Korten på bordet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Korten på bordet
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelCards on the Table
OriginalspråkEngelska
LandEngland England
GenreDetektivroman
Utgivningsår1936
Först utgiven på
svenska
1938
HuvudpersonerHercule Poirot

Korten på bordet (eng. originaltitel Cards on the Table) är en deckare av Agatha Christie, som först utkom i november 1936. Bokens huvudkaraktärer är Hercule Poirot, överste Race, kommissarie Battle och deckarförfattaren Ariadne Oliver.

Handling[redigera | redigera wikitext]

På en snusdoseutställning möter Poirot den extravagante Mr. Shaitana, som hävdar att hans samling borde tilltala Poirots intresse. När Poirot frågar vad det är mr Shaitana samlar på som skulle intressera just Poirot svarar Shaiana att han samlar på det finaste inom brott, mördare som mördat och aldrig blivit dömda. Shaitana bjuder in Poirot på middag för att visa upp sin "samling".

Hos Shaitanas bjudning möter Poirot de andra gästerna; deckarförfattarinnan Ariadne Oliver, överste Race, kommissarie Battle, dr Geoffrey Roberts, mrs Lorrimer, major John Despard och miss Anne Meredith.

Vid middagen kommer samtalet in på mord, och mr Shaitana säger till många av gästernas obehag att om han någonsin var att utföra ett mord skulle det utföras som en enklare olycka genom skjutning eller inom hushållet. Han säger även att förgiftning är ett vapen för en kvinna och en läkares stora möjlighet. Efter middagen gör man sig i ordning för att spela bridge.

Dr Roberts, Anne Meredith, mrs Lorrimer och major Despard ska enligt mr Shaitana spela sitt parti i ett av rummen, medan kommissarie Battle, ms Oliver, överste Race och Poirot går in i det andra rummet för att spela sitt parti. Mr Shaitana hävdar att bridge inte är ett spel för honom och att han hellre sitter över; han går således tillbaka till det första rummet och sätter sig i en wing-chair mot brasan. Efter flera partier av bridge beslutar sig Poirot och de andra för att avsluta bridgen och tacka mr Shaitana för kvällen. När de hittar mr Shaitana i fåtöljen är han mördad med en liten stilettkniv. Ingen har varit i rummet utom de fyra bridgespelarna sedan mr Shaitana återvände, så någon ur Shaitanas "samling" är även hans mördare.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

De fyra detektiverna

  • Kommissarie Battle, en högt uppsatt polisman inom Scotland Yard
  • Överste Race, en hemlig agent
  • Ariadne Oliver, en populär deckarförfattarinna
  • Hercule Poirot, den berömde privatdetektiven

De fyra misstänkta

  • Dr Roberts, läkare
  • Mrs Lorrimer, en äldre brigeentusiast
  • Major Despard, en upptäcktsresande
  • Anne Meredith, en söt men tystlåten ung dam

Ett offer

  • Mr. Shaitana

Kommentar[redigera | redigera wikitext]

Kommissarie Battle, överste Race och ms. Oliver har alla medverkat i tidigare berättelser av Christie - men detta är första gången som de möter Poirot (eller varandra, för den delen...). Race och Poirot återser varandra i "Döden på Nilen" och ms. Oliver kommer att medverka i flera romaner om Poirot - kommissarie Battle och Poirot möts dock för första OCH sista gången.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Korten på bordet filmatiserades för TV 2005. Filmens handling avvek på vissa punkter betydligt från romanens.