Ett karibiskt mysterium

Från Wikipedia
Ett karibiskt mysterium
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelA Caribbean mystery
OriginalspråkEngelska
ÖversättareTorsten Blomkvist
LandStorbritannien Storbritannien
GenreDeckare
Utgivningsår1964
Först utgiven på
svenska
1965
HuvudpersonerMiss Marple
Ingår i serieMiss Marple

Ett karibiskt mysterium (orig. A Caribbean mystery) är en detektivroman av den brittiska författarinnan Agatha Christie. Den utkom i original 1964 och i svensk översättning (av Torsten Blomkvist) året därpå, 1965. Huvudperson i boken är amatördetektiven Jane Marple.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Miss Marple har av sin systerson bjudits på semester till Västindien. Där träffar hon flera nya bekanta, däribland den enögde, pratsamme major Palgrave, som gärna berättar långa, tråkiga historier för envar som är artig nog att lyssna - och som alltid bär på sig en mängd fotografier, för att med dem "illustrera" historierna.

En dag tänker han berätta en historia för miss Marple om en mördare som undgick att straffas för sitt brott - men innan han hunnit visa fotot på mördaren får han syn på någon och stoppar snabbt ned bilden igen. Följande dag hittas majoren död i sin säng och fotografiet har försvunnit.

Miss Marple får hjälp att lösa mysterierna av den excentriske, rullstolsbundne miljonären Rafiel.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Boken har filmats för TV två gånger; 1983 i USA med Helen Hayes i huvudrollen, och 1989 i Storbritannien med Joan Hickson och 2006 i Storbritannien med Julia McKenzie som del 1 såsong 6 i tv-serien Agatha Christie's Marple.