Varför bad de inte Evans?

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För filmatiseringen av boken från 1980, se Varför bad de inte Evans? (film).
Varför bad de inte Evans?
Roman
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelWhy Didn't They Ask Evans?
OriginalspråkEngelska
LandStorbritannien Storbritannien
GenreDeckare
Utgivningsår1934

Varför bad de inte Evans? (originaltitel Why Didn't They Ask Evans?) är en detektivroman av författaren Agatha Christie, vilken utkom i original 1934. Titeln utgör ett klassiskt meddelande från den döde.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bobby Jones spelar golf med Dr Thomas i den walesiska kuststaden Marchbolt. När han söker efter en golfboll som han slagit över klippkanten, ser han en man som ligger nedanför. Dr Thomas konstaterar att mannen är dödligt skadad och går efter hjälp. Bobby stannar hos mannen, som en kort stund återfår medvetandet, säger "Varför bad de inte Evans?" och därefter avlider. Bobby finner ett fotografi av en vacker kvinna i mannens rockficka, men inga identifikationshandlingar.

Den döde identifieras senare som Alex Pritchard, av dennes syster, Amelia Cayman, vid ett förhör. Hon sägs vara kvinnan på fotografiet i broderns ficka, men Bobby får inte ihop att en sådan vacker flicka kan bli så förändrad som äldre. Bobby och hans barndomsväninna, lady Frances "Frankie" Derwent, börjar lägga ihop olika saker och förstår att det är något som inte stämmer; de dras nu in i ett riktigt kriminaldrama...

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

År 1980 filmades boken som en tre timmar lång TV-film av ITV, med bland andra Francesca Annis, Leigh Lawson, James Warwick, Connie Booth och John Gielgud i rollerna. Filmatiseringen följer romanen noggrant.

År 2009 gjordes den två timmar långa TV-filmen Why didn't they ask Evans?, som är löst baserad på boken och där Julia McKenzie medverkar som Miss Marple, trots att karaktären inte finns med i boken. I övriga roller ses bland andra Samantha Bond, Richard Briers och Rik Mayall.