Varför bad de inte Evans?

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Varför bad de inte Evans?
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelWhy Didn't They Ask Evans?
OriginalspråkEngelska
LandStorbritannien Storbritannien
GenreDeckare
Utgivningsår1934

Varför bad de inte Evans? (orig. Why Didn't They Ask Evans?) är en detektivroman av författaren Agatha Christie, som utkom i original 1934. Titeln utgör ett klassiskt meddelande från den döde.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bobby Jones spelar golf med Dr Thomas i den walesiska kuststaden Marchbolt. När han söker efter en golfboll som han slagit över klippkanten, ser han en man som ligger nedanför. Dr Thomas konstaterar att mannen är dödligt skadad och går efter hjälp. Bobby stannar hos mannen, som en kort stund återfår medvetandet, säger "Varför bad de inte Evans?" och avlider sedan. Bobby finner ett fotografi av en vacker kvinna i mannens rockficka, men inga identifikationshandlingar.

Den döde identifieras senare som Alex Pritchard, av dennes syster, Amelia Cayman, vid ett förhör. Hon sägs vara kvinnan på fotografiet i broderns ficka, men Bobby får inte ihop att en sådan vacker flicka kan bli så förändrad som äldre. Bobby och hans barndomsväninna lady Frances "Frankie" Derwent, börjar lägga ihop olika saker och förstår att det är något som inte stämmer; de dras nu in i ett riktigt kriminaldrama...

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

1980 filmades boken som en tre timmar lång TV-film av ITV, med titeln Varför bad de inte Evans?, med bland andra Francesca Annis, Leigh Lawson, James Warwick, Connie Booth, John Gielgud och Joan Hickson i rollerna. Filmatiseringen följer romanen noggrant.

2009 gjordes den två timmar långa TV-filmen Why didn't they ask Evans?, som är löst baserad på boken och där Julia McKenzie medverkar som Miss Marple, trots att karaktären inte finns med i boken.

Karaktärer i filmen 2009[redigera | redigera wikitext]

Julia McKenzie – Miss Marple
Sean Biggerstaff – Bobby Attfield
David Buchanan – John Carstairs
Siwan Morris – Florrie
Helen Lederer – Marjorie Attfield
Georgia Moffett – Frankie Derwent
Samantha Bond – Sylvia Savage
Richard Briers – Wilson
Freddie Fox – Tom Savage
Rik Mayall – Alec Nicholson
Hannah Murray – Dorothy Savage
Rafe Spall – Roger Bassington
Natalie Dormer – Moira Nicholson
Warren Clarke – Commander Peters
Mark Williams – Claud Evans

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]