Mord klockan fem

Från Wikipedia
Mord klockan fem
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelHickory Dickory Dock
OriginalspråkEngelska
LandEngland England
GenreDetektivroman
Utgivningsår1955
Först utgiven på
svenska
1956 (som Hickory Dickory Dock), 1966 (som Mord klockan fem ?)
HuvudpersonerHercule Poirot
Ingår i seriecanon of Hercule Poirot

Mord klockan fem? eller Hickory Dickory Dock (eng. originaltitel Hickory Dickory Dock) är en roman av Agatha Christie, utgiven 1955. Agatha Christies detektiv Hercule Poirot har huvudrollen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ett utbrott av småstölder har drabbat ett studenthem, vars föreståndarinna, Mrs. Hubbard, är syster till Hercule Poirots sekreterare Miss Lemon. Poirot brukar inte intressera sig för den typen av brottslighet, men hans nyfikenhet väcks när han ser den bisarra listan över saker som stulits, exempelvis ett stetoskop, en puderdosa, en kokbok, en aftonsko, några glödlampor och en burk borsyrepulver. Snart är det inte bara stölder utan även oförklarliga dödsfall som inträffar bland studenterna, Poirot hittar till slut ett samband.

Bokens titel[redigera | redigera wikitext]

Liksom andra Christieromaner (exempelvis Tio små negerpojkar, Fem små grisar och En ficka full med råg) är denna boks titel hämtad från en barnkammarramsa.

Hickory dickory docka

Musen sprang in i en klocka

Klockan slog fem

Musen sprang hem

Hickory dickory docka.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Romanen ligger till grund för en TV-film från 1995 med David Suchet som Poirot. Flera personer från boken saknades i filmen.