Tragedi i tre akter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tragedi i tre akter
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelThree Act Tragedy
OriginalspråkEngelska
LandEngland England
GenreDetektivroman
Utgivningsår1935
Först utgiven på
svenska
1937
HuvudpersonerHercule Poirot

Tragedi i tre akter (eng. Three Act Tragedy) är en detektivroman av Agatha Christie som utkom i Storbritannien 1935 (i USA redan 1934 som Murder in Three Acts) och på svenska 1937. Romanen har två huvudpersoner; mästerdetektiven Hercule Poirot och Mr. Satterthwaite, en prydlig och ganska feminin liten herre, som helst iakttar livet "från sidan om".

Handling[redigera | redigera wikitext]

Berättelsen börjar med att Poirot, Satterthwaite och flera andra är inbjudna till en middag hos skådespelaren Sir Charles Cartwright i dennes sommarvilla i ett litet samhälle vid Englands kust. Men det blir ingen trevlig tillställning; redan vid cocktailen före middagen faller ortens kyrkoherde, Stephen Babbington, ner död. Men... vem i all sin dar kan ha haft motiv att döda den oförarglige gamle prästen?

Nästa akt i dramat kommer när Sir Bartholomew Strange, läkare på Harley Street, men också gammal vän till Sir Charles och en av gästerna vid dennes olycksdrabbade middag, dör av förgiftning under en middag i sitt eget hem. Flera av gästerna från Sir Charles' middagsbjudning är närvarande den här gången också! Ska det bli ett tredje mord innan Hercule Poirot lyckas lösa mysteriet?

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

En TV-filmatisering gjordes 1986, med Peter Ustinov som Poirot. Handlingen var här överflyttad till nutid och tilldrog sig i Acapulco, och rollfiguren Satterthwaite hade ersatts av Arthur Hastings, Poirots parhäst i flera andra böcker. Även mördarens motiv hade man tvingats ändra eftersom det förbud, som i boken drev mördaren att begå sina hemska dåd, inte fanns i lagen längre...

2009 kom en ny TV-film med David Suchet i huvudrollen; den var mer trogen mot romanförlagan. Rollfiguren Satterthwaite hade dock, liksom en annan av de misstänkta, tagits bort helt.