4.50 från Paddington (film, 1961)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
4.50 från Paddington
(Murder, She Said)
Genre Thriller
Deckare
Regissör George Pollock
Producent George H. Brown
Manus Agatha Christie
David D. Osborn
Baserad på 4.50 från Paddington av Agatha Christie[1]
Skådespelare Margaret Rutherford
Arthur Kennedy
Muriel Pavlow
Originalmusik Ron Goodwin
Produktionsbolag Metro-Goldwyn-Mayer
Premiär 1961
Speltid 87 minuter
Land Storbritannien
Språk Engelska
IMDb SFDb

4.50 från Paddington (engelska: Murder, She Said) är en brittisk film från 1961 i regi av George Pollock. Filmen är baserad på Agatha Christies roman 4.50 från Paddington från 1957. MGM gjorde tre uppföljare: Mord, sa hon, Det är fult att mörda och Snusdosan, alla med Rutherford som Christies berömda amatördetektiv som hänger sig åt att dricka te, läsa deckare och lösa kniviga mordmysterier.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Miss Marple är ute och åker tåg då hon plötsligt blir vittne till att en ung kvinna blir strypt i kupén på ett mötande tåg. Den lokala polisen kan inte finna några bevis som stödjer hennes berättelse och drar slutsatsen att den gamla damen har blandat ihop verkligheten med alla deckare hon har läst.

Det kan givetvis inte den envisa miss Marple acceptera och hon börjar därför bedriva sin egen undersökning med hjälp av sin trofasta vän Jim Stringer. De kommer fram till att kroppen måste ha kastats av tåget nära Ackenthorpe Halls marker, vilka gränsar till järnvägen. Miss Marple söker därför arbete som hushållerska på Ackenthorpe Hall och kan på så vis obehindrat leta efter den saknade döda kroppen och pussla ihop mysteriet.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

I filmen från 1961 har man uteslutit både Mrs. McGillicuddy och Lucy; här är det miss Marple själv som bevittnar mordet, och som tar plats som hemhjälp för att kunna söka efter mördaren.

Margaret Rutherfords verklige make Stringer Davis spelar i filmserien om Miss Marple hennes deckarkompanjon och gode vän Jim Stringer.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk filmdatabas, film-ID i Svensk filmdatabas: 9847

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]