4.50 från Paddington

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
4.50 från Paddington
Författare Agatha Christie
Originaltitel 4.50 from Paddington
Originalspråk Engelska
Översättare Britte-Marie Bergström
Land England
Genre Detektivroman
Förlag Bonnier
Utgivningsår 1957
Utgiven på
svenska
1958
Antal sidor 244
Huvudpersoner Miss Marple

4.50 från Paddington är en brittisk deckare av Agatha Christie från 1957, med miss Marple som detektiv. Boken har filmatiserats tre gånger. I samband med tv-serien gavs en nyutgåva ut med samtliga filmatiserade verk.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Elspeth McGillicuddy sitter på ett tåg, då hon bevittnar ett mord som sker på ett tåg som åker på ett parallellt spår. När polisen inte tror henne berättar hon det för sin gamla väninna, miss Marple, som bestämmer sig för att lösa fallet själv.

Miss Marple börjar leta efter kroppen, som måste ligga efter spåret någonstans. Tillhörigheter till den mördade damen hittas nära godset Rutherford Hall, där familjen Crackenthorpe bor sedan länge. Miss Marple behöver dock någon yngre och starkare som kan snoka runt på gården, och hon vänder sig till sin vän Lucy Eyelesbarrow, en ung och smart kvinna som trots toppbetyg från universitetet har ägnat sig åt att jobba som hembiträde. Med sina toppreferenser får hon lätt tjänst på Rutherford Hall.

Efter att den mördade kvinnan hittas, samlas hela familjen Crackenthorpe, en familj som har många sprickor och spänningar. Snart kan alla misstänkas för att vara mördaren. När så en av bröderna Crackenthorpe blir mördad, misstänker man att någon är ute efter att få hela släktarvet för sig själv. Men vem är egentligen den mördade kvinnan? Till slut kan miss Marple lägga bitarna på plats.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]