Trick med speglar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Trick med speglar
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelThey Do It with Mirrors
OriginalspråkEngelska
LandEngland England
GenreDetektivroman
Utgivningsår1952
Först utgiven på
svenska
1954
HuvudpersonerMiss Marple

Trick med speglar (They Do It with Mirrors) är en roman av Agatha Christie, utgiven 1952. Agatha Christies detektiv Miss Marple har huvudrollen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Miss Marple reser till herrgården Stonygate för att besöka sin barndomsvän Carrie Louise - besöket har arrangerats av Carrie Louises syster, som misstänker att något skumt försiggår på Stonygates, och nu vill att miss Marple ska forska i saken.

Ett stort antal släktingar bor för tillfället på herrgården, som också fungerar som återanpassningshem för ungdomsbrottslingar. Verksamhet leds av Carrie Louises man, Lewis Serrocold. Christian Gulbrandsen, medlem i styrelsen för ungdomshemmet, kommer oväntat på besök. Anledningen till hans besök är höljd i dunkel.

Efter middagen drar han sig tillbaka till sitt gästrum för att skriva ett brev. Kort därefter får Serrocolds assistent ett utbrott och börjar skälla ut sin arbetsgivare. I samma veva hittas Christian Gulbrandsen ihjälskjuten i gästrummet, och Miss Marple får använda sitt skarpsinne för att ta reda på skälet till att han kom till herrgården, och vem som mördade honom.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

TV-filmatiserad 1985, 1991 och 2009 med respektive Helen Hayes, Joan Hickson och Julia McKenzie som Miss Marple.