir Carmichaels bror; Mary Drower, Aschers brorsdotter; Donald Fraser, Bettys fästman; Megan Barnard, Bettys äldre syster, och Thora Grey, Sir Carmichaels unga assistent. Efter ett möte med det tredje offrets änka, Lady Clarke, kan man konstatera en viktig likhet mellan morden – på dagen för varje mord har en man som säljer silkesstrumpor dykt upp på eller i närheten av varje brottsplats. Trots denna information undrar Poirot varför breven skickades till honom, snarare än till polisen eller tidningarna, och varför det tredje brevet stavade Poirots adress fel, vilket gjorde att han fick det senare. Snart skickar ABC sitt nästa brev och hänvisar alla till Doncaster, där man misstänker att nästa mord kommer att inträffa vid St. Leger Stakes kapplöpning samma dag. Mördaren slår dock till på en biograf i stället, och offrets namn stämmer inte överens med det alfabetiska mönstret för de andra morden.

Polisen får snart ett tips om mannen som kan kopplas till morden – Alexander Bonaparte Cust, en epileptisk handelsresande som lider av minnesblackouts och konstant plågsam huvudvärk till följd av en huvudskada under första världskriget. Cust flyr från sin lägenhet men kollapsar när han anländer till Andovers polisstation, där han tas i förvar. Förutom att han hävdar att en strumpfirma anlitade honom har han inget minne av att ha begått morden men anser att han måste vara skyldig till dem – han hade varit på bio när det senaste mordet inträffade och hittat blod på ärmen och en kniv i fickan efter att han hade gått därifrån. Polisen får reda på att firman i fråga aldrig anlitat Cust. Vid en husrannsakan i hans rum hittas en oöppnad låda med ABC:s järnvägsguider och den skrivmaskin och det fina papper som används i ABC:s brev, medan kniven hittas i korridoren utanför hans rum där han tappade den. Poirot tvivlar på Custs skuld på grund av hans minnesluckor och särskilt för att han hade ett solitt alibi för mordet på Bexhill.

Poirot kallar till ett möte, förkunnar Custs oskuld och avslöjar Franklin Clarke som ABC-mördaren. Hans motiv var enkelt: Lady Clarke är långsamt döende i cancer och vid hennes död skulle Carmichael förmodligen gifta sig med hans assistent. Franklin fruktade ett eventuellt andra äktenskap, eftersom han vill ha hela sin brors förmögenhet, så han valde att mörda sin bror medan Lady Clarke fortfarande levde. Ett slumpartat möte med Cust på en pub gav Franklin idén till mordkomplotten – han skulle maskera sitt brott som en del av ett seriemord. Efter att ha skapat breven som Poirot skulle få satte Franklin upp Cust med sitt jobb och gav honom skrivmaskinen och andra föremål som Franklin skulle använda för att sätta dit honom för morden. Ett förslag från Hastings klargör att det tredje brevet var feladresserat med flit eftersom Franklin inte ville ha någon chans att polisen skulle avbryta mordet. Franklin följde sedan med Cust till biografen, begick det sista mordet och planterade kniven på honom när han gick.

Franklin skrattar åt Poirots teori men får panik när han får veta att hans fingeravtryck har hittats på Custs skrivmaskin och att Milly Higley, en medarbetare till Betty Barnard, såg honom i hennes sällskap. Franklin försöker avsluta sitt liv med sin egen pistol, bara för att upptäcka att Poirot har tömt den med hjälp av en ficktjuv. När fallet är löst parar Poirot ihop Donald med Megan. Senare berättar Cust för Poirot att pressen har gett honom ett erbjudande för hans berättelse; Poirot föreslår att han kräver ett högre pris för det och att hans huvudvärk kan ha uppstått på grund av hans dåligt tillpassade glasögon. När de väl är ensamma berättar Poirot för Hastings att påståendet om fingeravtrycket på skrivmaskinen var en bluff, men är nöjd med att paret "gick på jakt igen".

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

 • Hercule Poirot – Känd belgisk detektiv, inblandad i utredningen av seriemorden av ABC, på grund av brev från honom.
 • Kapten Arthur Hastings – Poirots gamle vän och kompanjon i fallet. Han är också romanens berättare.
 • Kommissarie Japp – Poirots gamle vän i Scotland Yard och utredningsledare för seriemorden.
 • Kommissarie Crome – En del av Japps polisteam som utreder morden. Till en början ansvarig för mordet på Bexhill och har en låg uppfattning om Poirot.
 • Dr Thompson – Rättsmedicinsk psykolog, tilldelad Japps polisteam. Fokuserar på att göra en profil av mördaren.
 • ABC – Den okände, kallblodige seriemördaren i fallet. Hans mönster av mord görs i alfabetisk ordning, med hans visitkort som en ABC-järnvägsguide som lämnas på varje brottsplats.
 • Alice Ascher – ABC:s första offer. En äldre kvinna utan barn och ägare till en tobaksaffär i Andover.
 • Betty Barnard – ABC:s andra offer. En ung, flirtig servitris på deltid i Bexhill.
 • Sir Carmichael Clarke – ABC:s tredje offer. En rik, barnlös gammal man från Churston.
 • George Earlsfield – ABC:s fjärde offer. En barberare till yrket, dödad på en biograf i Doncaster. Anses ologiskt vara ett offer i samma mönster som A.B.C.:s mord.
 • Franklin Clarke - Sir Carmichaels förorättade yngre bror och hans omedelbara efterträdare. En medlem av legionen som hjälper Poirot i utredningen, ansvarig för att inspirera Poirot att bilda gruppen, och mördaren i fallet.
 • Mary Drower – Aschers brorsdotter. En medlem av legionen som bistår Poirot i utredningen.
 • Megan Barnard - Bettys äldsta, förnuftiga och relativt jordnära syster. En medlem av legionen som bistår Poirot i utredningen.
 • Donald Fraser - Bettys blivande fästman och en temperamentsfull man. Han var till en början misstänkt för mordet på henne, men blir senare medlem i legionen.
 • Thora Grey - Sir Carmichael Clarkes attraktiva unga assistent. En medlem av legionen som bistår Poirot i utredningen.
 • Alexander Bonaparte Cust - En epileptisk handelsresande; Hans tillstånd är resultatet av ett slag mot huvudet under kriget, vilket gör att han är benägen att få blackouts och svår huvudvärk. Den huvudmisstänkte i fallet, ovetandes iscensatt av ABC, och romanens huvudsakliga villospår.
 • Franz Ascher – Alices alkoholiserade och frånskilda make. Den första misstänkte för mordet på sin fru.
 • Milly Higley - En medarbetare till Betty.
 • Charlotte, Lady Clarke - Sir Carmichaels fru, som lider av obotlig cancer. Får vanföreställningar eller blir irriterad av medicinen hon tar.
 • Roger Downes – Skollärare som besöker biografen i Doncaster och stöter på Earlsfields kropp efter mordet.
 • Lily Marbury - Dotter till Custs hyresvärdinna, som varnar honom för att polisen kommer efter honom.
 • Tom Hartigan - Lilys pojkvän, som berättar för polisen om sina misstankar om Custs förehavanden på dagen för mordet på Earlsfield.

Litterär betydelse och mottagande[redigera | redigera wikitext]

The Times Literary Supplement den 11 januari 1936 avslutade med en not av beundran för handlingen att "Om Mrs Christie någonsin överger fiktionen för brott, kommer hon att vara mycket farlig: ingen annan än Poirot kommer att fånga henne."[8]

Isaac Anderson avslutade sin recension i The New York Times Book Review den 16 februari 1936 med att skriva: "Den här historien är ett första ord, skriven på Agatha Christies bästa sätt. Det förefaller oss vara det allra bästa hon har gjort, inte ens Roger Ackroyd undantagen."[5]

I The Observers nummer av den 5 januari 1936 skrev "Torquemada" (Edward Powys Mathers): "Uppfinningsrikedom ... är en mild term för Mrs Christies gåva. I ABC-morden, som med rätta valts av [brotts]klubben till månadens bok, har hon helt och hållet ändrat sitt angreppssätt på läsaren, och ändå är sanningen bakom denna fantastiska serie av mord lika tämligen svårfångad som någon tidigare sanning som Poirot har varit tvungen att fånga åt oss. Läsaren intar två helt olika mentala attityder när han läser. Till en början, och under många sidor, frågar han sig själv: "Kommer Agatha Christie att svika mig? Tror hon att hon kan ge oss en sådan här berättelse som en detektivhistoria och komma undan med det?" Då kommer han till den övertygelsen, att han har gjort författarinnan orätt, och att han ensam börjar genomskåda hennes knep. I det sista kapitlet finner han, att eftersom det briljanta cirkusarbetet med en trupp röda hästar och en mörk sill har avlett hans uppmärksamhet från ett lugnt övervägande av motivet, har han inte gjort fel, utan bara fel. Det märks förresten att karaktärerna avbryter sig med jämna mellanrum för att berätta att vi har att göra med "en mordmördare". Vi är redo att ta detta för givet tills Mrs Christie (jag skulle inte säga att det går förbi henne) ger oss en som inte är det."[6]

E R Punshon recenserade romanen 1936 och skrev att "En del läsare dras till detektivromanen av det rena intresset av att iaktta och kanske förutse den logiska utvecklingen av ett givet tema, andra finner nöje i att följa det snabba händelseförloppet i en spännande berättelse, och ytterligare andra finner sig främst intresserade av de psykologiska reaktioner som orsakas av brott som inkräktar på det vanliga livets rutiner. Skicklig och lycklig är den författare som kan väva denna trefaldiga tråd till en enhet. I Mrs Agatha Christies nya bok... Uppgiften är lyckad." Han tillade: "I det andra kapitlet visar Mrs Christie oss vad som verkar vara galningen själv. Men den kloke läsaren, som kommer ihåg andra historier av Mrs Christie, kommer att mumla för sig själv: "Jag litar inte på henne; odds på att hon lurar mig", och så kommer det att fortsätta till ett klimax det är inte "odds på" utan ett dött cert som han inte kommer att ha gissat. Till en lätt och tilltalande stil och en adekvat, om än inte särskilt djupsinnig karaktärskänsla, fogar mrs Christie en ytterlig och häpnadsväckande uppfinningsrikedom, och det spelar inte heller någon större roll att det är alldeles omöjligt att acceptera grundvalarna till hennes berättelse eller att antaga, att någon förföljande häst skulle uppföra sig så oföränderligt så exakt som krävdes. Precis som på Bexhill skulle det alltid uppstå ett problem. I den smidiga och till synes obesvärade perfektion med vilken hon uppnår sina mål påminner Mrs Christie om Noël Coward; hon skulle i det avseendet kunna kallas detektivromanens Noël Coward."[9]

En icke namngiven recensent i Daily Mirror den 16 januari 1936 sade: "Jag tackar himlen för att jag har ett namn som börjar med en bokstav i slutet av alfabetet! Det är bara ifall någon imitativ själ använder den här boken som en lärobok för någon trevlig liten serie mord." De sammanfattade: "Det är Agatha Christie när hon är som bäst."[10]

Robert Barnard recenserade romanen positivt och kallade den "En klassisk, fortfarande fräsch historia, vackert utarbetad". Han noterade att handlingen "skiljer sig från det vanliga mönstret genom att vi verkar vara inblandade i en jakt: serien av mord verkar vara ett verk av en galning. I själva verket bekräftar lösningen det klassiska mönstret med en sluten krets av misstänkta, med en logisk, välmotiverad mordplan. Den engelska detektivhistorien kan inte omfamna det irrationella, verkar det som." Hans slutliga omdöme om denna roman är att den var "en total succé – men tack gode Gud att hon inte försökte ta den vidare till Z".[7]

I artikeln "Binge!" i Entertainment Weekly nummer #1343–44 (26 december 2014 – 3 januari 2015) valde författarna ABC-morden som en "EW-favorit" på listan över "Nine Great Christie Novels".[11]

Allusioner[redigera | redigera wikitext]

Referenser till andra verk[redigera | redigera wikitext]

I kapitel 1 anspelar Poirot på en situation i romanen Tragedi i tre akter från 1935. I samma kapitel nämner Poirot sitt misslyckade försök att dra sig tillbaka för att odla pumpor som skildras i Dolken från Tunis.

I kapitel 3 visar en ordväxling mellan Japp och Poirot att Christie redan 1935 tänkte på Poirots död, vilket senare berättas i Ridå: "Jag skulle inte undra om du slutade med att undersöka din egen död", sa Japp och skrattade hjärtligt. Det är en idé, verkligen. Borde sättas in i en bok." "Det blir Hastings som får göra det", sa Poirot och blinkade mot mig. "Ha ha! Det skulle vara ett skämt, det skulle vara det, skrattade Japp.

Också i kapitel 3 lägger Poirot fram handlingen i vad han anser vara ett perfekt brott, ett brott så utmanande att "till och med han" skulle få svårt att lösa. Just detta mord – där någon mördas av en av fyra personer som spelar bridge i samma rum som honom – är ämnet för Christies Korten på bordet, som publicerades senare samma år och som i sin tur handlar om Hercule Poirot och en annan karaktär som refererar till honom som mannen som löste ABC-morden.

I kapitel 19 reflekterar Poirot över sitt första fall i England, där han "sammanförde två personer som älskade varandra genom den enkla metoden att få en av dem arresterad för mord". Detta är en referens till romanen En dos stryknin och de älskande som nämns är John och Mary Cavendish.

Referenser i andra verk[redigera | redigera wikitext]

Handlingen i ABC-morden nämns av kriminalinspektör John Appleby i Michael Innes roman Appleby möter sitt öde (1945).[12]

Kapitlen 393–397 i Gōshō Aoyamas manga Mästerdetektiven Conan innehåller ett fall med vissa likheter då brottslingen inspirerades av handlingen i ABC-morden.[13] Avsnitt 325–327 av anime-versionen handlade också om händelsen. Animefilmen Case Closed: The Fourteenth Target från 1998 är en kombination av denna historia, med ett mördare som dödar baserat på siffror i namn som ett knep för att förvirra detektiverna, samtidigt som den även alluderar på Christies Och så var de bara en.

En bengalisk detektivroman av Narayan Sanyal O Aa Ka Khuner Kanta baserades på ABC-morden. Sanyal erkände inspirationen från Christies roman i inledningen till boken. Här har karaktären barrister P. K. Basu rollen som huvudperson, i likhet med Poirot.[14]

Bearbetningar[redigera | redigera wikitext]

Film[redigera | redigera wikitext]

Boken filmades första gången 1965 med titeln The Alphabet Murders och skådespelaren Tony Randall i rollen som Poirot i en version som var mycket mer komisk än mystisk.[15]. Filmen utspelades i modern miljö, och romanens mystiske man hade bytts ut mot en mystisk, ung blondin, spelad av den svenska skådespelaren Anita Ekberg. Dessutom gjorde Margaret Rutherford i rollen som miss Marple ett kort framträdande i filmen. I Sverige fick filmen titeln Den mystiska blondinen.

Berättelsen om den malayalamiska filmen Grandmaster från 2012, skriven av regissören B. Unnikrishnan, hämtar inspiration från ABC-morden. Karaktäriseringen av Chandrasekhar i filmen, som spelas av den indiske filmveteranen Mohanlal, även om den är inspirerad av den legendariske Hercule Poirot, har mer att göra med den populära etablerade filmpersonan Mohanlal.

Faktum är att B. Unnikrishnan själv hade skrivit ett mer utvecklat manus med ABC-morden som tema för en undersökande TV-serie med namnet "Black and White (Season 2)" som sändes runt 2004 i Asianet, med skådespelaren Siddique i rollen som utredaren.

Radio[redigera | redigera wikitext]

BBC Radio-adaptionen Poirot – The ABC Murders med John Moffatt och Simon Williams i huvudrollerna sändes första gången år 2000. Showen sänds regelbundet på BBC Radio 4 Extra.[16][17]

Avsnittet av radioseriedramat Suspense från 18 maj 1943 var en bearbetning av ABC-morden med Charles Laughton i huvudrollen. [18]

TV[redigera | redigera wikitext]

Agatha Christies Poirot (1992)

1992 filmatiserades romanen för TV som en del av ITV:s Agatha Christie's Poirot och sändes första gången i Storbritannien den 5 januari 1992. I huvudrollerna sågs David Suchet som Hercule Poirot, Hugh Fraser som kapten Hastings och Philip Jackson som kommissarie Japp, med gäststjärnor som Donald Sumpter som Alexander Bonaparte Cust, Donald Douglas som Franklin Clarke, Nicholas Farrell som Donald Fraser och Pippa Guard som Megan Barnard.

Adaptionen, även om den var extremt trogen romanens handling, hade ett antal mindre förändringar:

 • Karaktärerna kommissarie Crome, Dr Thompson, Lily Marbury och Tom Hartigan är utelämnade.
 • Polisen larmas om Custs misstänkta inblandning i morden genom hyresvärdinnan, medan kniven som användes vid det fjärde mordet hittas i hans rum.
 • Franklin Clarke försöker fly när Poirot avslöjar honom som mördaren.
Meitantei Akafuji Takashi (2005)

Denna japanska version sändes som en av två kvällslånga filmer i december 2005. Den andra kvällen var en adaption av Vem var den skyldige?. Serien hade Shirō Itō i huvudrollen som Takashi Akafuji, som representerar karaktären Poirot. [källa behövs]

Les Petits Meurtres d'Agatha Christie (2009)

Det första avsnittet av den franska TV-serien Les Petits Meurtres d'Agatha Christie var en adaption av ABC-morden. Avsnittet sändes i januari 2009.

ABC-morden (2018)
Huvudartikel: ABC-morden (miniserie)

År 2018 filmatiserades en adaption av romanen för BBC skriven av Sarah Phelps. Den sändes som en miniserie i tre delar med start den 26 december samma år.[19] I huvudrollerna sågs John Malkovich som Hercule Poirot och Rupert Grint som kommissarie Crome[20][21] med gäststjärnor som Eamon Farren som Alexander Bonaparte Cust, Jack Farthing som Donald Fraser, Freya Mavor som Thora Grey, Kevin McNally som kommissarie Japp och Anya Chalotra som Lily Marbury.[22]

Adaptionen följde bara löst romanens handling och innehöll betydande förändringar av både berättelse och karaktärer:

 • Kapten Hastings är utelämnad från handlingen.
 • Japp dör av en hjärtattack i början, vilket gör att utredningen enbart utförs av kommissarie Crome.
 • Poirots bakgrund utforskas före första världskrigets utbrott. I den här filmatiseringen var han präst före kriget snarare än detektiv i den belgiska poliskåren.
 • De tre första morden begås på platser som har viss relevans för Poirot. Han hjälpte till att förlösa ett barn när han var på ett flyktingtåg som stannade i Andover, besökte kaféet där Betty Barnard senare skulle arbeta vid ett besök i Bexhill och deltog i en fest i Clarkes hus.
 • Mer omsorg läggs på planeringen av D-mordet. I stället för att bara knivhugga en person på en biograf och resonera att någon med ett passande namn skulle finnas i närheten, har mördaren för avsikt att mörda en buktalare på en teater, men dödar en annan artist på teaterräkningen.
 • Ett femte mord begås med bokstaven E och Cust är närvarande på platsen. Mördaren blir förvånad över detta och tar tillfället i akt att sätta dit Cust genom att plantera vapnet när Cust får ett anfall.
 • Cust förföljs av polis kort efter mordet E. Han grips efter att han skadat sig, i stället för att svimma på en polisstation.
 • Det finns ingen referens till Mary Drower, Alice Aschers brorsdotter, i handlingen. Thora Greys karaktär ändras till att bli manipulerad till att bli Franklins medbrottsling genom att etablera ett alibi för honom i ett av morden.
 • Franklin hävdar, innan han avrättas, att han begick brotten för att ge Poirot en ny sak att leva för, och betraktar dem som vänner, även om Poirot inte har något annat än förakt för mannens metoder.

Anime[redigera | redigera wikitext]

Ett serie i fyra delar av animen Agatha Christie's Great Detectives: Poirot and Marple är baserad på boken.

ABC-morden är också en del av animen "Hyouka", eller avsnitt 15 "The Jūmonji Case" i videoserien Hyouka.

Manga[redigera | redigera wikitext]

'ABC Satsujin Jiken' (ABC殺人事件, ABC-morden) är en manga i två volymer av Yasushi Hoshino som är löst baserad på en blandning av originalromanen och Murder in the Mews. Poirot är i Japan och behåller sitt ikoniska utseende men döps om till Eikubo medan Hastings döps om till Asakura.

Datorspel[redigera | redigera wikitext]

År 2009 släppte DreamCatcher Interactive en videospelsversion av romanen för Nintendo DS med titeln Agatha Christie: The ABC Murders. Spelet låter spelarna styra kapten Hastings och måste lösa mysteriet genom att inspektera brottsplatser och förhöra misstänkta. För att tilltala spelare som är bekanta med den ursprungliga historien erbjuder spelet också möjligheten att spela med en annan mördare, vilket resulterar i olika ledtrådar och vittnesmål genom hela spelet.[23] Spelet fick mediokra recensioner, men lovordades för sin trogna återgivning av källmaterialet.[23][24]

År 2016 släpptes ett spel som hette Agatha Christie: The ABC Murders av Microids för PC, PS4 och Xbox One.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
 1. ^ ”ABC-morden av Agatha Christie”. LitteraturMagazinet. http://www.litteraturmagazinet.se/agatha-christie/abc-morden. Läst 27 juli 2022. 
 2. ^ Westbrook, Caroline (26 december 2018). ”When was The ABC Murders originally written by Agatha Christie?” (på engelska). Metro. https://metro.co.uk/2018/12/26/when-was-the-abc-murders-originally-written-by-agatha-christie-8284010/. Läst 27 juli 2022. 
 3. ^ The Observer, 29 December 1935 (p. 6)
 4. ^ Christie, Agatha (1938). ABC-morden : Kriminalroman. https://libris.kb.se/bib/1362638. Läst 27 juli 2022 
 5. ^ [a b] Anderson, Isaac (16 februari 1936). ”Review”. The New York Times: s. 25. 
 6. ^ [a b] Torquemada (5 januari 1936). ”Review”. The Observer: s. 6. 
 7. ^ [a b] Barnard, Robert (1990). A Talent to Deceive – an appreciation of Agatha Christie. Fontana Books. sid. 187. ISBN 0-00-637474-3 
 8. ^ The Times Literary Supplement, 11 January 1936 (p. 37)
 9. ^ Punshon, E R (6 februari 1936). ”Review”. The Guardian: s. 7. 
 10. ^ Daily Mirror, 16 January 1936 (p. 24)
 11. ^ ”Binge! Agatha Christie: Nine Great Christie Novels”. Entertainment Weekly (1343–44): sid. 32–33. 26 December 2014. 
 12. ^ Innes, Michael (1945). Appleby's End. Gateshead: Northumberland Press Limited. sid. 126–28. ISBN 0-575-01540-3 
 13. ^ Aoyama, Gosho (2002). Detective Conan. "39". Shogakukan. ISBN 4-09-126169-8 
 14. ^ Sanyal, Narayan (1994). O, Aa, Ko Khuner Kanta (Bengali). Dey's Publishing. sid. 7. ISBN 81-7079-305-X 
 15. ^ ”The Alphabet Murders (1965) - SFdb” (på engelska). https://www.svenskfilmdatabas.se/en/item/?type=film&itemid=10518. Läst 27 juli 2022. 
 16. ^ ”Buy Poirot – The ABC Murders”. Arkiverad från originalet den 3 januari 2016. https://web.archive.org/web/20160103141231/http://www.bbc.co.uk/programmes/b007qmt9/products. Läst 4 oktober 2015. 
 17. ^ ”Poirot – The ABC Murders”. BBC Radio4 Air Dates. https://www.bbc.co.uk/programmes/b007qmt9. Läst 10 augusti 2013. 
 18. ^ ”Suspense - The A.B.C. Murders”. ESCAPE AND SUSPENSE! Vintage Radio Broadcasts of Dangerous Adventure, Urban Legends, and Tales of Fear and Trembling. https://www.escape-suspense.com/2011/08/suspense-the-abc-murders.html. Läst 24 februari 2020. 
 19. ^ ”The ABC Murders episode 1”. BBC Programmes. https://www.bbc.co.uk/programmes/b0bxbvkg. Läst 7 januari 2019. 
 20. ^ ”All-star cast announced for new BBC One Agatha Christie thriller The ABC Murders”. 24 maj 2018. https://www.bbc.co.uk/mediacentre/latestnews/2018/abc-murders. Läst 17 december 2018. 
 21. ^ ”First-look image of John Malkovich as Hercule Poirot in BBC One's The ABC Murders”. BBC Media Centre. 21 juni 2018. https://www.bbc.co.uk/mediacentre/latestnews/2018/abc-murders-john-malkovich. Läst 21 juni 2018. 
 22. ^ ”The ABC Murders Begins on BBC One on Boxing Day at 9pm”. BBC Media Centre. 15 december 2018. https://www.bbc.co.uk/mediacentre/mediapacks/the-abc-murders. Läst 20 december 2018. 
 23. ^ [a b] Wilson, Will. ”Agatha Christie: The ABC Murders”. Pocket Gamer. http://www.pocketgamer.co.uk/r/DS/Agatha+Christie:+The+ABC+Murders/review.asp?c=16900. Läst 19 oktober 2010. 
 24. ^ Newton, James (25 november 2009). ”Agatha Christie's 'The ABC Murders' DS Review”. nintendolife.com. http://ds.nintendolife.com/reviews/2009/11/agatha_christies_the_abc_murders_ds. Läst 6 december 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]