Den flygande döden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den flygande döden
Författare Agatha Christie
Originaltitel Death in the Clouds
Originalspråk Engelska
Land Storbritannien Storbritannien
Genre Deckare
Utgivningsår 1935
Utgiven på
svenska
1937
Typ Roman

Den flygande döden (orig. Death in the Clouds) är en detektivroman av den brittiska författarinnan Agatha Christie; den utkom i original 1935 och i svensk översättning (av Einar Thermænius) 1937.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Mästerdetektiven Hercule Poirot och tio andra personer sitter i en förstaklassavdelning på ett passagerarflygplan på väg från Paris till London. Poirot, som lätt blir flygsjuk, sover under större delen av resan. Bland de andra passagerarna finns en äldre fransyska, kallad "madame Giselle". När de andra passagerarna stiger av hittas Giselle död i sin stol; det visar sig att hon har blivit förgiftad med en sydamerikansk blåsrörspil, indränkt i ormgift.

Poirot, hans vän kommissarie Japp, och den franske polisdetektiven Fournier börjar utreda mordet. De får veta att Giselle var procentare - och att hon använde sig av utpressning för att vara säker på att hennes klienter betalade tillbaka de pengar de var skyldiga...

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

En TV-film baserad på boken gjordes 1992, med David Suchet i rollen som Poirot. Flera av personerna i boken saknades i filmen.