4.50 från Paddington (film, 1961)

Från Wikipedia
4.50 från Paddington
(Murder, She Said)
GenreThriller, deckare, mysterie
RegissörGeorge Pollock
ProducentGeorge H. Brown
ManusAgatha Christie
David D. Osborn
Baserad på4.50 från Paddington av Agatha Christie[1]
SkådespelareMargaret Rutherford
Arthur Kennedy
Muriel Pavlow
OriginalmusikRon Goodwin
ProduktionsbolagMetro-Goldwyn-Mayer
Premiär26 september 1961
Speltid87 minuter
LandStorbritannien
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

4.50 från Paddington (engelska: Murder, She Said) är en brittisk mysteriefilm från 1961 i regi av George Pollock. Filmen är baserad på Agatha Christies roman 4.50 från Paddington från 1957. I huvudrollerna ses Margaret Rutherford, Arthur Kennedy, Muriel Pavlow och James Robertson Justice, medverkar gör även Stringer Davis, Rutherfords make. MGM gjorde tre uppföljare: Mord, sa hon, Det är fult att mörda och Snusdosan, alla med Rutherford som Christies berömda amatördetektiv som hänger sig åt att dricka te, läsa deckare och lösa kniviga mordmysterier.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Under en tågresa blir miss Marple vittne till hur en ung kvinna stryps, när en gardin plötsligt far upp i ett kupéfönster på det tåg som färdas på parallellspåret. Den lokala polisen kan inte finna några bevis som stödjer hennes berättelse och drar slutsatsen att den gamla damen har blandat ihop verkligheten med alla deckare hon har läst.

Detta kan givetvis inte den envisa miss Marple acceptera och hon börjar därför bedriva sin egen undersökning med hjälp av sin trofasta vän Jim Stringer. De kommer fram till att kroppen måste ha kastats av tåget nära Ackenthorpe Halls ägor, vilka gränsar till järnvägsspåret. Miss Marple söker därför arbete som hushållerska på Ackenthorpe Hall för att kunna leta efter den saknade döda kroppen och pussla ihop mysteriet.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

I filmen har man uteslutit både mrs McGillicuddy och Lucy; här är det miss Marple själv som bevittnar mordet. Det är även hon som tar plats som hemhjälp för att kunna söka efter mördaren.

Margaret Rutherfords make Stringer Davis spelar i filmserien om miss Marple hennes deckarkompanjon och gode vän Jim Stringer.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk Filmdatabas, Svenska Filminstitutet.[källa från Wikidata]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]