Snusdosan

Från Wikipedia
Snusdosan
(Murder Ahoy!)
GenreThriller, deckare
RegissörGeorge Pollock
ManusDavid Pursall
Jack Seddon
baserat på Agatha Christies "motiv"
SkådespelareMargaret Rutherford
Stringer Davis
Lionel Jeffries
Bud Tingwell
OriginalmusikRon Goodwin
ProduktionsbolagMetro-Goldwyn-Mayer
Premiär1964
Speltid93 minuter
LandStorbritannien
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Snusdosan (engelska: Murder Ahoy!) är en brittisk film från 1964 i regi av George Pollock. Det är den sista av fyra filmer om Miss Marple gjorda av MGM med Margaret Rutherford i huvudrollen som Christies berömda amatördetektiv. De tidigare filmerna i serien är: 4.50 från Paddington, Mord, sa hon och Det är fult att mörda.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig huvudsakligen ombord på ett gammalt slagskepp, HMS Battledore, som används för rehabilitering av unga brottslingar. Strax efter att ha anslutit sig till styrelsen blir miss Marple vittne till en kollegas plötsliga död, denne har just återvänt från fartyget. Miss Marple lyckas få tag i en liten bit av hans snus, som visar sig ha blivit förgiftat. Hon besöker skeppet, till kaptenen och besättningens stora missnöje, de uppskattar inte besökare.

Under hennes första natt ombord mördas en av officerarna, först med ett svärd, för att sedan bli hängd. Under polisutredningen mördas även den biträdande husmodern, av en förgiftad råttfälla. Miss Marple gillrar en fälla genom att låtsas vara ensam om natten ombord på det övergivna fartyget, men i hemlighet har hon smugglat ombord poliskommissarie Craddock och hans assistent.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Tvärtemot de tidigare tre filmerna som baserades på Agatha Christie romaner skrevs detta manus direkt för filmen men har delvis inspirerats av Trick med speglar. I filmen finns också referenser till Christies pjäs Råttfällan.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]