Den hemlighetsfulle motståndaren

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För filmatiseringen av boken från 1983, se Den hemlighetsfulle motståndaren (film).
Den hemlighetsfulle motståndaren
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelThe Secret Adversary
OriginalspråkEngelska
ÖversättareKarin Jensen
LandStorbritannien Storbritannien
GenreDetektivroman
Utgivningsår1922
Först utgiven på
svenska
1923
HuvudpersonerTommy och Tuppence

Den hemlighetsfulle motståndaren (originaltitel: The Secret Adversary) är en detektivroman från 1922 av Agatha Christie, hennes andra roman. Boken introducerar karaktärerna Tommy och Tuppence, som finns med i ytterligare tre romaner och en novellsamling. Dessa fem böcker om Tommy och Tuppence spänner över hela Agatha Christies författarkarriär, från 1922 till 1973.

Det hela inleds då det stora kriget är över och arbetstillfällena är få. Tommy Beresford och Prudence "Tuppence" Cowley möts och bestämmer sig för att starta en egen detektivbyrå. De blir snart anlitade och får möta faror, äventyr och en uppsjö av mystiska personer.

Mottagandet av boken var generellt positivt och den lyckas behålla den hemlighetsfulle motståndarens identitet dold ända till slutet.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Romanen filmades första gången som stumfilm i Tyskland med titeln Die Abenteurer G.m.b.H. och hade premiär där den 15 februari 1929.

Den gjordes åter 1983, då som TV-film, av London Weekend Television. Tommy och Tuppence spelades av James Warwick och Francesca Annis. Filmen inledde en serie om tio avsnitt baserad på Par i brott, med samma skådespelare, vilken började sändas en vecka senare under titeln Agatha Christie's Partners in Crime.

2015 hade ytterligare en version premiär, BBC-serien Partners in Crime, där de tre första avsnitten ägnades åt romanen. Denna gång var handlingen framflyttad till år 1952. Tuppence spelas här av Jessica Raine och Tommy av David Walliams.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]