Konstiga huset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Konstiga huset
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelCrooked House
OriginalspråkEngelska
LandEngland England
GenreDetektivroman
Utgivningsår1949
Först utgiven på
svenska
1950

Konstiga huset (Crooked House) är en detektivroman av den engelska författaren Agatha Christie, utgiven 1949. Boken är den ena av Christies egna två favoriter - den andra var Prövad oskuld.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen utspelar sig år 1947 i ett fashionabelt hus i Londons utkanter. Bokens berättare, Charles Hayward, är kär i Sophia Leonides, en av de många familjemedlemmar som bor i huset. Charles har just återvänt till England efter något års utlandsvistelse. Deras länge planerade bröllop står inför dörren.

Men just då dör Sophias farfar - Aristide Leonides. Det visar sig snart att han mördats, genom en förgiftad insulinspruta. Charles och Sophia har sedan länge planerat att gifta sig men har skjutit upp bröllopet tills efter kriget. De bestämmer sig nu för att inte gifta sig förrän mordet klarats upp.

Charles far jobbar vid Scotland Yard och får ansvaret för fallet, och Charles hjälper till i utredningen. Alla familjemedlemmarna hade tillfälle och motiv, ingen har alibi.

Om titeln[redigera | redigera wikitext]

Bokens titel är hämtad från den engelska barnvisan "There Was a Crooked Man", vilken i boken är översatts till:

Det var en man som gick på en konstig väg.

Han fann en konstig slant på en konstig åkerteg.

Han köpte sig en konstig katt som tog en konstig mus.

Sen bodde de tillsammans i ett konstigt hus.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Boken filmades som Crooked House 2017, i regi av Gilles Paquet-Brenner och med bland andra Max Irons, Glenn Close, Gillian Anderson och Christina Hendricks i rollerna.