Katt bland duvor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Katt bland duvor
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelCat among the Pigeons
OriginalspråkEngelska
LandEngland England
GenreDetektivroman
Utgivningsår1959
Först utgiven på
svenska
1960
HuvudpersonerHercule Poirot
Ingår i serieHercule Poirot

Katt bland duvor (Cat among the Pigeons) är en detektivroman av den brittiska författaren Agatha Christie, med en av hennes mest kända detektiver; Hercule Poirot, i en av huvudrollerna. Poirot dyker dock inte upp förrän i bokens sista tredjedel. Boken kom ut på engelska 1959 och på svenska 1960.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Romanen har inslag av thriller eller spänningsroman, eftersom delar av handlingen utspelar sig i det fiktiva landet Ramat i Mellanöstern där en revolution just ägt rum. Huvudhandlingen utspelar sig dock på en engelsk internatskola för flickor, där flera mord äger rum; något som förstås hänger samman med händelserna i Mellanöstern. När skräckslagna elever lämnar skolan anländer Hercule Poirot för att slutligen lösa den komplicerade härvan av intriger och mord.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

2008 kom en TV-filmatisering av boken, med David Suchet i rollen som Poirot. Handlingen hade ändrats på vissa punkter jämfört med boken. Bland annat har tiden flyttats från 1950-talet i boken till 1930-talet i filmen. Poirot finns dessutom med i hela filmen där han är bekant med skolans föreståndare. I boken dyker han istället upp sent då de flesta morden redan begåtts och han kommer in i handlingen då han anlitas av en av skolans elever.